Οι προτάσεις Μαυρογιάννη για το μεταναστευτικό

Το Μεταναστευτικό Ζήτημα απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία, εξαιτίας της ανεπαρκούς και πρόχειρης διαχείρισης της οποίας έτυχε από την απερχόμενη διακυβέρνηση. Ενώ γνώριζε και συναίνεσε η κυβέρνηση στην υιοθέτηση πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθιστούσαν την Κύπρο χώρα πρώτης γραμμής, ενώ έβλεπαν πολέμους και συγκρούσεις να μαίνονται στην περιοχή μας, δεν υιοθέτησαν μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, δεν έλαβαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα.

Ενώ παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση περίπου 1000 εκκρεμούσες

αιτήσεις ασύλου, θα παραδώσουν στην επόμενη κυβέρνηση πέραν των 33,000 αιτήσεων να εκκρεμούν.

Το γεγονός ότι σήμερα μία αίτηση ασύλου χρειάζεται τρία ή ακόμα και πέντε χρόνια για να εξεταστεί είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για κατάχρηση του συστήματος ασύλου. Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουμε ετοιμάσει, πρώτος στόχος είναι ακριβώς η κατάργηση αυτού του κινήτρου με συγκεκριμένα μέτρα.

Αυτό που απαιτείται είναι σοβαρός σχεδιασμός και ολοκληρωμένη πολιτική για τα προσφυγικά και μεταναστευτικά θέματα, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων της χώρας μας, με σεβασμό πάντοτε στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας είναι:

• Η στελέχωση και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο εργασίας που υπάρχει.

• Η θεσμοθέτηση της διαδικασίας διαλογής αιτήσεων ασύλου, ανάμεσα στις προδήλως αβάσιμες και στις προδήλως βάσιμες για ταχύτερη και δικαιότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

• Η σύνδεση της διαδικασίας διαλογής των αιτήσεων με μια σταθερή και αποτελεσματική διαδικασία εθελούσιας επιστροφής, καθώς και με την συνομολόγηση από την Κυπριακή Δημοκρατία διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτα κράτη με ζητούμενο τον συστηματικό επαναπατρισμό των μη δικαιούχων διεθνούς προστασίας που είναι η μεγάλη πλειοψηφία.  Όπου αυτό δεν είναι κατορθωτό, θα επιδιωχθεί η συνομολόγηση και ο αποτελεσματικός έλεγχος των συμφωνιών επανεισδοχής της ίδιας της ΕΕ με τρίτα κράτη.

• Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία με αυστηρό έλεγχο και απόλυτη διαφάνεια ώστε να αξιοποιούνται σωστά, για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

• Η προώθηση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για υιοθέτηση δεσμευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής που να προνοεί την ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.

• Η προώθηση αποφασιστικών τομών στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων και της πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ακόμα μία ιστορία αποτυχίας της κυβέρνησης που φεύγει, για την οποία ωστόσο οι κκ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνουν περήφανοι και ζητούν την ψήφο του λαού ως συνεχιστές της.

Στην κάλπη των Προεδρικών εκλογών ο λαός έχει δύο επιλογές. Είτε να επιλέξει την συνέχιση της ίδιας πορείας που μας εγκλώβισε σε ανεπαρκείς πολιτικές και συρματοπλέγματα είτε θα κάνει την επιλογή της αλλαγής.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη την αλλαγή. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, με ικανούς και έμπειρους ανθρώπους είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις, να γυρίσουμε σελίδα για την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Αχιλλέας Δημητριάδης: Αδιέξοδο στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα