Αλλαγή πλάνων για την Τράπεζα Κύπρου (vid)

Αλλάζει ρότα η Τράπεζα Κύπρου βλέποντας ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, αυτό της πώλησης δανείων, να βραχυκυκλώνεται και να ανατρέπει τους σχεδιασμούς της, για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που την βαραίνουν.

Η προσπάθειά της για πώληση δανείων ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα στάσιμη, για την ώρα, εξαιτίας ουσιαστικών προβλημάτων, που καθιστούν χρονοβόρα τη μεταβίβαση των υποθηκών από το Κτηματολόγιο.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών της οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2017 αναφέρει

ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό αξιολογείται από το Συγκρότημα για συμπερίληψη σε άλλες διαρθρωτικές λύσεις για επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό, πιθανόν στο άμεσο μέλλον, μέσω ενός ή περισσότερων συναλλαγών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Σημερινή" την περασμένη Κυριακή, το όλο θέμα προβληματίζει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο προβληματισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την χρήση του εργαλείου της πώλησης δανείων από τις τράπεζες.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, εάν ευοδώσου οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι φιλοδοξούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και το "Εστία", σχήματα, στα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες δάνεια με τις υποθήκες τους.

Εν τω μεταξύ, ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το 2017, αγγίζοντας τα 552 εκ. ευρώ, οι οποίες αποδίδονται στην αύξηση των προβλέψεων και των απομειώσεων δανείων, που άγγιξαν συνολικά τα 942 εκατομμύρια ευρώ το 2017.

Να δούμε όμως και τους βασικούς της δείκτες:

- Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1: 12.7%

- Κεφαλαιακή Επάρκεια: 14.2%

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: 47%

- Κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις: 48%

- Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις: 82%

Η Τράπεζα καταγράφει για 11 συνεχή τρίμηνα μείωση των κόκκινων δανείων, που την βαραίνουν.

Η μείωση έφτασε τα 2,2 δισ. σε ετήσια βάση και στο 41% από το 2014.

Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Τράπεζας Τζον Χούρικαν, τα οικονομικά αποτελέσματα αυτού του τριμήνου και ολόκληρου του έτους αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πρόοδό μας έναντι της κύριας στρατηγικής μας για βελτίωση του ισολογισμού.

Το 2018 αναμένουμε πιο ομαλοποιημένη χρέωση προβλέψεων ως ποσοστό των χορηγήσεων, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή στην κερδοφορία και να επιτρέψει την οργανική αύξηση κεφαλαίων.

Να σημειώσουμε ότι το 2017 η Τράπεζα παραχώρησε νέα δάνεια 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα