«Αν ο Ερντογάν απειλήσει να στείλει τανκς στην νεκρή ζώνη;»

Τους δικούς του προβληματισμούς και φόβους για τα όσα τεκταίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και την παρεμπόδιση ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέπτυξε στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης.

«Οι φόβοι μου είναι ότι φαίνεται πως ανακόπτεται η πορεία επίλυσης του Κυπριακού αφού δεν θα υπάρχουν συνομιλίες», ανέφερε.

Για να προσθέσει:

«Και να φύγει στις 21 του Φλεβάρη ο Ερντογάν από εκεί που έχω πολλές αμφιβολίες αν θα φύγει μπορεί να ξαναρθεί ύστερα από λίγο καιρό. Ποιος τον σταματά; Δυστυχώς παίζουμε ένα παιγνίδι στο οποίο εκείνος είναι ο δυνατός παίκτης και δυστυχώς έχει και επιχειρήματα».

Εξηγώντας ότι τα επιχειρήματα του, εδράζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας και ότι δεν δεσμεύεται από αυτό.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία είναι σε ισχύ, λέει ότι η Τουρκία, εγγυάται και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από το Σύνταγμα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας: «Πείτε ότι προχωρούμε. Έφυγε ο Ερντογάν και προχωρούμε και κάποια στιγμή λέει στον Αναστασιάδη “έχεις 48 ώρες να σταματήσεις αυτό που κάνεις εκεί διότι είναι παράνομο αλλιώς μπαίνουν τα τανκς μου στην νεκρή ζώνη”. Σκεφτείτε αυτό που σας έχω πει. 48 ώρες αν δεν σταματήσεις μπαίνω στην νεκρή ζώνη. Τι θα κάνει ο Αναστασιάδης; Θα του πει μπες; Δεν σταματώ; Κι αν μπει; Ποιος θα τον σταματήσει; Εκείνοι που τον σταμάτησαν το ΄74; Που κατέλαβαν το 37% και έμειναν όλοι και έβλεπαν;».

Η πρόταση του κ. Ρολάνδη για να επιλυθεί η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ εδράζεται σε παλαιότερη του θέση η οποία διαβιβάστηκε και στον κ. Ταλάτ το 2005 -2006.

Η συγκεκριμένη πρόταση ήταν ότι για κάθε ένα δολάριο που θα μπαίνει από μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη τσέπη των Ελληνοκυπρίων το 20 – 25% να μπαίνει σε ένα ταμείο για τους Τουρκοκύπριους αν λυθεί το Κυπριακό.

Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, έλεγε τότε η πρόταση, θα λάβουν το ποσό με την πάροδο 10 χρόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα