"Κοκτέιλ" κινδύνων για την οικονομία

Μεταρρυθμιστική κόπωση διακρίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που κρούει κώδωνα κινδύνου στο πλαίσιο της Εαρινής του Έκθεσης.

Η μεταρρυθμιστική κόπωση αποδίδεται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την έξοδο από το μνημόνιο και την προεκλογική περίοδο.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θέτει επί τάπητος τις ανησυχίες του υπογραμμίζοντας ότι είναι πιθανό να ανατρέψουν τη θετική πορεία και να θέσουν την κυπριακή οικονομία ενώπιον νέων προκλήσεων.

Επισημαίνει ότι η δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα

εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες εξαιτίας του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, που υπερβαίνει το 400% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου τονίζει ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων και η αποφυγή ενεργειών που ενδεχομένως να επηρεάσουν ανρητικά την αξιοπιστία της οικονομίας, επιβάλλεται να αποτελούν βασικό πυλώνα κατά τη λήψη αποφάσεων.

Ενδεικτική είναι και η αναφορά ότι σε ενδεχόμενο επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος θα υπάρξουν πολλαπλάσιες και πιθανό μη διαχειρίσιμες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία απ' ότι σε χώρες με μικρότερο δανεισμό.

Το κεφάλαιο CYTA

Βαρύνουσας σημασίας κρίνεται η εκτενής αναφορά του Δημοσιονομιικού Συμβουλίου και στη μη ιδιωτικοποίηση της CYTA, καθώς παρατηρεί συνεχή απώλεια των μεριδίων του οργανισμού έναντι των ανταγωνιστών του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η απώλεια μεριδίων αποτελεί μια διαδικασία παθητικής ιδιωτικοποίησης, ανάλογη με αυτή των Κυπριακών Αερογραμμών.

“Oι υπηρεσίες του τομέα μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ο κύριος μέτοχος, το κράτος, να εισπράξει οποιοδήποτε αντίτιμο. Τελικά, κλήθηκε να αναλάβει υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”, τονίζεται.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Συμβούλιο αποτυπώνουν μια συνεχή πτωτική τάση των μεριδίων της CYTA σε όλους του τομείς των τηλεπικοινωνιών. Με εξαίρεση τον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών, που ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε σημαντικά αλλά σε μικρότερο βαθμό της CYTA. H τελευταία συνεχίζει να καταγραφεί απώλεια και στους αριθμούς συνδρομητών στους τομείς της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, το συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του, ότι όσο καθυστερεί η ανατροπή της πτωτικής πορείας ή η έγκαιρη ιδιωτικοποίηση της CYTA τόσο θα μειώνεται το πιθανό αντίτιμο που δύναται να εισπράξει το κράτος.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα αυξάνονται οι κίνδυνοι να βρεθεί το κράτος ανά πάσα στιγμή στη δύσκολη θέση να καλύψει ελλείμματα, εγγυήσεις ή άλλες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από μια απρόσμενη εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα