"Αθέμιτος ανταγωνισμός από το φαινόμενο οικονομικού διαμοιρασμού”

Στην θέσπιση νομοθεσίας και στην δημιουργία μητρώου για την αποτροπή του φαινομένου του “οικονομικού διαμοιρασμού” τάσσεται ο τοπικός ΠΑΣΥΞΕ , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση στην επαρχία Πάφου στην ζήτηση από τους τουρίστες στα τουριστικά καταλύματα που είναι διαμερίσματα είτε σπίτια και που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες τους χωρίς αυτοί να έχουν πάρει τις κατάλληλες άδειες και χωρίς στις πλείστες φορές σημείωσε, να πληρούν

τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας.

Με το φαινόμενο αυτό, συνέχισε, δημιουργείται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού μερίδα ιδιοκτητών διαμερισμάτων και κατοικιών νοικιάζουν στους επισκέπτες τα εν λόγω υποστατικά χωρίς να τηρούν τους σχετικούς κανονισμούς και κατά συνέπεια το κόστος τους είναι χαμηλότερο από οποιονδήποτε άλλο νόμιμο παροχέα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ, επειδή δεν τηρούνται οι κανονισμοί ασφάλειας και υγείας σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος θα πληγεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

"Στόχος μας ως ΠΑΣΥΞΕ δεν είναι να σταματήσει κανείς τις υπηρεσίες του αλλά να τις προσφέρει σε σωστή βάση", κατέληξε.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, είπε ότι με την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι καταβάλλουν τις απαραίτητες φορολογίες στο κράτος.

Έθεσε επίσης και θέμα της τήρησης των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.

Η ρύθμιση συνέχισε πρέπει να γίνει για διάφορους λόγους και όχι για να παταχθεί το φαινόμενο , όπως εξήγησε, αφού δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των νόμιμων και των παράνομων καταλυμάτων, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το φαινόμενο του οικονομικού διαμοιρασμού, γνωστό ως “airb&b” ξεκίνησε από το εξωτερικό, εμφανίστηκε στην συνέχεια στην Αμερική και στην Ευρώπη και σήμερα έχει επεκταθεί και στην Πάφο.

Ο κ. Βασιλείου είπε πως κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει περιορισμούς, όπως είναι η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείας και η Ελλάδα όπου έχουν εγκριθεί προτάσεις ρύθμισης νομοθεσίας, όπως ο μέγιστος αριθμός ημερών που μπορεί να θέσει κάποιος σε διαθεσιμότητα αυτού του είδους τα καταλύματα και όχι για 365 μέρες, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα