"Πράσινο" φως για ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit

Το «πράσινο» φως για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε η Βουλή των Κοινοτήτων, στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Στην ψηφοφορία που έγινε λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση με πλειοψηφία 494 – 122.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, μετά από σημερινή δημοσκόπηση

που δείχνει ότι το 49% των πολιτών θα ψηφίσουν ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, κλιμακώνει την απειλή της και σύμφωνα με αναλυτές ορίζει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Σκωτία εντείνει τη διαμαρτυρία της κατά του Brexit, με τους νομοθέτες να ψηφίζουν εναντίον του νομοσχεδίου με 90 ψήφους υπέρ και 34 κατά.

Την απρόσμενη ανακοίνωση για το ψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. έκανε ο Υφυπουργός του Brexit Ντέιβιντ Τζόουνς κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις τροπολογίες που έχουν υποβληθεί επί του νομοσχεδίου για το άρθρο 50.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση απόρριψης του εν λόγω νομοσχεδίου, η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία επί των όρων.

Μέι: Μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα ανήκε στην Ε.Ε.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι «Μια ανεξάρτητη Σκωτία, δεν θα αποτελούσε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εντολή Κόρμπιν προς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ Brexit

Εντολή στους βουλευτές του στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο στην τελική φάση της έγκρισής του έδωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ακόμη και χωρίς τροποποιητικές τροπολογίες.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνεδρίαση του σκιώδους «υπουργικού συμβουλίου» του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλά στελέχη των Εργατικών αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς το κόμμα είχε στηρίξει το Bremain στο δημοψήφισμα

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας

-Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

-Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.

- Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.

Keywords
Τυχαία Θέματα