"Η Τουρκία έχει μεθύσει από την κατάληψη της Αφρίν"

Η κατάληψη της συριακής-κουρδικής περιφέρειας Αφρίν από την Τουρκία, αλλά και η καταδίκη της Αγκυρας από το Στρασβούργο, είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα ΜΜΕ της Γερμανίας έχουν αναφορές στη νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κράτηση δημοσιογράφων -στην προκειμένη

περίπτωση των Σαχίν Αλπάι και Μεχμέτ Αλτάν- που είχαν συμπληρώσει 20 μήνες προφυλακισμένοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Το πρόσχημα της Άγκυρας και οι διωγμοί των επικριτών της

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρει ότι «στο Δικαστήριο εκκρεμούν 1.500 παρεμφερείς υποθέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο η τουρκική ηγεσία είχε εκλάβει ως πρόσχημα, για να προβεί σε διωγμούς των επικριτών της. Η απόφαση του Στρασβούργου δεν πρόκειται να την πτοήσει, όπως δεν την είχε πτοήσει η έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και καταγράφει στην Τουρκία περισσότερα από 100.000 κρούσματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διότι η Τουρκία έχει μεθύσει από την κατάληψη της συριακής-κουρδικής περιφέρειας Αφρίν, την οποία λεηλατούν τα στρατεύματά της, μία κατάληψη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Το ότι η διεθνής κοινότητα σιωπά, αποτελεί σκάνδαλο».

Οι Ευρωπαίοι δικαστές χρειάστηκαν πάνω από 1,5 χρόνο για να αντιδράσουν

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Tageszeitung του Βερολίνου, εκφράζοντας επικριτική στάση προς τους δικαστές του Στρασβούργου: «Η ετυμηγορία καθεαυτή δεν αποτελεί έκπληξη, άλλωστε παρόμοια απόφαση είχε λάβει πρόσφατα και το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σκανδαλώδες είναι, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι δικαστές χρειάστηκαν πάνω από ενάμιση χρόνο για να αντιδράσουν στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στην καταστολή που άρχισε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016. Εκατοντάδες προσφυγές Τούρκων δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και άλλων συλληφθέντων ή απολυθέντων δημοσίων λειτουργών από την Τουρκία, συσσωρεύονται στο Στρασβούργο επί μήνες. Αν και θα έπρεπε να γνωρίζουν οι δικαστές ότι η τουρκική δικαιοσύνη σε καιρούς έκτακτης ανάγκης δεν προσφέρει παρά το πολύ μία επίφαση δικαίου, παρέπεμπαν (τους ενάγοντες) στην εξάντληση των ένδικων μέσων στην ίδια την Τουρκία, αφήνοντας αβοήθητα τα θύματα της καταστολής. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση της Τρίτης σηματοδοτεί μία αλλαγή πορείας».

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα