Αλλάζουν τα δεδομένα για τους μάρτυρες κατηγορίας

Το ζήτημα της μετατροπής υπόπτων σε μάρτυρες κατηγορίας και της απενοχοποίησης τους από τις υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται επιτρέποντας τους να συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους, επιχειρεί να επιλύσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως απεκάλυψε σε συνέντευξη του στο Sigmalive ο Ιωνάς Νικολάου, προωθείται πακέτο μέτρων, το οποίο θα ρυθμίζει με καλύτερο τρόπο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μέχρι σήμερα, κατηγορούμενοι για συγκεκριμένες υποθέσεις χρησιμοποιούνταν ως μάρτυρες κατηγορίας και παράλληλα διατηρούσαν το δικαίωμα

υποβολής προσφορών για δημόσια έργα.

"Επεξεργαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, με στόχο να αποκλείονται από τις προσφορές για δημόσια έργα όσοι δεν απεκάλυψαν έγκαιρα παράνομες δραστηριότητες", σημείωσε ο Υπουργός. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην εκλείψει το κίνητρο για όσους διατίθενται να προβούν σε καταγγελίες.

Παραδέχτηκε παράλληλα ότι υπάρχουν κενά στις νομοθεσίες και πρόσθεσε ότι νομοθεσίες, διαδικασίες και νόμοι του παρελθόντος απέτρεπαν την αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.Η συνέντευξη

Σύμφωνα με καταγγελίες, εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΣΑΠΑ, διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικούν συμβόλαια στο δημόσιο, αφού έχουν μετατραπεί σε μάρτυρες κατηγορίας στην εν λόγω υπόθεση, αν και παραδέχθηκαν την κατηγορία του χρηματισμού. Επιτρέπεται, κ. Υπουργέ να θεσμοθετείται η ατιμωρησία;

Έχουμε επιδείξει αποφασιστικότητα και μηδενική ανοχή σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Κάθε πληροφορία, η οποία έρχεται, είτε από τις διωκτικές αρχές είτε από το Γενικό Ελεγκτή είτε από τη Νομική Υπηρεσία, ερευνάται πλήρως με σκοπό να έχουμε αποτέλεσμα στη διερεύνηση. Και είναι για αυτό το λόγο που τον τελευταίο καιρό άρχισαν να αποκαλύπτονται διάφορα σκάνδαλα του παρελθόντος. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές αποδεικνύουν πόσο εύκολα ένοιωθαν κάποιοι (να διαπράξουν αδικήματα) και πόση ανοχή υπήρχε απέναντι στη διάπραξη αυτού του είδους των αδικημάτων.

Για αυτό έχουμε αποφασίσει και προχωρούμε με μια σειρά από μέτρα. Κενά υπάρχουν στη νομοθεσία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν. Προχωρούμε σε απαραίτητες ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν για τη διάπραξη τέτοιων σκανδάλων, να καταγγείλουν αυτές τις περιπτώσεις, να καταθέσουν στοιχεία και στην περίπτωση κατά την οποία οι καταγγελίες τους τεκμηριώνονται να υπάρχει και η ανάλογη προστασία στα άτομα αυτά από τυχόν εκδικητικές πράξεις ή ενέργειες από πρόσωπα, τα οποία μπορεί να είναι και ανώτερα στη δομή της δημόσιας υπηρεσίας ή ακόμα και από τους εργοδότες τους.

Έτσι, προχωρούμε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες από την μια θα καθορίσουν μέτρα επιείκειας για εκείνους που προβαίνουν σε καταγγελίες, είτε εμπλέκονται είτε δεν εμπλέκονται στη διάπραξη των σκανδάλων καθώς επίσης και μέτρα προστασίας των προσώπων οι οποίοι καταγγέλλουν και καταθέτουν ως μάρτυρες σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η περίπτωση, στην οποία αναφέρεστε είναι πράγματι ένα από τα θέματα, τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν. Η νομοθεσία ορίζει ότι πρόσωπα ή εταιρείες, οι οποίες μετείχαν αποδεδειγμένα σε πράξεις διαφθοράς μπορούν να αποκλείονται από διαδικασίες προσφορών στο μέλλον. Γι αυτό το θέμα χρειάζεται να γίνει καλύτερη ρύθμιση και να τύχει καλύτερης αποσαφήνισης. Συνεπώς, πρέπει να γίνει μια τέτοια ρύθμιση, που να προστατεύει από τη μια εκείνους που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς και από την άλλη να διώκονται εκείνοι που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς. Επίσης, να αποκλείονται από τις προσφορές όσοι δεν απεκάλυψαν έγκαιρα αυτού τους είδους τις δραστηριότητες. Επεξεργαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.Ελλείψει αυτής της ρύθμισης, βλέπαμε μέχρι σήμερα τον χθεσινό κατηγορούμενο να μετατρέπεται σε αξιόπιστο μάρτυρα κατηγορίας και ουσιαστικά να κτίζεται ολόκληρη διαδικασία πάνω σε αυτή τη βάση.

Αυτή η μεθοδολογία, δηλαδή ένας κατηγορούμενος να μετατρέπεται σε μάρτυρα κατηγορίας, εφαρμόζεται σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη δικαίου, αλλά και στον τόπο μας έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν για άλλες υποθέσεις, κυρίως ποινικές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκαλυφθούν αυτά τα φαινόμενα για αυτό προχωρούμε με συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να κατοχυρώνεται το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη στη βάση συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων.

Επεκταθείτε λίγο περισσότερο...

Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες, στην περίπτωση που καταχωρηθεί μια υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου για πρόσωπο, το οποίο συνεργάστηκε, αποκάλυψε και κατήγγειλε πράξεις διαφθοράς, έστω και αν ο ίδιος εμπλέκεται σε αυτές τις πράξεις , υπάρχουν ρυθμίσεις όπου επιτρέπουν είτε την πλήρη απαλλαγή του από την υπόθεση είτε ακόμα να αντιμετωπίσει μικρότερη ποινή.

Αυτό στο δικαστικό κομμάτι. Σε σχέση όμως με την υπόθεση κατά την οποία, εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικούν συμβόλαια στο δημόσιο; Δεν μπορείτε να επικαλεστείτε λόγους δημοσίου συμφέροντος και να δώσετε τέλος σε αυτή την παράνοια ;

Αυτά τα θέματα ρυθμίζονται με νομοθεσίες και οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση νομοθεσιών, ώστε να μην αποτρέψουμε όσους είναι έτοιμοι να καταγγείλουν και από την άλλη εκείνοι που αποδεδειγμένα εμπλέκονται, να μην έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν προσφορές.

Αναμένουμε να δούμε εξελίξεις ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Δρομολαξιάς, Μαρί κλπ

Το θέμα το επεξεργαζόμαστε, μελετώντας νομοθεσίες άλλων χωρών με στόχο να ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Γενική Εισαγγελία. Είναι ένα θέμα το οποίο σίγουρα θα πρέπει να ρυθμιστεί. Η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει προς όφελος του δημοσίου και το μεγαλύτερο όφελος του δημοσίου δεν είναι απλά και μόνο ο αποκλεισμός κάποιων από τις προσφορές, αλλά η αποκάλυψη και η τιμωρία τέτοιων φαινομένων ούτως ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς οποιονδήποτε επίδοξο στο μέλλον. Η πολιτεία είναι έτοιμη και διώκει αυτά τα φαινόμενα και δεν επιδεικνύει την ανοχή και την αδιαφορία η οποία επιδείχτηκε στο παρελθόν μέσα από δυστυχώς διαδικασίες νομούς και κανονισμούς, οι οποίοι απέτρεπαν την αποκάλυψη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων.

Και η δήμευση των περιουσιών...

Σίγουρα η δήμευση είναι αναγκαίο μέτρο διότι από τη μια θα πρέπει να ανακτήσουμε αυτό το όφελος το οποίο είχε κάποιος συνεπεία παράνομης δραστηριότητας, στέλνοντας παράλληλά το μήνυμα ότι στις περιπτώσεις όπου προκύπτει όφελος για τον εγκληματία, δεν θα τιμωρείται μόνο για τη συγκεκριμένη ποινή, αλλά το όφελος θα ανακτάται από το κράτος μέσα από τ η δήμευση. Έτσι, θα τιμωρηθεί για την πράξη του και θα χάσει και το όφελος. Θα σταματήσει κάποιος να λέει ότι έχει επωφεληθεί με 1 εκ. , μπήκε ένα χρόνο φυλακή , όμως όταν βγει θα συνεχίσει να έχει το 1 εκ. Υπάρχει επαρκής νομοθεσία για το σκοπό αυτό.

Θα δημευθούν περιουσίες;

Θα πρέπει να επιδιώκεται η δήμευση και θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα και στους επίδοξους. Πέραν από τη τιμωρία θα χάσουν και τα χρήματα με τα οποία χτίζουν την παράνομη δραστηριότητα τους. Αυτή την πρακτική θα τη συνεχίσουμε και για την οικονομία, όπου και εκεί πρέπει να γίνουν δημεύσεις.

Σε λίγο το βίντεο της συνέντευξης...

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα