"Συντήρηση δυνάμεων και διατήρηση κεκτημένων στον τουρισμό"

Δεν θέλουμε να θέσουμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας για το 2019-2020 και χρειάζεται να κάνουμε συντήρηση δυνάμεων και διατήρηση των κεκτημένων μας, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης, μιλώντας στην 1η Ημερίδα για τον τουρισμό που οργάνωσε, στο ΕΒΕ Λεμεσού, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Ο κ.Λοϊζίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης, με θέμα "Ο κυπριακός τουρισμός

στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον", είπε πως το 2018, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, θεωρείται πετυχημένο για τον τουρισμό μας, καθώς μεταξύ άλλων καταφέραμε να αυξήσουμε αισθητά αφίξεις από χώρες που παλαιότερα δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες μας (Ισραήλ, Λίβανος, Πολωνία, Σκανδιναβικές χώρες κ.α.).

Υποδεικνύοντας πως οι ανταγωνιστικές μας χώρες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, άρχισαν να ανακάμπτουν από το 2017, τόνισε ότι ο ανταγωνισμός αυτός θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόθεση της Τουρκίας να καταργήσει τη θεώρηση διαβατηρίων για Ρώσους υπηκόους και την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες και κατ` επέκταση του κόστους ταξιδιού των τουριστών.

"Δεν θέλουμε να θέσουμε ψηλά τον πήχη για το 2019-2020, θέλουμε να κάνουμε συντήρηση δυνάμεων, να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιότητα και βελτίωση των υπηρεσιών και στον καλύτερο καταρτισμό νέων στην τουριστική βιομηχανία", συμπλήρωσε.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους, συνέχισε, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιότητα, στην παροχή μιας θετικά ολιστικής εμπειρίας στους επισκέπτες, από τη στιγμή που θα φτάνουν στο αεροδρόμιο μέχρι και την αναχώρησή τους (ταξί, εστιατόρια, καταλύματα, συγκοινωνίες, εξυπηρέτηση).

Επιπρόσθετα, είπε, πρέπει να λειτουργούμε πλέον με βάση την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να αφήνουμε θετικές εντυπώσεις, έχοντας με το μέρος μας άτομα που ασκούν μεγάλη επιρροή, τους γνωστούς "ινφλουένσερ".

Ο κ.Λοϊζίδης σημείωσε, ακόμη, πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα το νέο θεσμικό πλαίσιο κατηγοριοποίησης ξενοδοχείων, ένα νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή πριν μια εβδομάδα, να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα υποδομής, όπως το καζίνο θέρετρο και οι μαρίνες, να αξιοποιηθούν ταχύρυθμα προγράμματα κατάρτισης νέων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως, μόνο αν ενισχύσουμε τον θεματικό τουρισμό (ιατρικό, αθλητικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό κ.α), ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών τους μη καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα, τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην πρόκληση των 4,5 και 5 εκατομμυρίων αφίξεων ετησίως.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό που προηγήθηκε, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτης ανέφερε ότι αν και η φετινή χρονιά ξεκίνησε ελπιδοφόρα με τις αφίξεις Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, υπάρχει ανησυχία για το υπόλοιπο του έτους, το οποίο πηγάζει από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα του Brexit, αλλά και η συνεχής ανάκαμψη των κύριων ανταγωνιστών μας.

Σημείωσε δε την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας με την παροχή ολοένα καλύτερων υπηρεσιών και συνεχή βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ και του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Γιώργος Λεπτός, ανέφερε πως η ημερίδα αποτελεί μέρος ανάλογων δράσεων που στοχεύουν να ανοίξουν μια σειρά εκδηλώσεων αμφίδρομης επικοινωνίας του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου με την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, προσεγγίζοντας και εξετάζοντας εποικοδομητικά, κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας.

Εξέφρασε, ακόμη, την άποψη ότι η φετινή χρονιά στον τουρισμό θα είναι δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις και γι’ αυτό, "είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουμε την ποιότητα και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, μέσω κατάλληλης κατάρτισης προσωπικού και διεύθυνσης".

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης η Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Λία Ζαμπέτογλου και ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Σωτήριος Βαρελάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα