Αλίκη Στυλιανού: Η ειρηνική συνύπαρξη είναι ο μόνος δρόμος

Την εκτίμηση ότι η ειρηνική συνύπαρξη, είναι ο μόνος δρόμος που έχει η ανθρωπότητα, για να βαδίσει στο αύριο, διατύπωσε την Τετάρτη η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Αλίκη Στυλιανού σε ομιλία της στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Ειρηνική Συνύπαρξη» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία.

Στην ομιλία της η κ. Στυλιανού αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό ίδρυσης του ΟΗΕ από τις 25 Απριλίου 1945

όταν εκπρόσωποι 50 χωρών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, προκειμένου να εκπονήσουν το τελικό κείμενο που θα έθετε τα θεμέλια της διεθνούς συνεργασίας, την υιοθέτηση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 25 Ιουνίου 1945, μέχρι και την ημέρα που ο Χάρτης τέθηκε σε ισχύ, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, που σήμανε και τη γένεση του ΟΗΕ.

Σημείωσε ακολούθως πως έναν χρόνο μετά, το 1946 ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο από 22 Συνδέσμους Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA), η μοναδική παγκόσμια οργάνωση που έχει πρωταρχική αποστολή την υπεράσπιση των αρχών και σκοπών των Ηνωμένων Εθνών. «Μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου, που σήμερα αποτελείται από περισσότερους από 100 εθνικούς Συνδέσμους Ηνωμένων Εθνών, δραστηριοποιείται για την άμεση και στοχευμένη παρέμβαση σε σημαντικά θέματα ανά τον κόσμο και βεβαίως στην Κύπρο» είπε.

Η Αλίκη Στυλιανού υπέδειξε ότι η δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήρθε, για να καλύψει την αδήριτη ανάγκη για την αποτροπή ενός άλλου, ενδεχομένως, μεγαλύτερου και πιο καταστροφικού πολέμου καθώς, οι 51 ιδρυτικές χώρες δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών, την προώθηση της κοινωνικής προόδου και της αειφόρου ανάπτυξης, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τη διπλωματία και τον διάλογο στη βάση των αρχών της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Και πρόσθεσε πως οκτώ σχεδόν δεκαετίες μετά, τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να εργάζονται για όλα αυτά, επιτελώντας ταυτόχρονα, ένα νέο έργο που δεν είχαν καν οραματιστεί οι ιδρυτές τους.

«Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, η δράση για το κλίμα, η προστασία των προσφύγων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η  παγκόσμια υγεία, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων και άλλα θεμελιώδη ζητήματα, με τα οποία ασχολείται, αγγίζουν την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη» είπε, τονίζοντας πως το εύρος δραστηριοτήτων του Οργανισμού επεκτείνεται διαρκώς, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις.

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία στις 21 Σεπτεμβρίου 1960 έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχοντας έκτοτε ενεργά στις εργασίες του και παραμένοντας σταθερός υποστηρικτής του διεθνούς νομικού πλαισίου που παρέχει και του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει στη διασφάλιση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης.

Σημείωσε επίσης πως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία εναπόθεσε τις ελπίδες της στον Οργανισμό για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των διακηρυγμένων αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

«Μισό αιώνα μετά, δεν πάψαμε στιγμή να αξιώνουμε και να προσπαθούμε για την επανένωση της πατρίδας  μας, ώστε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές μας ελευθερίες σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε η κ. Στυλιανού, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρως προσηλωμένη στα ιδανικά που εκφράζει ο Οργανισμός, υιοθετεί πολιτικές που διευκολύνουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κύπριων πολιτών.

Υπέδειξε ακόμη ότι πρωτοβουλίες όπως το αποψινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες της Πολιτείας.

«Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, εκφράζω ειλικρινή εκτίμηση για τις άοκνες προσπάθειές τους για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και ευημερίας στο νησί μας» ανέφερε.

Συνεχάρη τέλος θερμά τον Πρόεδρο δρα Χρίστο Θεοδούλου και τα μέλη του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου για τη διοργάνωση του ετήσιου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ειρηνική Συνύπαρξη», αλλά και γενικότερα για το πολυδιάστατο έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα