"Κρίσιμο να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας"

Στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα διαφανεί σε πρώτο στάδιο η προσέγγιση του κ. Ακιντζί για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αλλά και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος

της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να τον ενημέρωσε πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το Κυπριακό.  

«Υπάρχει απόλυτη συμφωνία και στήριξη στη προσπάθεια του Προέδρου ότι θα πρέπει να διαβλέψουμε τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς», αναφέρουν.

Από τη μια, υπάρχουν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει και το ζήτημα της Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα προγραμματίζεται η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη συνέχεια ενδεχόμενα να γίνει και προσπάθεια από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, «είναι κρίσιμο να διαβλέψουμε τι πραγματικά συμβαίνει και ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Εκτιμάται ότι σε μια πρώτη φάση στις 9 του Αυγούστου ενδεχομένως να γίνει κατανοητό με ποιο τρόπο θα προσεγγίσει ο Ακιντζί τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να καταλάβει ποιος είναι ο βαθμός ελευθερίας που έχει ο κ. Ακιντζί σε συνάρτηση και με το τι μπορεί να σχεδιάζει η Τουρκία.

Ενδεχομένως μετά την συνάντηση με τον κ. Ακιντζί να υπάρξει και κάποια επικοινωνία με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ, προσθέτουν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, θα υπάρξει συνεννόηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, σημειώνουν.

Όσον αφορά τα θέματα των προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας με την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «υπάρχει ήδη η κοινή αντίληψη ότι ήταν δύσκολο, αλλά έχουμε τα μέτρα της ΕΕ».

Εκτιμούν ότι μπορεί να φαίνεται ότι η Τουρκία δεν τα λαμβάνει υπόψη, αλλά υπάρχουν δυνατότητες να παραμείνουν σε εγρήγορση οι Ευρωπαίοι εταίροι και να μελετηθεί στη συνέχεια τι άλλο μπορεί να χρειαστεί να επιδιώξει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει τριμερής Σύνοδος Κορυφής με τον Λίβανο.

Παράλληλα, στις 7 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, επίσης στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκαν και αρκετά διμερή θέματα.

Στα θέματα της εκπαίδευσης που ενδιαφέρουν τη Λευκωσία φαίνεται ότι θα δοθούν λύσεις και για το ζήτημα που προέκυψε με την μη παραχώρηση θέσεων στις τρεις μουσικές σχολές της Ελλάδας αλλά και για τους Κύπριους επιτυχόντες σε σχολές οι οποίοι λόγω του ότι είναι άρρενες θα πρέπει πρώτα να κάνουν την θητεία τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, οι Υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου είναι σε συνεχή συνεννόηση για το Eurogroup ενόψει κρίσιμων αποφάσεων καθώς η Ελλάδα διεκδικεί μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα της αξιοποίησης της εισφοράς που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση των πυρόπληκτων στο Μάτι θα προωθηθεί, ενώ ο Πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω τότε θα καταβληθεί. Εκτιμάται ότι ενδεχόμενα να αναβαθμιστεί ιατρικό κέντρο που υπάρχει στην περιοχή Ραφήνας σε νοσοκομείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα