Αμανές προκλητικότητας

Ο Μποσκίρ ισχυρίζεται πως τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος θα ανοίξουν τον Ιούνιο
Αντικρούει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ε.Ε. ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που παραπέμπει στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη χθες η Άγκυρα, προκαλώντας εκ νέου την έντονη αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην «Χαμπέρτουρκ Τουρκ», ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μποζκίρ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δέχτηκε να ανοίξει μόνο το κεφάλαιο 33 για να μη δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι έθεσαν όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που μπλόκαρε η Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αυτής. Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο ε/κ Τύπος γράφει πως ήταν μια καθαρή νίκη της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «υπήρξε μια κατάσταση που 27 χώρες έπεσαν πάνω σε εκείνη τη χώρα (εννοεί την Κύπρο), άσκησαν πιέσεις.

Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν "αν πω ναι θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο"». Επειδή, συνέχισε, τον Μάιο θα γίνουν εκλογές στην Κύπρο, δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί μια τέτοια ψυχολογία. «Ο όρος γι’ αυτό είναι να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια μετά τον Ιούνιο. Μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ανοίγοντας και τα άλλα κεφάλαια», είπε, ενώ σε σχέση με τη συμφωνία με την Ε.Ε. ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι βίζες για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. «Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως αν δεν αρθούν οι βίζες, έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Ανάξιες σχολιασμού οι δηλώσεις
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μποσκίρ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «κρίνω τις δηλώσεις του κ. Μποσκίρ ανάξιες σχολιασμού, αφού δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Αν ο κ. Μποσκίρ ή οποιοσδήποτε άλλος έμπαινε στον κόπο να ακούσει μόνο τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, αντιλαμβάνεται πολύ καλά ποια ήταν τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. (…)

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο που σήμερα (χθες) δηλώνει ο κ. Μποσκίρ, πιστέψτε με πως από την ίδια ώρα η τουρκική αντιπροσωπία θα προσπαθούσε με δημόσιες δηλώσεις να κάνει γνωστή αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Επαναλαμβάνω πως σε καμία περίπτωση τα όσα αναφέρει ο κ. Μποσκίρ ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Επειδή, όμως, ο κ. Μποσκίρ αναφέρθηκε και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, θέλω να ξεκαθαρίσω, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως οι βουλευτικές εκλογές δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Πάντως, η συνεχής επίκληση των βουλευτικών εκλογών ενδεχομένως να ερμηνεύεται ως αδυναμία διαπραγμάτευσης ή έλλειψης πραγματικών επιχειρημάτων», συμπλήρωσε.

Ετοιμάζεται να καταγγείλει την Τουρκία η Κύπρος
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν και χθες οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κυβέρνησης και κομμάτων αναφορικά με την προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στο ΡΙΚ, κι ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει σκέψεις καταγγελίας της τουρκικής αντίδρασης και των απειλών για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε σχέση με τις επικρίσεις από πλευράς κομμάτων κάλεσε όλους όσοι ασκούν κριτική να ψάξουν στο σύντομο παρελθόν και να δουν πώς αντιδρά διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία. Κληθείς να πει εάν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο να ανακοινώσει, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση θα κινηθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη όλες εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε συνέχεια της τουρκικής ανακοίνωσης.

Να καταγγελθούν άμεσα
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε, πάντως, πως η Λευκωσία θα πρέπει να καταγγείλει άμεσα τις απροκάλυπτες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη στηρίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982, η οποία με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ε.Ε. του Λουξεμβούργου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Ομήρου.

Από πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και με τη λύση του Κυπριακού τα έσοδα θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό, συνέχισε, είναι ένα κίνητρο προς τους Τ/κ να συνδράμουν στο μέτρο του δυνατού, όπως είπε, αφού καθοριστικό λόγο και ρόλο έχει η Τουρκία, να συνδράμουν στην επανένωση του τόπου. Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το κόμμα θεωρεί απαράδεχτες, προκλητικές και ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο τις αντιδράσεις της Τουρκίας απέναντι στην άσκηση των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Κυπριακής ΑΟΖ. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ζήτησε όπως υπάρξει άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όπως έγινε και την τελευταία φορά και συντονισμός, χαρακτηρίζοντας ως χλιαρή την αντίδραση της Κυβέρνησης.

Στους σχεδιασμούς της ΕΝΙ παραμένει η χώρα μας
Πάντως, παρά την προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, η Κύπρος παραμένει σταθερά στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της ΕΝΙ. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού Κλαούντιο Ντεσκάλτζι τόνισε ότι, μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις η Αίγυπτος θα μπορούσε να αποτελέσει, χάρη στην υποδομή που διαθέτει, κόμβο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημείωσε ακόμη πως επιθυμία είναι η συμπερίληψη σε αυτόν τον σχεδιασμό του Ισραήλ και της Κύπρου, ιδιαίτερα και μετά τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ στο twitter σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της ΕΝΙ για αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Ντεσκάλτζι είπε ότι οι σχεδιασμοί της εταιρείας για δημιουργία περιφερειακού κόμβου διανομής φυσικού αερίου συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παράλληλα, παρέπεμψε και στη συνάντηση που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα αποτελέσματα αυτής, καθώς και στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ιταλικής Γερουσίας, όπου ανέλυσε το ενδεχόμενο σύνδεσης των κοιτασμάτων Κύπρου και Ισραήλ με αυτών της Αιγύπτου για εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε τη συμφωνία της ισραηλινής Κυβέρνησης με την εταιρεία Noble για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της χώρας. Έδωσε παράλληλα στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό προθεσμία ενός χρόνου για αναθεώρηση προνοιών της συμφωνίας.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος μίλησε και για τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας τα ακόλουθα: «Κατά την συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εργασίας των διαπραγματευτών, ως η σχετική κατεύθυνση των ηγετών, με την προσπάθεια κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις, ειδικότερα αυτές που θα αφορούν αρχές οι οποίες θα διέπουν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Αυτό αναμένεται να είναι το κύριο θέμα της συνάντησης», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που διατύπωσε η Συμμαχία Πολιτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε από ποιο πρόβλημα γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού. «Γίνεται μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν κάποιες αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού και δεν ξέρω αν η Συμμαχία Πολιτών διαφωνεί ότι, για παράδειγμα, μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σέβεται απόλυτα τις τέσσερεις βασικές αρχές της Ε.Ε. Διαφωνεί κάποιος με αυτό;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Σημειώνεται πως σε δήλωσή του το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φιλαρέτου, είχε υποδείξει πως το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί «θα πρέπει να είναι να ξεκαθαρίσει η τουρκική πλευρά με σαφήνεια, κατά πόσον αποδέχεται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για δίκαιη λύση του Κυπριακού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες», λέγοντας πως η προσπάθεια για μετατροπή των συναντιλήψεων σε συγκλίσεις αποτελεί μια διαδικασία, η οποία αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα και μετατοπίζει τις ευθύνες της Τουρκίας.
Μ.ΑΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα