Αλλεπάλληλα «χαστούκια» στον Ερντογάν από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

Μπορεί ο Ταγίπ Ενρτογάν να φωτογραφίζεται στο Σότσι κομπάζοντας δίπλα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό θα είναι εις βάρος των ήδη τεταμένων σχέσεων του με τις ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που η οικονομία της χώρας καταρρέει. Την ίδια ώρα, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως Άγκυρα και Ταγίπ Ερντογάν έχουν χάσει τον ύπνο τους από μια συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας-Συρίας

πίσω από την πλάτη τους, ενώ πολιτικά κόμματα θέτουν στο τραπέζι θέμα εξόδου από ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ, όπου οι φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ και του Ερντογάν χρησιμοποιήθηκαν «ως εχθρικοί στόχοι», ο Γενικός Γραμματέας του Συνασπισμού Γιένς Στολτεμπεργκ, ζήτησε δύο φορές συγνώμη για τις «προσβολές» και ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκκε Γιένσεν, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νουρεττίν Κανέκλι ζήτησαν τη λεπτομερή διερεύνηση του συμβάντος, τονίζοντας πως «το σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ δεν θα μείνει αναπάντητο».

Από την άλλη, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως πίσω από το πρόσφατο αυτό σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ κρύβεται η οργάνωση FETO του Ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Αυτό ερμηνεύεται ως μια νέα προσπάθεια από το καθεστώς Ερντογάν να επαναφέρει από το ΝΑΤΟ όλους τους φιλο-γκιουλενιστές αξιωματικούς.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Χακάν Κάβουσογλου δήλωσε χθες «Βλέπουμε αυτές τις αντιλήψεις, τέτοια πράγματα είναι ως επί το πλείστον τακτική των μελών της FETO», προσθέτοντας πως υπάρχουν κύκλοι που αισθάνονται άβολα με την αντίθεση της Τουρκίας στο «νέο παγκόσμιο σχέδιο».

Θέμα

Ο Γιουνούς Σονέρ, αναπληρωτής πρόεδρος του αριστερού εθνικιστικού – κεμαλικού και Vatan Party («πατριωτικό κόμμα»), δήλωσε στο Sputnik ότι το θέμα της αποχώρησης της χώρας του από το ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει πολύ και ότι «η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία».

«Ένα παράδειγμα αυτού, είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο ιρακινό Κουρδιστάν, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ένα άλλο παράδειγμα για την υποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, είναι η πολιτική της στη Συρία, η οποία δεν εντάσσεται στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, αλλά ορίζεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, το Ιράν και έμμεσα με τη Συρία», πρόσθεσε

Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει ήδη σημαντικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, «Η ένταξή της στην οργάνωση αυτή, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο πλευρές. Έτσι, βγαίνοντας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και εντασσόμενοι στις ευρασιατικές δομές, η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει να οδηγήσει την Ευρασία σε νέο επίπεδο».

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι φωνές εντός του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που θεωρούν πως πλέον η Άγκυρα δεν αποτελεί αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο.

Ο νέος εκνευρισμός της Άγκυρας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ απολογήθηκε για την απροσδόκητη χρήση φωτογραφίας του Τούρκου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουλούσι Ακάρ στο Twitter, μετά από διάσκεψη στον Καναδά. Η συγκεκριμένη φωτογραφία παρουσίαζε τον Ακάρ να φέρει στον λαιμό σημάδια από συμπλοκές με αξιωματικούς φιλο-γκιουλεσιτές μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο νέος πονοκέφαλος Ερντογάν

Νέος πονοκέφαλος για τον Τούρκο Πρόεδρο, αποτελεί η υπόθεση με τον Τούρκο έμπορο χρυσού, τον Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος θεωρείται και ταμίας του, και συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Ερντογάν, περνώντας στην αντεπίθεση, κατήγγειλε τους Αμερικανούς εισαγγελείς ως «υστερόβουλους», διότι συμπεριέλαβαν αναφορές στον ίδιο και στη σύζυγό του στα δικόγραφα της υπόθεσης, που θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης στις 27 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα