"Μακρά η πορεία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Εβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και η πορεία για πλήρη σεβασμό τους είναι μακρά, αναφέρθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία, που διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών που ασχολούνται με τον τομέα

αυτό.

Το γραφείο της Επιτρόπου πραγματοποιεί από σήμερα έως και τις 21 Δεκεμβρίου εκστρατεία για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθετήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.

Η κ. Λοττίδη στην ομιλία της ανέφερε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποχρέωση όλων μας και η προστασία τους απαιτεί τη συνδρομή και τη στήριξη της ίδιας της κοινωνίας. Σημείωσε πως 70 χρόνια μετά, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών δεν έχει αναπτυχθεί στον απαραίτητο βαθμό και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, προσθέτοντας ότι η διδασκαλία και η παιδεία παραμένουν τα απαραίτητα εργαλεία στη καλλιέργεια και ανάπτυξη του σεβασμού τους.

Η Επίτροπος σημείωσε πως ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους και τον καθένα μας ξεχωριστά, επηρεάζοντας το κάθε επίπεδο της ζωής μας, τονίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιβάλλονται, απλά αναγνωρίζονται, βρίσκονται στην φύση του ανθρώπου και για αυτό η προστασία τους είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, των προσφύγων και μεταναστών, των παιδιών, των ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και στην καταπάτηση του σεβασμού στον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός. Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη, η πορεία για οικουμενική διασφάλιση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαγράφεται μακρά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για την ειλικρινή αναγνώριση της αξιοπρέπειας του κάθε μέλους της ανθρώπινης οικογένειας.

Η επικεφαλής του γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Katja Saha, στη δική της ομιλία, ανέφερε πως περισσότεροι από 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή έχουν χάσει τις εστίες τους λόγω βίαιων συγκρούσεων ή οποιασδήποτε άλλης καταπάτησης των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών, 24 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες, ένας εξαιρετικά ψηλός αριθμός που καταγράφεται από τις κρίσεις της δεκαετίας ’90 σε διάφορες χώρες και από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σημείωσε πως σήμερα, το κατοχυρωμένο δικαίωμα ασύλου έχει χάσει πλήρως το νόημά του και ότι η γλώσσα της πολιτικής έχει γίνει αδίστακτη και δίνει χώρο σε εκδηλώσεις ξενοφοβίας, ρατσισμού και άλλων διακρίσεων.

Μίλησε, ακόμη, για τα πολλά περιστατικά όπου πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, στο ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο, ή για κρούσματα όπου σε πρόσφυγες απαγορεύεται η είσοδος στα σύνορα διαφόρων χωρών. Η κ. Saha τόνισε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οι πρόσφυγες χρειάζονται την αλληλεγγύη και την έμπρακτη υποστήριξή μας και κάλεσε όλους σε συστηματική δράση.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ανέπτυξε το θέμα του δικαιώματος της ατομικής προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μίλησε για τις περιπτώσεις που καταχωρήθηκαν προσφυγές εναντίον της Τουρκίας, όπως η υπόθεση Λοϊζίδου vs Τουρκίας και οι αποζημιώσεις που κλήθηκε να καταβάλει η Άγκυρα.

Εξήγησε ότι στις ατομικές προσφυγές, το Δικαστήριο μπορεί να επιληφθεί της εξέτασης προσφυγής που υποβάλλεται από κάθε φυσικό πρόσωπο, μη κυβερνητικό οργανισμό ή ομάδα ατόμων, που ισχυρίζεται ότι είναι θύμα παραβίασης, από ένα από τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη, των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στη Σύμβαση ή στα Πρωτοκολλά της και εξήγησε λεπτομερώς τη διαδικασία που ακολουθείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα