Ακύρωση του διαγωνισμού υπέδειξε η Ελεγκτική Υπηρεσία

Είχε ζητηθεί η άποψή της πριν από ενάμιση χρόνο για το λογισμικό του ΓεΣΥ

Η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και με βάση τη νομοθεσία, καθώς οκτώ χρόνια μετά άλλαξαν ριζικά οι σχεδιασμοί και οι απαιτήσεις του Γενικού Σχεδίου Υγείας, αλλά και ο προϋπολογισμός για το θέμα μειώθηκε κάθετα

ΝΟΜΙΜΗ ήταν η διαδικασία, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, απαντά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως

της δημοσιότητας αναφορικά με τη διαδικασία-μυστήριο σε σχέση με την προκήρυξη κλειστού διαγωνισμού για το λογισμικό πρόγραμμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», πριν από ενάμιση χρόνο είχε ζητηθεί η άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία διαπίστωσε την αναγκαιότητα προκήρυξης νέου ανοικτού διαγωνισμού.

Άξιον απορίας είναι γιατί τελικά ο Οργανισμός προτίμησε να προσχωρήσει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, ώστε να προσκαλέσει μόνο δύο εταιρείες (τους κολοσσούς ΙΒΜ και ΝCR), για υποβολή προσφορών ανάθεσης έργου ανάπτυξης, λειτουργίας και υποστήριξης μιας συνολικής λύσης για το Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται ότι το κόστος του θα ανέλθει γύρω στα €55 εκατομμύρια, για επτά χρόνια.

Παρά ταύτα, όπως μας τονίστηκε και από αρμόδια πηγή, η διαδικασία με βάση και τη νομοθεσία θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί, καθώς οκτώ χρόνια μετά άλλαξαν ριζικά οι σχεδιασμοί και οι απαιτήσεις του ΓεΣΥ, αλλά και ο προϋπολογισμός για το θέμα μειώθηκε κάθετα. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι σήμερα υπάρχουν πιο εξελιγμένες εταιρείες στον συγκεκριμένο τομέα με περισσότερη πείρα, καλύτερες και πιο συμβατές με τα σημερινά δεδομένα και κατά πολύ φθηνότερες λύσεις.

Τι λέει η νομοθεσία

Ανατρέξαμε στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει έναν διαγωνισμό και με βάση το οποίο δύναται να αποφασιστεί ακύρωση διαγωνισμού για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους:

(α) Όταν καμία προσφορά ή πρόταση δεν υποβάλλεται για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

(β) Όταν διαπιστώνεται ότι κανένας από τους προσφέροντες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους και στις προδιαγραφές των εγγράφων του διαγωνισμού ή όταν οι προδιαγραφές αυτές οδηγούν κατ' αποκλειστικότητα σε συγκεκριμένο οικονομικό φορέα.

(γ) Όταν οι τιμές όλων των προσφορών που πληρούν τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές των εγγράφων προσφορών είναι εξωπραγματικές ή φαίνονται να είναι προϊόν προσυνεννόησης μεταξύ των προσφερόντων με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η έννοια του υγιούς ανταγωνισμού.

(δ) Όταν οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός έχουν διαφοροποιηθεί σε βαθμό που το αντικείμενο του διαγωνισμού να μην είναι πλέον αναγκαίο.

(ε) Όταν συντρέχει οποιοσδήποτε άλλος σοβαρός, μη προβλεπτός λόγος, τον οποίο το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο κρίνει δικαιολογημένο.

Το ιστορικό του Συστήματος

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας δημοσίευμα, η ιστορία του… ταλαιπωρημένου Συστήματος Πληροφορικής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ξεκινά 8 χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, το 2006 δόθηκε το Σχέδιο Στρατηγικής Εφαρμογής του ΓεΣΥ με την καθοδήγηση των ΜcKinsey &Co. Ο διαγωνισμός για το Σύστημα Πληροφορικής προκηρύχθηκε τον Απρίλη του 2007, μέσω της διαδικασίας του Ανταγωνισμού Διαλόγου, εφόσον τότε ο OAY δεν γνώριζε ακριβώς τις ανάγκες της Κύπρου γι' αυτό το Σύστημα και η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου αφορούσε τεχνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον Νόμο 12(Ι)2006, Ανταγωνιστικός Διάλογος γίνεται στις περιπτώσεις που η Αναθέτουσα Αρχή δεν μπορεί αντικειμενικά να καθορίσει τα τεχνικά μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τους στόχους της και επίσης δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τη νομική ή/και χρηματοοικονομική οργάνωση ενός σχεδίου. Όπως μας λέχθηκε, «συνηθίζεται επίσης η Αναθέτουσα Αρχή να προσφεύγει στη διαδικασία αυτή όταν επείγεται για την εξασφάλιση των ζητουμένων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έχει χρόνο μελέτης και καθορισμού σε λεπτομέρεια των αναγκών της».

Όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά το 2014, προέκυψαν νέες αλλαγές στις απαιτήσεις του Συστήματος Πληροφορικής και το 2015 ολοκληρώθηκε ο Διάλογος. Αναμένεται ότι στις αρχές του 2016 θα κατακυρωθεί το έργο στην εταιρεία (ΙΒΜ ή ΝCR), που θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη, μετά από έντονη κριτική του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του ΟΑΥ, για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Συστήματος Πληροφορικής, ο Οργανισμός είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

· Με βάση σχετική πρόνοια του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2013, ο Οργανισμός υποχρεώθηκε να παγώσει τη διαδικασία της προσφοράς μέχρι την επικαιροποίηση της αναλογιστικής μελέτης για το ΓεΣΥ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013.

· Σύμφωνα με τα Μνημόνια Συναντίληψης που υπογράφηκαν τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας, ο ΟΑΥ υποχρεώθηκε να μελετήσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές για τη βελτίωση των προδιαγραφών του Συστήματος Πληροφορικής με σκοπό να μειωθεί το συνολικό κόστος του έργου. Η μελέτη αυτή έγινε με τη βοήθεια ειδικού εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014.

· Ακολούθησε η επανεξέταση της νομικής βάσης της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Αρχών (Υπουργός Υγείας, Γενικός Ελεγκτής, Γενική Εισαγγελία, Γενικό Λογιστήριο, ΟΑΥ), με αποτέλεσμα νέα καθυστέρηση στη διαδικασία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

· Παροχή τεχνικής βοήθειας για το Σύστημα Πληροφορικής από την Ομάδα Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμενόταν τον Νοέμβριο του 2014, άρχισε τελικά τον Φεβρουάριο του 2015.

Βασική προϋπόθεση

Η σοβαρότητα του όλου ζητήματος γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι το λογισμικό πρόγραμμα αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο. Σημειωτέον δε ότι το ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφορικής θα διασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση και παρακολούθηση των ασθενών από τους γιατρούς, τη γρήγορη εξυπηρέτηση, τον συνεχή έλεγχο, την πρόληψη και τον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων απάτης ή κατάχρησης. Τονίζεται ακόμη ότι το Σύστημα αυτό περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Στρατηγικής, που ετοιμάστηκε με τη βοήθεια του Οίκου Συμβούλων ΜcKinsey &Co, και περιλαμβάνει σε λεπτομέρεια όλους τους σχεδιασμούς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη μετάβαση από το υφιστάμενο στο νέο σύστημα υγείας.

Ανησυχίες για την προώθηση του ΓεΣΥ

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ότι «οι ίδιοι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θεωρούν ότι είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται, γι' αυτό δεν κρίνουν ότι χρειάζεται ξανά να ξεκινήσουν από την αρχή». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτό φυσικά θα το κρίνει και ο Εισαγγελέας, ο οποίος μπορεί να δώσει μια γνωμάτευση, αλλά και ο Ελεγκτής, για να ολοκληρωθεί και αυτός ο σκόπελος, ούτως ώστε να μη φάμε άλλα πέντε χρόνια για να συζητούμε ποιοι δικαιούνται να κάνουν προσφορά για το λογισμικό ενός ΓεΣΥ, που θα έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης εξέφρασε χθες την ανησυχία του σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία κατακύρωσης της προσφοράς για το λογισμικό του Σχεδίου Υγείας. Οι πληροφορίες, όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεση αυτή να μην είναι η αφορμή για να μην προωθηθεί το ΓεΣΥ. Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι οι παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης, οι διαφωνίες μεταξύ των Υπουργών και οι συνδικαλιστικές διαφορές είναι αρκετές για τη μη προώθησή του ΓεΣΥ, και στην αναβλητικότητα που παρατηρείται δεν χρειάζεται να προστεθεί και ένα σκάνδαλο. Ο βουλευτής των Οικολόγων κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν αυτήν την υπόθεση άμεσα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

«Το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε πιστοποιητικό συμβατότητας»

ΑΠΟ την εφημερίδα μας, πάντως, ζητήθηκε χθες από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου, να τοποθετηθεί επί του θέματος. Δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, καθότι, όπως μας ανέφερε, θα ακολουθούσε γραπτή ανακοίνωση. Εντούτοις, ο κ. Αντωνίου θέλησε να παρέμβει τηλεφωνικώς το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα». Όπως επεσήμανε: «Η διαδικασία ήταν καθ' όλα νόμιμη όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Το όλο θέμα της διαδικασίας των προσφορών εξετάστηκε σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το 2014.

Συγκεκριμένα, στην παρουσία της Γενικής Εισαγγελίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου. Μετά από σχετική γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου, ελάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε. Υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το 2015 και συγκεκριμένα την τρίτη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, που εγκρίθηκε τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και από τη Βουλή. Πριν από την απόφαση για τη λήψη του Ανταγωνιστικού Διαλόγου το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε πιστοποιητικό συμβατότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα