"Μπήκα στο εστιατόριο και είδα τρεις παιξούμενους..."

Ένα γκαρσόνι και ένας μάγειρας του εστιατορίου όπου διαπράχθηκε ο τετραπλός φόνος το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, όπου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση.

Θύματα της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου, η σύζυγός του Σκεύη Χατζηευθυμίου και ο Yiani Vogli, ένας εκ των δραστών.

Κατηγορούμενοι είναι οι Loy Dejan 42 χρόνων, Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννυ

39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων και Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από κοινού τις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, φόνου εκ προμελέτης, απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου συνοδευόμενοι από πάνοπλους αστυνομικούς της ΜΑΑΔ, οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν επίσης γεμάτη με αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της Δύναμης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ενώπιον Δικαστηρίου

Κατά τη σημερινή διαδικασία, κατέθεσε ο Ηλίας Σπύρου, ο οποίος εργαζόταν ως γκαρσόνι στο εστιατόριο The Stone Garden, και στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο και αποτέλεσε μέρος της κυρίως εξέτασης του, ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ξεκίνησε δουλειά γύρω στις 4 το απόγευμα.

Πρόσθεσε ότι γύρω στις 10 – 10.30 το βράδυ μετέβη στην κουζίνα του εστιατορίου για να παραλάβει φαγητά για πελάτες, όταν άκουσε «πολύ δυνατούς συνεχόμενους πυροβολισμούς, αρχικά δύο και μετά συνεχόμενους». Ανέφερε ότι με τον μάγειρα και τη μαγείρισσα βγήκαν στην πίσω εξωτερική αποθήκη του εστιατορίου, ενώ οι πυροβολισμοί ακούγονταν για 20 – 25 δευτερόλεπτα.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, είδε στη συνέχεια τα δύο παιδιά του ζεύγους Χατζηευθυμίου, που κάθονταν στο τραπέζι του Φάνου Καλοψιδιώτη, να φωνάζουν. Σημείωσε, ακόμα, πως όταν τέλειωσαν οι πυροβολισμοί και μπήκε στο εστιατόριο, είδε «τρεις παιξούμενους» στο τραπέζι που κάθονταν τα παιδιά και λίγο πιο πέρα «ένα άλλο παιξούμενο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης Παπαγαπίου, ο κ. Σπύρου είπε πως γνωρίζει τον Παναγιώτη Καλλιτσιώνη άλλως Βαλεντίνο, ο οποίος καθόταν σε άλλο τραπέζι με τον Σέρβο φρουρό Loy Dejan, τον οποίο και υπέδειξε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Αντεξεταζόμενος από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Μάριου Χριστοδούλου, ο μάρτυρας υπέδειξε από φωτογραφίες το τραπέζι όπου καθόταν ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης, στον οποίο σέρβιρε σουβλάκια, ενώ ο Σέρβος φρουρός δεν παρήγγειλε τίποτε για να φάει.

Σε υποβολή του κ. Πική ότι στο συγκεκριμένο τραπέζι της φωτογραφίας δεν υπάρχει πιάτο με φαγητό, ο μάρτυρας απάντησε ότι σέρβιρε τα σουβλάκια στον Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει κατά πόσον το πιάτο παραλήφθηκε στη συνέχεια από άλλο σερβιτόρο.

Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε πως η Αστυνομία μετέβη στον χώρο περίπου πέντε λεπτά μετά που είδε τα πτώματα στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου.

«Τσακρούες και βεγγαλικά σαν να γινόταν παναϊρι»

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο Σπύρος Θεοφάνης, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας στο εστιατόριο The Stone Garden, και στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο και αποτέλεσε μέρος της κυρίως εξέτασης του, ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ξεκίνησε δουλειά γύρω στις 4.30 το απόγευμα.

Πρόσθεσε ότι λίγο μετά τις δέκα το βράδυ άκουσε από την κουζίνα τους πυροβολισμούς και νόμισε ότι ήταν «τσακρούες και βεγγαλικά σαν να γινόταν παναϊρι». Ακολούθως, βγήκε από την κουζίνα και πήγε να βρει τον αδελφό, τον γιο και τη νύφη του, που βρίσκονταν στο εστιατόριο και τους έβαλε μέσα στην κουζίνα.

Ανέφερε, ακόμα, πως όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, “μπήκε στην κουζίνα ένα παιδί πληγωμένο με αίματα” (Παναγιώτης Καλλιτσιώνης). Στη συνέχεια, βγήκε από την κουζίνα, είδε «τον άλλο αστυνομικό, τον Γιώργο (Χαραλάμπους), να είναι τραυματισμένος στα πόδια νομίζω». Είπε, επίσης, πως είδε νεκρό τον Φάνο Καλοψιδιώτη, δύο από τους καλεσμένους του και λίγο πιο κάτω (κοντά στο εστιατόριο Edelweiss) έναν άλλο νεκρό που φορούσε μαύρα ρούχα και καλυμμένο το πρόσωπο, ενώ πιο πέρα είδε ένα πιστόλι στο πάτωμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου, ο μάρτυρας αναγνώρισε από φωτογραφίες το εστιατόριο και υπέδειξε σκηνές του φόνου. Ανέφερε, ακόμα, ότι το πληγωμένο παιδί ήταν ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης, τον οποίο πέρασε από την κουζίνα και τον έβγαλε στον πίσω εξωτερικό χώρο του εστιατορίου που ήταν, όπως είπε, «πιο ασφαλής».

Αντεξεταζόμενος από τον Μιχάλη Πική, ο μάρτυρας είπε ότι ο Βαλεντίνος ζήτησε βοήθεια, αφού είχε αναφέρει ότι ζαλιζόταν, ενώ ο Γιώργος (Χαραλάμπους, αστυνομικός της ΜΜΑΔ) ήταν «ολογαίματος». Είπε, ακόμα, ότι στη σκηνή έφτασαν πρώτα τα ασθενοφόρα και «προσπαθούσαμε να πείσουμε το προσωπικό τους να πάρουν τους τραυματίες», μετά πήγαν αστυνομικοί της ΑΔΕ Αμμοχώστου και ακολούθως τα άλλα τμήματα της Δύναμης.

Στη συνέχεια, ο Μάκης Νικολάου, αστυφύλακας που υπηρετεί στο ΤΑΕ Αρχηγείου και ήταν χειριστής των τεκμηρίων της υπόθεσης, κατέθεσε 250 περίπου από τα συνολικά 550 τεκμήρια.

Μεταξύ των τεκμηρίων που κατατέθηκαν, περιλαμβάνονται κινητά τηλέφωνα, κάλυκες, σφαίρες, βολίδες, θραύσματα από τη σκηνή και το πιστόλι τύπου Glock που χρησιμοποίησε ο νεκρός δράστης στην επίθεση και εντοπίστηκε κοντά στη σορό του και τη γεμιστήρα του πιστολιού.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Θυμηθείτε εδώ τι είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα