"Να δημιουργήσουμε λόγους στην Τουρκία για να θέλει λύση"

Είναι εξαιρετικής σημασίας να βρεθούν τρόποι και μέσα για επανάληψη της διαδικασίας στο Κυπριακό και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η διαρκής δέσμευση όλων στην Κύπρο, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Για μας είναι εξαιρετικής σημασίας να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους και μέσα για να προχωρήσουμε και να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία, γιατί δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια εναλλακτική λύση

από την επανένωση και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να βρούμε τους σωστούς τρόπους», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει ένα μέρος ή εξωτερικοί παίχτες που λένε ότι αυτό είναι το τέλος και θα δούμε εναλλακτικά σενάρια, σημαίνει ότι αυτή η δέσμευση τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται εξολοκλήρου στα χέρια της Τουρκίας, όπως το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και το εδαφικό.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι για την αποτυχία στην επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αφού το πρόβλημα δεν επιλύεται εδώ και χρόνια. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αν θέλει ο κ. Ερντογάν πράγματι, μπορεί να κάνει κάτι για την Κύπρο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει στην πραγματικότητα οποιοδήποτε λόγο για να λύσει το Κυπριακό και η ιδέα είναι να δημιουργηθούν λόγοι για την Τουρκία ώστε να επιθυμεί να το λύσει, αξιοποιώντας θέματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η ενέργεια ή η οικονομία.

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για τη λύση, αφού αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος.

Αυτή τη φορά, συνέχισε, ήμασταν ίσως πιο κοντά από ποτέ, με την έννοια ότι είδαμε να αναδύεται σιγά σιγά ένα όραμα για το μέλλον, το οποίο ήταν κοινό, με την ανάδυση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής επανενωμένης χώρας, με βάση τους κανόνες της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και με το άνοιγμα προοπτικών σε όλους τους τομείς, ειδικότερα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Στη δική του παρέμβαση, ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος μετά το αρνητικό σοκ που υπέστη με το μνημόνιο και το κούρεμα των καταθέσεων, είναι ένα θετικό σοκ με τη διευθέτηση του πολιτικού της προβλήματος. Η επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε, που προκαλεί αβεβαιότητα, θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στη βελτίωση των θεσμών και της διευκόλυνσης του επιχειρείν και θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και για τις δύο κοινότητες.

Όπως είπε, η επανένωση είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μακροοικονομικό επίπεδο και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της RCB και επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διάνοιξη Οδοφραγμάτων Σώτος Ζακχαίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πολιτικά ζητήματα που υπεισέρχονται στην προσπάθεια της επιτροπής για διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων και δεν επέτρεψαν την αναμενόμενη πρόοδο, και έστειλε το μήνυμα ότι οι τεχνικές επιτροπές θα πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κος Φειδίας Πηλείδης και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κος Φίκρι Τόρος, στις παρεμβάσεις τους, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προετοιμασία του οικονομικού υπόβαθρου για την επανένωση του νησιού.

«Το επιμελητήρια έχουν καθήκον να συνεχίσουν να χτίζουν γέφυρες», είπε ο κ. Πηλείδης αφού σημείωσε ότι μια λύση θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία της Κύπρου.

Την ίδια ώρ,α ο κ. Τόρος σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οικονομικές προϋποθέσεις και υποδομή για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρου, με τον στόχο να είναι πολύ απαιτητικός για να αφεθεί μόνο στους πολιτικούς.

Τις ψυχολογικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ανέλυσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Χάρης Ψάλτης, ο οποίος ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνες που διεξάγει το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 είχε θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Μεταξύ άλλων, είπε, μείωσε την προκατάληψη, προώθησε την εμπιστοσύνη και μείωσε το αίσθημα απειλής μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει η εκπαίδευση και στις δύο κοινότητες να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και να σταματήσει να είναι μονόπλευρη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα