Αμερικανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός προσέφυγε σε ΕΔΑΔ εναντίον Μόσχας

Το γραφείο στη ρωσική πρωτεύουσα του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Radio Free Europe/Radio Liberty ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Ρωσίας για να εμποδίσει την Μόσχα να του επιβάλλει πρόστιμα, στο πλαίσιο μιας-όπως την χαρακτηρίζει-εκστρατείας να το αναγκάσει να φύγει από την χώρα.

Σε αυτόν τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δέχεται

κρατική χρηματοδότηση και παρέχει ειδήσεις, πληροφορίες και αναλύσεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής όπου η ελεύθερη ροή των πληροφοριών είτε απαγορεύεται από κυβερνητικές αρχές ή δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη, έχουν επιβληθεί αυστηρά πρόστιμα αυτή τη χρονιά επειδή δεν αυτοχαρακτηρίσθηκε μέσο ενημέρωσης «που λειτουργεί ως ξένος πράκτορας».

Το RFE/RL αναφέρει ότι οι ρωσικές αρχές έχουν την εξουσία να το θέσουν υπό καθεστώς πτώχευσης και/ή να μπλοκάρουν την πρόσβαση προς τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του, αν δεν πληρωθούν τα πρόστιμα, και ότι ο Αντρέι Σέρι, ο γενικός διευθυντής του, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών και με προσωπική χρεοκοπία.

Η κόντρα έρχεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα, που βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδό τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με αφορμή μια σειρά από θέματα που περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, τις δυτικές κυρώσεις και την φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο RFE/RL, ο οποίος χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο μέσω της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παγκόσμιων Μέσων (USAGM), υποστηρίζει ότι διαθέτει πλήρη δημοσιογραφική ανεξαρτησία που προστατεύεται από την αμερικανική νομοθεσία και ότι η απαίτηση να χαρακτηριστεί ξένος πράκτορας ισοδυναμεί με υπονόμευση του ίδιου του προϊόντος του.

Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο γραφείο του της Μόσχας και στον Σέρι, τον γενικό του διευθυντή, πιθανόν να φθάσουν τα 33 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου, αν συνεχιστούν με τον τωρινό ρυθμό.

Οι ρωσικές αρχές έχουν την εξουσία να χαρακτηρίζουν «ξένους πράκτορες» μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης ή πρόσωπα που θεωρούν ότι δραστηριοποιούνται πολιτικά, τα οποία χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ο όρος, ο οποίος ενέχει έναν αρνητικό υπαινιγμό που παραπέμπει στην σοβιετική εποχή, προβλέπει ότι οι ξένοι οργανισμοί θα φέρουν αυτή την ένδειξη στις εκδόσεις τους και θα αναφέρουν τις δαπάνες και την χρηματοδότησή τους.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει.

Υποστηρίζει ότι η ένδειξη "ξένος πράκτορας" απαιτείται ώστε να είναι σαφές προς το ρωσικό κοινό πως οι οργανισμοί "προασπίζονται τα συμφέροντα άλλων κρατών".

"Ευελπιστούμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει αυτές τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης για αυτό που είναι: μια απόπειρα καταστολής της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού λαού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του RFE/RL Τζέιμι Φλάι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα