Α.Κυπριανού:Δεν προσφέρει κάτι συζήτηση κυπριακού στη Βουλή

Η συζήτηση του Κυπριακού σε ειδική Επιτροπή της Βουλής δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη συζήτηση, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης.

Ερωτηθείς σχετικά ύστερα από συνάντησή του με την ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε το ΑΚΕΛ είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, όταν θα ολοκληρωθεί

αυτός ο εντατικός γύρος συζητήσεων μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί να γίνει και η ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο και να διεξαχθεί και συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, έτσι ώστε από τη μια να διατυπωθούν συγκροτημένα οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων και να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός.

Όσον αφορά την πρόταση από άλλα πολιτικά κόμματα για τη σύσταση μιας Επιτροπής για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε κατά πόσο αυτή η Επιτροπή θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο και ποιο στόχο θα έχει.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τα επιχειρήματα τα οποία προβλήθηκαν από τους προτείνοντες για αυτές τις προτάσεις κάθε άλλο παρά μπορούν να σταθούν στη λογική», ανέφερε.

Ειπώθηκε, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι θα μπορούμε να παίρνουμε τα έγγραφα, ενώ στο Εθνικό Συμβούλιο δεν μας δίνονται. «Μα τώρα σοβαρολογούμε; Από τη στιγμή που δεν δίνονται στο Εθνικό Συμβούλιο, θα έρθει να τα δώσει επειδή θα είναι στη Βουλή των Αντιπροσώπων;», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν θα συμμετέχει η ηγεσία των πολιτικών κομμάτων και θα υπάρχει μια διπλή διαδικασία ενημερώσεων και θα αντικατασταθεί το Εθνικό Συμβούλιο με μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Είπε επίσης ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι αν υπάρχουν απόψεις για τα ζητήματα τα συνταγματικά, να απαιτηθεί η σύγκληση της υποεπιτροπής τους Εθνικού Συμβουλίου που ασχολείται με τα συνταγματικά και εκεί οι εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν τα κόμματα να εκφράσουν επιστημονικές απόψεις. Πρόσθεσε ότι ένας βουλευτής δεν μπορεί να είναι καταρτισμένος για όλα τα ζητήματα.

«Θεωρούμε ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή, πέραν του να δημιουργήσει ένα χάος, να αυξήσει τις ανησυχίες ανάμεσα στην κοινή γνώμη δίχως να έχουμε ενώπιόν μας συγκεκριμένα ζητήματα», ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι δεν γίνεται να κόμματα, του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανομένου, να συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση και διαφορετικά όταν είναι στην αντιπολίτευση. Αυτό είπε, έγινε επί διακυβέρνησης Χριστόφια, όπου επειδή ήθελαν να περιορίσουν τις δυνατότητες της εκτελεστικής εξουσίας να ασκήσει το ρόλο της προέβησαν σε αντισυνταγματικές αποφάσεις δημιουργώντας στη Βουλή ,οι οποίες παρενέβαιναν στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας. Όπως είπε, σήμερα αυτές οι εκτρωματικές διαδικασίες οι οποίες είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν για χάριν σκοπιμοτήτων και κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, επιχειρείται να διορθωθούν.

«Και σήμερα δεν πρέπει να καθοδηγούμαστε από σκοπιμότητες. Υπάρχουν οι καθορισμένες διαδικασίες, είναι το Εθνικό Συμβούλιο, είναι οι υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου. Εκεί θα πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λειτουργία έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και βοηθητικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να επιχειρείται να καλλιεργηθεί τώρα ένα κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ότι έχουν όλοι ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε συνεργάτες μεταξύ μας στην προσπάθεια να λύσουμε το Κυπριακό, αν βέβαια συμφωνούμε με τον στρατηγικό στόχο της λύσης που είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία», ανέφερε.

Κάλεσε όσους συμφωνούν με αυτό το στόχο να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο συνεννόησης και όχι να μπουν σε διαδικασία αντιπαράθεσης, η οποία από τη μια θα αποδυναμώσει την διαπραγματευτική ικανότητα της ε/κ πλευράς και από την άλλη θα ελαχιστοποιήσει τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα