Εκκένωση δύο σταδίων στη Γερμανία υπό το φόβο νέων επιθέσεων

Υποψίες για τρομοκρατικές επιθέσεις οδήγησαν στο να ακυρωθεί ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε στο Ανόβερο, παρουσία της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και άλλων υπουργών και εκκενώθηκε και άλλη αρένα σταδίου στην οποία θα διεξαγόταν μεγάλη συναυλία. Οι πληροφορίες που είχε η γερμανική αστυνομία προυπήρχαν και εντάθηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα.

«Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση,
η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ», εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ αναφερόμενος στην ακύρωση του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας, απόψε στο Ανόβερο.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ δήλωσε ακόμη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά και δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία.

Ακύρωση αγώνα - Εκκένωση σταδίου στο οποίο βρισκόταν η Μέρκελ και όλο το υπουργικό

Ύποπτο αντικείμενο βρέθηκε στο στάδιο του Ανόβερου, όπου στις 20:45 (τοπική ώρα) επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ολλανδίας, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ. Το γεγονός οδήγησε στην ακύρωση του παιχνιδιού, ενώ άρχισε άμεσα η εκκένωση του σταδίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο στάδιο βρισκόταν ήδη η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και μέλη της κυβέρνησής της, σε μια συμβολική κίνηση κατά της τρομοκρατίας και προκειμένου να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στην Γαλλία και κατά της τρομοκρατίας.

Για «συγκεκριμένη προειδοποίηση για εκρηκτικά» μέσα στο στάδιο του Ανόβερου όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ολλανδίας έκανε λόγο ο επικεφαλής της Αστυνομίας της πόλης Φόλκερ Κλούβε. «Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Κλούβε και μίλησε για «συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου για όλο το Ανόβερο.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα. Ο κ. Ντε Μεζιέρ είχε ήδη φθάσει στην πόλη προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυρία Μέρκελ, όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση, δεν είχε ακόμη φθάσει στο στάδιο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, πιθανότατα δεν είχε αναχωρήσει ακόμη από το Βερολίνο όταν αποφασίστηκε η ακύρωση του αγώνα. Από την ηλεκτρονική τοπική Hannoversche Allgemeine Zeitung μεταδόθηκε ότι στο στάδιο εντοπίστηκαν «ύποπτα» άτομα.

The Germany-Netherlands game has been cancelled https://t.co/pzK3n6hkbn pic.twitter.com/4RJHdAYGxn

— The Sun Newsdesk (@SunNewsdesk) Νοέμβριος 17, 2015

BREAKING: Man held at gunpoint outside German Hannover Stadium #GERNED https://t.co/rCZLxP8SFm pic.twitter.com/BuM8bSL5kU

— Daily Mirror (@DailyMirror) Νοέμβριος 17, 2015

Ακύρωση συναυλίας - Εκκένωση TUI-Arena

Εκκενώνεται και η TUI-Arena στο Ανόβερο, όπου απόψε θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims», μετά την απόφαση για ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα Γερμανίας-Γαλλίας, για «λόγους ασφαλείας». Δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και για τον συναυλιακό χώρο.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ την σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μια κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά.

Στο μεταξύ στο στάδιο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας υπάρχει μεγάλη αστυνομική παρουσία, ενώ οι θεατές έχουν ήδη αποχωρήσει. Επισημαίνεται ότι η γερμανική εθνική ομάδα δεν είχε φθάσει ακόμη στο στάδιο. Σύμφωνα δε με το dpa που επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, υπήρχαν ενδείξεις για "απειλή επίθεσης", η οποίες έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Στο μεταξύ ακραίοι ισλαμιστές έχουν στο στόχαστρό τους δυτικούς στόχους, μεταξύ των οποίων και την Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το Έγκλημα Χόλγκερ Μουνχ και τόνισε ότι δεν υπάρχει «λήξη συναγερμού» για τη χώρα. Αποκάλυψε δε ότι κατά το παρελθόν απετράπησαν έντεκα επιθέσεις.

«Στην Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση στη βάση των τρεχουσών πληροφοριών και εξελίξεων και κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μην συμβούν τέτοιες επιθέσεις. Έτσι κατά το παρελθόν κατέστη δυνατό να αποτρέψουμε έντεκα επιθέσεις», δήλωσε ο κ. Μουνχ στην εφημερίδα Die Welt και επισήμανε ότι ειδικά οι επιθέσεις στην Γαλλία δείχνουν ότι ο κίνδυνος διεθνούς τρομοκρατίας είναι υψηλός και μπορεί και η Γερμανία να επηρεαστεί από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της ΒΚΑ σημειώνει ακόμη ότι ακραίοι ισλαμιστές εξακολουθούν να έχουν στο στόχαστρό τους δυτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. «Υπάρχει μια απειλή που πρέπει κανείς να πάρει στα σοβαρά, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένα σχέδια επιθέσεων», διευκρίνισε.

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα