"Σκοπιμότητα πίσω από δηλώσεις Ακιντζί για οδοφράγματα"

Οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες ζητά από την ε/κ πλευρά την επίσπευση εργασιών για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, είναι εντελώς ανεδαφικές, αντίκεινται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν σκοπιμότητες, δήλωσε ο Επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για τη Διάνοιξη Οδοφραγμάτων, Σώτος Ζακχαίος.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τ/κ ηγέτης το περασμένο Σάββατο, μετά από επιτόπια επιθεώρηση των εργασιών διάνοιξης του οδοφράγματος στην περιοχή Λεύκας-Απλικίου, ο κ. Ζακχαίος δήλωσε

ότι «είναι η τ/κ πλευρά που, παρά την καλή θέληση της πλευράς μας, έχει καθυστερήσει για 3 σχεδόν χρόνια την επίλυση αυτού του θέματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι μόλις πριν από 15 ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σαφέστατες οδηγίες να ολοκληρωθούν εντός 3 μηνών τα έργα, εξέλιξη για την οποία ενημερώθηκαν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι Τουρκοκύπριοι και άλλοι εμπλεκόμενοι.

«Είναι πολύ άδικο, αυτοί που για 3 χρόνια καθυστερούν τη διάνοιξη οποιουδήποτε οδοφράγματος, να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους προπαγάνδα», είπε ο κ. Ζακχαίος, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις δηλώσεις Ακιντζί.

Συνέχισε, λέγοντας ότι αντί να υπάρχει ένα κλίμα που να υποβοηθά την επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να βρεθεί μια σωστή λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, «δυστυχώς υπάρχουν αυτού του είδους οι δηλώσεις από τον κ. Ακιντζί».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η ε/κ πλευρά απέφυγε όλο το προηγούμενο διάστημα να επιρρίψει ευθύνες για καθυστερήσεις και ο ίδιος, ως Επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις ή να ρίξει λάδι στη φωτιά, σεβόμενος την προσπάθεια.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε, με πνεύμα καλής διάθεσης, για να βρούμε λύση», όμως «δυστυχώς οι καθυστερήσεις προκύπτουν από την τουρκική πλευρά και από τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών» που παίζει, είπε.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τον Μάιο του 2015, κάνοντας αρχή με τη Δερύνεια και το οδόφραγμα σε Λεύκα - Απλίκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακχαίο, στην περίπτωση του οδοφράγματος της Δερύνειας χάθηκε διάστημα πέραν του ενός έτους μέχρι να πεισθεί η τουρκική πλευρά να απομακρύνει το φυλάκιο του κατοχικού στρατού που βρίσκεται πάνω στον δρόμο. Πρόσθεσε ότι η συνεννόηση που υπήρχε κατά τις συνομιλίες των δύο πλευρών ήταν ότι το φυλάκιο θα κατεδαφιζόταν. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, ζήτησε την απομάκρυνση του φυλακίου για διευκόλυνση της διακίνησης, στο πλαίσιο αναζήτησης συναινετικών λύσεων.

«Έγιναν επαφές με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να τους πείσουμε ότι πρέπει να φύγει το τουρκικό φυλάκιο», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι κάποια εκ των Μονίμων Μελών αποτάθηκαν για το θέμα απευθείας στην Άγκυρα, αλλά και στον κ. Ακιντζί. Τελικά, είπε, η Τουρκία εκκένωσε το φυλάκιο και δημιούργησε δεύτερο φυλάκιο λίγα μέτρα παρακάτω.

Για την περίπτωση της Λεύκας, ο κ. Ζακχαίος είπε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην ιδιομορφία του εδάφους και στις άδειες που απαιτούνταν από την ΕΕ, λόγω του ότι πρόκειται για προστατευμένη περιοχή Natura. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες στη νεκρή ζώνη άρχισαν με πολλή καθυστέρηση, αλλά όχι εξ υπαιτιότητας της ε/κ πλευράς.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής στην Τεχνική Επιτροπή, πριν από δύο περίπου μήνες η ε/κ πλευρά εμφανίστηκε έτοιμη να αναλάβει εξολοκλήρου την κατασκευή του τμήματος εντός της νεκρής ζώνης, ενώ δεσμεύτηκε να προσλάβει τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους. «Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα συνεχίσαμε να επιμένουμε για αυτό το πράγμα, δυστυχώς, όμως, δεν αποδέχτηκαν οι Τουρκοκύπριοι», είπε.

Καμία ανταπόκριση των Τ/κ στα λοιπά οδοφράγματα

Εξάλλου, ο κ. Ζακχαίος παρατήρησε ότι από τον Μάιο του 2015 οι συνομιλίες της Τεχνικής Επιτροπής για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή, με τα μέλη της να επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα στα δύο οδοφράγματα της Δερύνειας και της Λεύκας.

Παράλληλα, είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή θεωρούσε από την αρχή ότι οι όροι εντολής της ήταν ευρύτεροι και, ως εκ τούτου, η ε/κ πλευρά πρότεινε τη διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων, ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο οδόφραγμα Αγλαντζιάς – Πυροΐου – Αθηένου, που, όπως είπε, θα βοηθούσε τους Ε/κ κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους Τ/κ στη Λουρουτζίνα. Άλλες ιδέες που κατατέθηκαν ήταν το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Ερμού στην παλιά Λευκωσία, αλλά και λύσεις για να απαμβλυνθούν τα προβλήματα διακίνησης των απομονωμένων κατοίκων της Τηλλυρίας.

Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά, αφού συνάντησε την άρνηση της τ/κ πλευράς να επιτραπεί η διέλευση μέσω των Κοκκίνων, κατέθεσε εδώ και δύο χρόνια πρόταση για τη δυνατότητα διέλευσης ασθενοφόρων μέσω του θύλακα, σε περίπτωση διακομιδής ασθενών από τον Πύργο προς τα ιατρεία της Πόλης Χρυσοχούς. «Δυστυχώς, ούτε και εκεί βρήκαμε ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά», παρατήρησε.

Καταληκτικά, είπε ότι η βούληση της ε/κ πλευράς για τη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και Λεύκας - Απλικίου, δεν επηρεάστηκε καθόλου από το γεγονός ότι δεν προχώρησαν τα άλλα οδοφράγματα, ενώ εξέφρασε ετοιμότητα για επίλυση των προβλημάτων. «Λυπούμαι που αναγκάζομαι να μιλήσω, ελπίζω η τ/κ ηγεσία να σταματήσει τις καθυστερήσεις, ώστε με καλή θέληση να επιτύχει το έργο της Επιτροπής», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα