Α.Κυπριανου: Ο ΠτΔ μεταλλάσσεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές

"Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστασιάδης θέτει τις επόμενες εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενιών. Κάτι που στο τέλος θα αποβεί καταστροφικό για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του

ΑΚΕΛ, "η δική μας η προσπάθεια θα έπρεπε τώρα να ήταν να μεγιστοποιήσουμε αυτή την πρόοδο που υπάρχει και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Εάν θεωρούμε ότι θα σταματήσει σήμερα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί, θα επαναρχίσει η διαδικασία από το σημείο που σταμάτησε, νομίζω ότι είμαστε πολιτικά αφελείς. Επί του εδάφους θα υπάρξουν εξελίξεις αρνητικότατες, οι οποίες θα δυσχεράνουν πολύ περισσότερο το έργο του όποιου επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας".

Απευθυνόμενος στα κόμματα που ζητούν αλλαγή στρατηγικής, ο κ.Κυπριανού, ανέφερε ότι "η πολιτική η οποία προτείνουν σήμερα έχει δοκιμαστεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Δοκιμάστηκε και επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη...Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Υποχρεωθήκαμε να πάμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν με απώλειες, δεν καταφέραμε για ένα ολόκληρο χρόνο να διεξαγάγουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, το Barbaros σεργιάνιζε ελεύθερα στις νότιες ακτές της Κύπρου χωρίς να αντιδρά κανένας και πήραμε την χειρότερη έκθεση που πήραμε ποτέ από ΓΓ του ΟΗΕ, από το 2004".

"Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέμενε συζητώντας με τα άλλα πολιτικά κόμματα ότι οποιεσδήποτε διαφωνίες μας με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ εδώ στην Κύπρο θα έπρεπε να επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες", επισημαίνει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ.

"Όλα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα ξέχασε τώρα που πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές, μεταλλασσόμενος πλήρως. Ελπίζω και εύχομαι αυτή τη μετάλλαξη να μην την πληρώσει ακριβά η Κύπρος και ο Κυπριακός λαός", τόνισε με νόημα.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις βασικές ελευθερίες αλλά και τις τέσσερις διασυνοριακές ελευθερίες της ΕΕ, ο Άντρος Κυπριανού αναφέρει: "Υπάρχουν οι τρεις βασικές ελευθερίες με βάση τη διακήρυξη του ΟΗΕ, τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που είναι οι ελευθερίες απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης και διακίνησης. Υπάρχουν οι τέσσερις διασυνοριακές ελευθερίες της ΕΕ οι οποίες ισχύουν όλες για τις χώρες μέλη της ΕΕ και τους υπηκόους τους και ισχύουν κάποιες από αυτές για τις χώρες που έχουν συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, προσώπων και υπηρεσιών. Αυτό που συζητούμε λοιπόν σήμερα, διότι η Τουρκία λόγω της τελωνειακής ένωσης που έχει με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, την ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών έχει την δυνατότητα να τα απολαμβάνει, σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων έχει περιορισμούς κυρίως στα γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και το τέταρτο που παραμένει και εκείνο είναι που διεκδικεί η Τουρκία ουσιαστικά, είναι η ελευθερία εγκατάστασης και διαμονής σε μια χώρα. Τώρα ποια ακριβώς είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς δεν γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το θέμα είχε επιλυθεί μεταξύ Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και αν επιμένουμε σε εκείνη την σύγκλιση η οποία είχε επιτευχθεί τότε θεωρώ ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί¨".

Αναλύοντας τη συγκεκριμένη σύγκλιση αναφέρει "η σύγκλιση έλεγε ότι την ώρα της λύσης η πληθυσμιακή αναλογία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα είναι 4:1 όπως ήταν η πληθυσμιακή αναλογία το 1974 και σε ό,τι αφορά την ροή Τούρκων υπηκόων μετά από τη λύση και πάλι η αναλογία θα ήταν 4:1 με τη προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν αποδεκτό από την ΕΕ και από την Ελλάδα, η οποία ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει αυτό το δικαίωμα για τους υπηκόους της αλλά δεν το έχει η Τουρκία. Αυτή ήταν η σύγκλιση τότε. Και για να το ξεκαθαρίσουμε δεν νομίζω ότι η Τουρκία απαιτεί ελεύθερη διακίνηση όλων των υπηκόων της στην Κύπρο. Δεν ξέρω τι ζητά αυτή τη στιγμή που συζητούμε, ξέρω ποια ήταν η απαίτηση πριν από μερικούς μήνες, απαίτηση η οποία ήταν απαράδεκτη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή αλλά θα έπρεπε να συζητήσουμε και να πείσουμε για την ορθότητα της δικής μας της θέσης".

Keywords
Τυχαία Θέματα