Άλατα μπάνιου (;) στον πλανήτη Δήμητρα
Οι μυστηριώδεις λαμπερές κηλίδες στην επιφάνεια του νάνου πλανήτη Δήμητρα (Ceres), που έως τώρα έκαναν τους επιστήμονες να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία, φαίνεται πως αποτελούνται από ένα πολύ πεζό συστατικό: άλατα όπως αυτά που βάζουμε στο μπάνιο!
Όταν ένας μικρότερος αστεροειδής πέφτει πάνω στη Δήμητρα, δημιουργεί έναν κραστήρα, φέρνοντας έτσι στο φως ένα υπόγειο στρώμα αλμυρού πάγου. Όσο πιο πρόσφατο είναι αυτό το παγωμένο νερό με τα άλατα, τόσο πιο πολύ λάμπει
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αντρέας Ναθούες του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Έρευνα στο Ηλιακό Σύστημα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέλυσαν τα στοιχεία που έστειλε η διαστημοσυσκευή «Αυγή» (Dawn) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα από τον Μάρτιο.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο κατ' αρχήν συμπέρασμα -που δεν είναι οριστικό- ότι τα φωτεινά σημάδια αποτελούνται κυρίως από ένυδρα θειϊκά άλατα του μαγνησίου, όπως ο εξαϋδρίτης. Τέτοια άλατα στη Γη, γνωστά και ως «άλατα Έψομ (Epsom)», χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως: στο μπάνιο για χαλάρωση των μυών, ως φάρμακο (π.χ. για τη φλεγμονή των αρθρώσεων), ως καλλυντικό, στην κηπουρική κ.α.
Η ανάλυση των εικόνων δείχνει ότι υπάρχουν περίπου 130 τέτοιες φωτεινές κηλίδες στη Δήμητρα, η οποία, με διάμετρο περίπου 950 χιλιομέτρων, είναι το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία.
Τα φωτεινά σημάδια βρίσκονται κυρίως σε κρατήρες και είναι πολύ πιο φωτεινά από την υπόλοιπη επιφάνεια της Δήμητρας, η οποία δεν αντανακλά περισσότερο φως από ό,τι μια φρεσκοστρωμένη άσφαλτος. Οι κηλίδες, αντίθετα, έχουν μια λάμψη που κυμαίνεται από εκείνη του τσιμέντου έως εκείνη των πάγων στους ωκεανούς της Γης.
Η Δήμητρα έχει μικρή πυκνότητα και εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο της μάζας της αποτελείται από νερό, το περισσότερο από το οποίο βρίσκεται σε μορφή πάγου κάτω από τη σκοτεινή επιφάνειά της. Οι πάγοι αυτοί φαίνεται πως παίζουν ρόλο στη δημιουργία των εναποθέσεων αλάτων. Όταν ένας αστεροειδής πέφτει στην επιφάνεια της Δήμητρας, στον κρατήρα που δημιουργείται, ο πάγος και τα ορυκτά άλατα εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία και αντανακλούν πλέον με έντονη λάμψη.
Η εξήγηση αυτή θα πρέπει πάντως να επιβεβαιωθεί, όταν η διαστημοσυσκευή "Dawn" κάνει το τέταρτο και τελευταίο πέρασμά της πάνω από τη Δήμητρα έως το τέλος του έτους, σε ύψος 375 χλμ. από την επιφάνεια, πολύ χαμηλότερα από τις τρεις προηγούμενες φορές.
Μία δεύτερη μελέτη, που παρουσιάσθηκε επίσης στο «Nature», με επικεφαλής τη Μαρία Κριστίνα Ντε Σάνκτις του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Πλανητολογίας της Ρώμης, ανέλυσε άλλα στοιχεία του «Dawn». Διαπίστωσε ότι η επιφάνεια της Δήμητρας περιέχει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες αμμωνίας, που δεν συνηθίζεται στη θερμότερη ζώνη των αστεροειδών, αλλά σε πιο κρύες περιοχές του διαστήματος.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι πιθανώς η Δήμητρα αρχικά σχηματίσθηκε πολύ μακρύτερα από το σημερινό σημείο της, ίσως πέρα από τον Ποσειδώνα, και στη συνέχεια -σε μια περίοδο που οι τροχιές των πλανητών ήσαν ακόμη ασταθείς- «μετανάστευσε» πιο κοντά στον Ήλιο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.
Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι ανέκαθεν η Δήμητρα βρισκόταν στο σημερινό σημείο, μεταξύ 'Αρη και Δία, αλλά σταδιακά έπεφταν πάνω της μικρά αντικείμενα πλούσια σε αμμωνία, προερχόμενα από τις παγωμένες εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.
Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα μέρη του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζετε και διαβάστε και γιατί...
- Οι τέλειοι λαχανοντολμάδες, της μαμάς μου
- Αλλάζει ο καιρός! Πέφτει η θερμοκρασία
- Τσακωμός Αλεξιάδη – Παππού στον αέρα του Mega
- Πήρε το πιο υπέροχο δώρο, μία οικογένεια
- Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού... αποκλείει και την Ελλάδα
- Έρχονται βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
- Νόστιμα χριστουγεννιάτικα Σόρτμπρεντ (Shortbread) μπισκότα με 3 υλικά
- Ειδομένη: Αυτά που δεν είδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Γεννήθηκαν τα πρώτα σκυλάκια με εξωσωματική γονιμοποίηση
- Χ. Δημουλίδου: «Κατέρρευσα στην κουζίνα κι έκλαιγα ξυπόλητη»
- Μ. Φραγκούλης: «Οι γονείς μου με άφησαν όταν ήμουν 4 χρονών»
- Το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη
- Στα άκρα η σύγκρουση Οδυσσέα - Σωκράτη
- O Χάρη Ιωάννου καλεσμένος στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη
- Θανατηφόρο δυστύχημα στη Λεμεσό με θύμα 31χρονο
- Πέφτει η θερμοκρασία και αναμένονται βροχές και χιόνια
- Επιβραδύνεται η μείωση τιμών των κατοικιών
- ΗΠΑ: Πρόταση δημοκρατικών για θέση "τσάρου" κατά ISIS
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Άλατα μπάνιου (;) στον πλανήτη Δήμητρα
- Θανατηφόρο δυστύχημα στη Λεμεσό με θύμα 31χρονο
- Γεννήθηκαν τα πρώτα σκυλάκια με εξωσωματική γονιμοποίηση
- ΗΠΑ: Πρόταση δημοκρατικών για θέση "τσάρου" κατά ISIS
- Επιβραδύνεται η μείωση τιμών των κατοικιών
- Δεν ψηφίζουμε ιδιωτικοποίηση της CYTA
- Πέφτει η θερμοκρασία και αναμένονται βροχές και χιόνια
- Το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη
- Στα άκρα η σύγκρουση Οδυσσέα - Σωκράτη
- Πώς απαντά ο Υπ. Εσωτερικών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σύμφωνο συμβίωσης «εξισώνει» τα ομόφυλα με τα ετερόφυλα ζευγάρια
- Εξωσωματική, τι είναι καλύτερο για εσάς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Έχουμε και… βόμβα υδρογόνου!
- Απόπειρα αυτοκτονίας 14χρονης μαθήτριας στο προαύλιο του σχολείου
- Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΛ! *ΒΙΝΤΕΟ*
- Οι «εκτελεστές» του Champions League
- Πράκτορες των ΗΠΑ παγίδεψαν τον έμπορο που ήθελε να πουλήσει όπλα στο ISIS
- Κλείνει η συμφωνία Metro – Βερόπουλου
- Τους πιστούς από το 1949 συνδρομητές του επιβραβεύει ο ΟΤΕ