"Η ΕE είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις αραβικές χώρες"

Καθώς πλησιάζει η ώρα όπου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, η πρώτη στην ιστορία Κοινή Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, στο κοσμοπολίτικο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον αιγυπτιακό Tύπο για τις σχέσεις που διέπουν τους δύο αυτούς διεθνείς οργανισμούς.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, κορυφαία θέση λαμβάνουν το εμπόριο και οι επενδύσεις. Και αυτό εξηγείται

από το γεγονός που αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Egypt Today», καταγράφοντας σημερινές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το 32% των εισαγωγών πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ προέρχεται από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με τη δήλωση, που σημειώνει ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τα αραβικά κράτη στην ΕΕ φτάνει το 19%.

Η εν λόγω ανακοίνωση τονίζει ότι «η Διάσκεψη Κορυφής του Σαρμ Ελ Σέιχ θα δώσει την ευκαιρία στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου να συζητήσουν το πώς να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της επιστήμης, της έρευνας, της ψηφιακής τεχνολογίας, του τουρισμού, της αλιείας και της γεωργίας», γράφει η ανακοίνωση.

Άλλωστε, «το εμπόριο, οι επενδύσεις, η μετανάστευση και η ασφάλεια θα είναι μεταξύ των θεμάτων κορυφαίας προτεραιότητας που θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής», όπως δήλωσε και ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο κ. Ιβάν Σούρκος.

Τέλος, ο αιγυπτιακός Τύπος θεωρεί ότι μία ακόμη σημαντική συνιστώσα θα επηρεάσει τις συνομιλίες των ηγετών, και αυτή έχει να κάνει με τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στον πληθυσμό των αραβικών κρατών, καθώς «στη Μέση Ανατολή, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί από το 1950 έως το 2000, από 92 εκατομμύρια σε 349 εκατομμύρια, ήτοι 3,8 φορές αύξηση ή 2,7% ετησίως».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα