"Δεν έχουμε επαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις"

«Αποφασιστικά βήματα προόδου» διαπίστωσε ο Υπουργός Brexit της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις στο νεότερο γύρο διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τους όρους εξόδου της χώρας του. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί επαρκής πρόοδος.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στο τέλος του τέταρτου γύρου των συνομιλιών, ο κ. Ντέιβις είπε ότι υπάρχει ένα «σχήμα συμφωνίας» για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας που

θα βάλει τέλος στην αγωνία αυτών των ανθρώπων.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές να εξασφαλίσουν εντολή διερεύνησης της πρότασης που διατύπωσε ρητώς από τη Φλωρεντία η Τερέζα Μέι για την ύπαρξη μίας μεταβατικής περιόδου μετά από την ημέρα του Brexit το Μάρτιο του 2019.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα σημεία στα οποία απαιτείται «περισσότερη συζήτηση και περισσότερος ρεαλισμός».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι η ομιλία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ορισμένα πράγματα, αλλά σημείωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρετανίας - ΕΕ.

Όπως σημείωσε, ίσως απαιτηθούν «μήνες» πριν η ΕΕ δώσει το πράσινο φως για την επόμενη φάση των συνομιλιών. Η βρετανική πλευρά στόχευε στην έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπαρνιέ είπε επίσης ότι το βρετανικό αίτημα για μεταβατική περίοδο δεν προκάλεσε έκπληξη, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στη δεύτερη φάση των συνομιλιών.

Απέκλεισε εξάλλου την πιθανότητα διασύνδεσης της συμφωνίας επί της μελλοντικής σχέσης με την τρέχουσα συζήτηση της πρώτης φάσης για το οικονομικό κόστος του διαζυγίου.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε οικονομική εκδήλωση στο Λονδίνο νωρίτερα την Πέμπτη, η Τερέζα Μέι είπε ότι «δεν μπορείς να έχεις όλα τα οφέλη της ιδιότητας μέλους της ενιαίας αγοράς δίχως τις απορρέουσες υποχρεώσεις», αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν παραχωρήσεις από τη Βρετανία.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «η δημιουργία αχρείαστων εμποδίων στο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ κι της μεγαλύτερης αγοράς της δε θα ωφελούσε κανέναν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα