Αμμόχωστος: Κωλυσιεργεί ή όχι η κυβέρνηση για προσφυγή στο Σ.Α

Η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για ενδεχόμενη προσφυγή της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου βρίσκεται πλέον στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στο Sigmalive το προηγούμενο διάστημα με νόημα ότι ουδεμία έκθεση ή νομική έρευνα χρειάζεται για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφεραν, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται από τις αποφάσεις του. Συνεπώς, και τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ,

Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) είναι δεσμευμένα στα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο και ως εκ τούτου η «κωλυσιεργία» της κυβέρνησης, όπως μας την χαρακτήρισαν, είναι τουλάχιστον ακατανόητη.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, απορρίπτουν πρώτον τα περί κωλυσιεργίας, καθώς επίσης και την εικόνα ότι στην διπλωματία τα πράγματα είναι είτε εύκολα, είτε δεδομένα.

Όπως πληροφορούμαστε, η έκθεση από το υπουργείο Eξωτερικών ετοιμάστηκε καθότι υπάρχει ανάγκη σωστής προετοιμασίας για το τι είναι αυτό που θα ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, τίθεται το ερώτημα αν θα ζητήσουμε επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων 550 και 789 ή την έκδοση νέου ψηφίσματος και ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν είτε για την μια, είτε για την άλλη περίπτωση.

Το εγχείρημα έκδοσης νέου ψηφίσματος για την Αμμόχωστο χαρακτηρίζεται ως δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο, δεδομένων των πολύ καλών σχέσεων που διατηρούν σήμερα,μερικά εκ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με την Τουρκία.

Έτσι, όλα συνηγορούν ότι η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας θα εστιαστεί στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων ισχυρών ψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς να ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του, ερωτηθείς στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο με τι μέτρα θα προχωρήσει η Κυβέρνηση για να εμποδίσει αυτές τις επιδιώξεις της Άγκυρας, είπε «με όλα τα νόμιμα μέσα που ο διεθνής Οργανισμός, το διεθνές δίκαιο, ο Χάρτης των ΗΕ υπαγορεύει και επιτρέπει. Ταυτόχρονα, δεν θα παραλείψουμε τις καταγγελίες, αλλά και την αξίωση για τα στοχευμένα μέτρα από πλευράς της Ευρώπης. Θα κάνουμε ό,τι θα πρέπει, προκειμένου να αποτρέψουμε και τις απειλές και τις ενέργειες που άπτονται είτε της Αμμοχώστου είτε των κατεχομένων εδαφών».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτό που στόχο τις επόμενες των ημερών έθεσα και θέτω είναι να μην αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα αξιοποιήσω την παρουσία μου στα Ηνωμένα Έθνη, θα αξιοποιήσω την παρέμβαση μου στα ΗΕ, θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Δεν θα παραλείψουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε την πόλη που για 45 χρόνια περιμένει όχι νέους εποίκους, αλλά τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες, εκείνους που την ορίζουν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε να μας επιτρέψει επιτέλους να ελπίσουμε ότι υπάρχει ακτίδα φωτός, ότι υπάρχει ακτίδα ελπίδας η Τουρκία να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι όπως η ίδια το καταγράφει αλλά όπως ο χάρτης των ΗΕ προβλέπει κι όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο προνοεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα