Αλαλούμ για νόμο επέκτασης της προδημοτικής – Εν αναμονή απόφασης του ΠτΔ

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί με αφορμή τον νόμο για επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης, ένα θέμα που επηρεάζει πολλές οικογένειες. Εδώ και μέρες οι αρμόδιοι καλούνται να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, με τον νόμο αποστερείται το δικαίωμα στους γονείς να εγγράψουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο για την προδημοτική και μάλιστα ότι οι μαθητές που είναι σε ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να μεταφερθούν σε δημόσιο ή κοινοτικό

σχολείο. Προσθέτει μάλιστα και ότι οι μαθητές κάτω των τεσσάρων ετών θα πρέπει να εγγραφούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία διότι δεν θα υπάρχει χώρος στα δημόσια. Το Υπουργείο επικαλείται και γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας.

Η Βουλή, μη αποδεχόμενη την αναπομπή του νόμου, ανέφερε πως το ζήτημα αφορά στην επιχορήγηση και δεν υπάρχει απαγόρευση.

Σύμφωνα με πηγές από την Επιτροπή Παιδείας που συνομίλησαν με το SigmaLive, από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, το ΥΠΑΝ ζήτησε την επέκταση της προδημοτικής από τα τέσσερα χρόνια και σε αυτό υπήρξε ομοφωνία, όμως δεν παρουσιάστηκε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς αυτό θα επιτευχθεί και για το πώς το ΥΠΑΝ θα διαθέσει τα 12 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΝ: Είναι αντισυνταγματικό να μην έχει ο γονιός επιλογή φοίτησης του παιδιού

Εν αναμονή της απόφασης του Προέδρου

Πάντως, στις τάξεις της ΠΟΕΔ αναμένουν την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τονίζουν πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το θέμα είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ σημειώνει ότι είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να φοιτά σε δημόσιο σχολείο και σε καμία περίπτωση η ΠΟΕΔ δεν είπε ότι ένας γονιός πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα να επιλέξει το ιδιωτικό σχολείο, ενώ πρόσθεσε ότι με τον σωστό σχεδιασμό μπορούν να ενισχυθούν οι δομές των δημόσιων σχολείων και να δοθεί θέση σε αυτά τα παιδιά κάτω των 4 ετών και 8 μηνών, για να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο.  

Πλέον, η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς θα χειριστεί το θέμα, η ουσία όμως βρίσκεται στο ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή έχουν ευθύνη να απομακρύνουν τις σκιές γύρω από ένα ζήτημα που επηρεάζει πολλές οικογένειες και να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση αντί να ασχολούνται με το ποιος ευθύνεται.

Διαβάστε επίσης: Τα 25 σημεία του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής για επέκταση προδημοτικής

Keywords
Τυχαία Θέματα