Α.Κυπριανού: Μια ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις

Πολύ φιλική και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά το πέρας της, τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν επίσης οι Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Βέρα Πολυκάρπου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό

ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Κοτζιά και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αναφορικά με τις εξελίξεις αλλά και το πώς θα πρέπει να τύχουν χειρισμών σημαντικές πτυχές του Κυπριακού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Παρασκευή το πρωί. Όπως είπε έχει επαναβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα είναι το ισχυρότερο στήριγμα του κυπριακού λαού στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Και η στήριξη αυτή βέβαια βασίζεται σε αρχές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συζήτηση που έγινε με τον κ. Κοτζιά εισήλθαν και στην ουσία σημειώνοντας ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού και ιδιαίτερα βέβαια του ζητήματος της ασφάλειας και επανέλαβε ότι οι θέσεις είναι ταυτόσημες. «Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ εγγυήσεις. Μια χώρα ευρωπαϊκή το 2016 δεν χρειάζεται εγγυήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει για μία μικρή μεταβατική περίοδο ένα σύστημα ασφάλειας που θα απαντά στις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά αυτό να συζητήσουμε τι θα είναι και σίγουρα δεν μπορεί να είναι η Τουρκία ή το ΝΑΤΟ βέβαια».

Σε ότι αφορά τις επαφές της κ. Νούλαντ στην Κύπρο, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα αναμένει να ενημερωθεί. Και τόνισε ότι «η δική μας θέση είναι ότι κάθε ενδιαφέρον είναι καλοδεχούμενο με μία βασική προϋπόθεση: ότι θα στοχεύει να συμβάλει στα πλαίσια των αποφάσεων που υπάρχουν για το Κυπριακό. Υπάρχουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο, οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, εφόσον η Κύπρος είναι χώρα μέλος της. Εάν λοιπόν το οποιοδήποτε ενδιαφέρον εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια είναι καλοδεχούμενο, εάν όχι, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα