"Mayday" λόγω Brexit - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Το Ηνωµένο Βασίλειο, αν και ποτέ δεν αποφάσισε να γίνει µέλος της Ευρωζώνης και να υιοθετήσει το ευρώ ως νόµισµα, ήταν ένα από τα 28 µέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αποτελείται από τις λεγόµενες 4 ελευθερίες: ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εµπορευµάτων, υπηρεσιών και προσώπων, χωρίς περιορισµούς ανάµεσα στα µέλη της.

Η ορθή κατανόηση της έννοιας της κοινής αγοράς και των επιµέρους ελευθεριών που προσφέρει αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την πλήρη κατανόηση των διαπραγµατεύσεων για την

αποχώρηση του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγµατεύσεις αυτές αποτελούν ακανθώδες ζήτηµα, επειδή τα δύο µέλη που διαπραγµατεύονται, το Ην. Βασίλειο από τη µία και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, έχουν αποκλίνοντα συµφέροντα (Bongardt &Torres, 2016).

Το δηµοψήφισµα έγινε στις 23 Ιουνίου 2016. Η επιστολή που εξέφραζε τη θέληση του Ην. Βασιλείου να αποχωρήσει, υπογεγραµµένη από τη Βρετανή πρωθυπουργό Theresa May, παραδόθηκε ιδιοχείρως από τον Βρετανό πρέσβη στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Donald Tusk στις 29 Μαρτίου 2017 και από τότε άρχισε η αντίστροφη µέτρηση που καθορίζεται στο Άρθρο 50. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο των δύο χρόνων θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαπραγµατεύσεις.

Από την πλευρά τού Ην. Βασιλείου, η κυβέρνηση May επέλεξε τον David Davis ως επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων, ενώ η όλη διαδικασία συντονίζεται από ένα νέο υπουργείο, ιδρυµένο γι’ αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα