Άμεση απομάκρυνση Ανδρούλας Βασιλείου από Παν. Κύπρου ζητά η ΕΠΑΛΞΗ

Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛΞΗ του Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση απομάκρυνση της Ανδρούλας Βασιλείου από την θέση του Αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε μια άκρως ατυχή δημόσια δήλωση προέβη η διορισμένη ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου.  Συγκεκριμένα, η κ. Βασιλείου σχολιάζοντας καταγγελία βιασμού 24χρονης από τρεις επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, διερωτήθηκε «Και πώς βρέθηκε στην σουίτα του ξενοδοχείου η 24χρονη; Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει όλα τα γεγονότα προτού βγάλει συμπέρασμα». 

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, υποκινούμενη προφανώς από περισσή υπεροψία λόγω των «υψηλών» θέσεων που τις παρέχονται εδώ και χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια τις σκέψεις της, αδυνατώντας ή μη να αντιληφθεί ότι με αυτόν τον τρόπο παρέχει άλλοθι στους βιαστές, όχι μόνο της 24χρονής, αλλά σε όλους όσους κατηγορούνται ή ακόμα δεν έχουν καν καταγγελθεί.   Το να διερωτόμαστε «πώς βρέθηκε» εκεί το θύμα ή οτιδήποτε άλλο πέραν από το αν υπήρχε συναίνεση ή όχι, αναπαράγει μια κουλτούρα δημόσιας κακοποίησης των θυμάτων που τα θέτει ως «υπεύθυνα» για την κακοποίηση που υπέστησαν.  Κατ’ επέκταση, η αναπαραγωγή της εν λόγω κουλτούρας αφ’ ενός αποθαρρύνει τα θύματα να καταγγείλουν τον βιασμό τους, υπό τον φόβο ότι δε θα γίνουν πιστευτά, και αφ’ ετέρου ενθαρρύνει μελλοντικούς δράστες να προβούν στην αποτρόπαια αυτή ενέργεια υπό την σκιά της συγκάλυψης.
Συνεπώς, η κ. Βασιλείου, ούσα πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας,  θα έπρεπε να μπορούσε να αναλογιστεί το βάρος και τις συνέπειες των δημοσίων τοποθετήσεων της, και όχι να τοποθετείται αλόγιστα και αφ’ υψηλού σε τόσο σοβαρά ζητήματα. 

Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου, καταδικάζουμε απερίφραστα τις εν λόγω δηλώσεις και καλούμε την Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο μας να επιδείξουν μηδενική ανοχή στην σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και στην κουλτούρα που την αναπαράγει.   Συγκεκριμένα, καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση απομάκρυνση της Ανδρούλας Βασιλείου από τη θέση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως ένδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά και ως πρόθεση διορισμού νέων ανθρώπων με ηθικούς φραγμούς και καθαρή αντίληψη για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα.   Επίσης, καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου να τοποθετηθεί και να καταδικάσει τις εν λόγω δηλώσεις, όπως έχει πράξει και άλλες φορές σε ζητήματα που δεν αφορούσαν αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο μας. 

Ως η μόνη ακομμάτιστη φοιτητική φωνή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προβαίνουμε σε αυτό το αίτημα, μακριά από κομματικά, πολιτικά, ή άλλα συμφέροντα και με μοναδικό γνώμονα το συλλογικό καλό του Πανεπιστημίου μας και της κοινωνίας μας.  Η αυτονομία της οργάνωσής μας της επιτρέπει να δρα πάντα μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα και να αποφασίζει μέσα από την ελεύθερη βούληση και τον συλλογικό προβληματισμό των μελών της, και από εκεί προέρχεται και το εν λόγω αίτημα.  Τέλος, καλούμε τις κομματικές φοιτητικές παρατάξεις να παραγκωνίσουν το γεγονός ότι η κ. Βασιλείου διορίζεται για χρόνια σε δημόσια αξιώματα από τα κόμματά τους και να στηρίξουν το αίτημά μας.

Διαβάστε επίσης: Θύελλα αντιδράσεων κατά Βασιλείου σε σχόλιο για βιασμό 24χρονης
 

Keywords
Τυχαία Θέματα