"Υποχρέωση να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα ατόμων με αυτισμό"

Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε στην δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων, κυρίως των υποδομών που απαιτούνται, ώστε να άτομα με αυτισμό να διασφαλίσουν όλα τα δικαιώματα τους, ανέφερε απόψε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδου, χαιρετίζοντας την πορεία Light It Up Blue, στη Λεμεσό, για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Η πορεία, που οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου,

ξεκίνησε από το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού και κατέληξε στο παλιό λιμάνι της πόλης, με τους συμμετέχοντες να κρατάνε μπλε μπαλόνια και κεριά και να φοράνε μπλε φανέλες.

Στην ομιλία της, η κ.Αναστασιάδου ανέφερε ότι η υποχρέωσή μας έναντι των ατόμων με αυτισμό πηγάζει όχι μόνο από τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1996, "αλλά και ως χρέος προς τα άτομα που πάσχουν και τις οικογένειες τους που δίνουν καθημερινό αγώνα".

"Τα άτομα με αυτισμό έχουν ανάγκη την κατανόηση και την αποδοχή μας, όπως και την στήριξη μας για να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε άλλος άνθρωπος με ίσες ευκαιρίες ενσωμάτωσης στην κοινωνία, με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις", συμπλήρωσε.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2015, υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 2000 ενήλικοι και παιδιά με αυτισμό, "αριθμός που καταδεικνύει σημαντική αύξηση των περιστατικών την τελευταία δεκαετία", είπε και πρόσθεσε ότι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι υπάρχουν 67 εκατομμύρια άτομα με αυτισμό.

Υπογράμμισε παράλληλα πως, κατά τα τελευταία χρόνια η πάθηση αυξήθηκε δραματικά, κι ενώ πριν 10 χρόνια ο αυτισμός επηρέαζε ένα στα δέκα χιλιάδες παιδιά, σήμερα επηρεάζει ένα στα 150 παιδιά.

Η κ.Αναστασιάδου εξήρε το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, ο οποίος λειτουργεί τρία πρότυπα Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, καθώς και δυο Κέντρα Παρέμβασης παιδιών Σχολικής και Προσχολικής Ηλικίας για ατομικές θεραπείες, όπως εργοθεραπεία, ασθητηριακή ολοκλήρωση, μουσικοθεραπεία, λογοθεραπεία και ειδική αγωγή.

Ο Σύνδεσμος, συνέχισε, λειτουργεί επίσης ειδικά προγράμματα απασχόλησης και φροντίδας παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, κατ` οίκον επισκέψεων και στήριξης και συμβουλευτικής αγωγής των ατόμων με αυτισμό για προβλήματα των ιδίων και των οικογενειών τους.

Το κράτος καλύπτει μέρος των τρεχόντων εξόδων τους, ανέφερε η σύζυγος του ΠτΔ, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από τις διάφορες δραστηριότητες του Συνδέσμου και την συνεισφορά φίλων και εκτιμητών του.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε εκ μέρους της τοπικής αρχής την βαθιά αγάπη και εκτίμηση προς το Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό "και να δηλώσουμε ότι γι’ ακόμα μια χρονιά συμπαραστεκόμαστε στην εκδήλωση Light It Up Blue, στέλνοντας ένα απλό μήνυμα, ότι η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση για τους υπόλοιπους".

Ο κ.Νικολαΐδης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα όπως η ευαισθητοποίηση και η συμπαράσταση του κόσμου και της Πολιτείας να γίνει τόσο μεγάλη, που πλέον να μην χρειάζονται πορείες "για τα αυτονόητα, όπως η κοινωνική ένταξη, η αποδοχή, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, γιατί όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και αν δεν σεβόμαστε αυτούς που είναι διαφορετικοί από εμάς, τότε δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας".

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Τασούλα Γεωργιάδου, υπενθύμισε πως η φωταγώγηση κτηρίων και αρχαίων μνημείων με μπλε χρώμα και η ανάρτηση πανό σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, αποτελεί μια απλή πράξη για κάποιους αλλά είναι ένας τεράστιος συμβολισμός για τις οικογένειες των ατόμων με αυτισμό.

"Εκδηλώσεις σαν την σημερινή μας αφήνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε και να παίρνουμε δύναμη να συνεχίζουμε", είπε και σημείωσε πως είναι σημαντικό, σε μια κοινωνία και ένα κράτος, να γίνονται θεσμοί οι εκδηλώσεις που προάγουν την ενημέρωση "και δίνουν φως σε καταστάσεις και άτομα που βρίσκονται ανάμεσα μας, έχουν την διαφορετικότητά τους, αλλά έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα