«Αν τον άφηνα θα είχε δολοφονήσει εκατοντάδες ανθρώπους»

Η ιστορία του Μαυριτανού μετανάστη, Σαλίμ Τουραμπαλί που απέτρεψε μακελειό στο «Σταντ ντε Φρανς» με την απαγόρευση εισόδου στον καμικάζι-τρομοκράτη, Μπιλάλ Χαντφί.

Η συγκλονιστική αφήγηση του.

Αν όλα είχαν πάει σύμφωνα με το σατανικό πλάνο του 20χρονου τρομοκράτη Μπιλάλ Χαντφί τότε το Σταντ ντε Φρανς θα είχε μετατραπεί σε εκατόμβη νεκρών.

Στο φιλικό της Γαλλίας με την Γερμανία βρίσκονταν 40.000 θεατές. Ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Γαλλίας,

Φρανσουά Ολάντ.

Ο Χαντφί επρόκειτο να απασφαλίσει την ζώνη με τα εκρηκτικά εντός του σταδίου. Εάν τούτο είχε συμβεί, οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες.

Η ολύμπια ψυχραιμία και η αυτοσυγκέντρωση ενός σεκιούριτι του σταδίου απέτρεψε τα χειρότερα. Ο 42χρονος Μαυριτανός μετανάστης και πιστός Μουσουλμάνος, Σαλίμ Τουραμπαλί αποτελεί έναν από τους αφανείς ήρωες της ιστορίας.

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος που έκανα την δουλειά μου», τονίζει ο ίδιος απαντώντας σε έναν Γάλλο αστυνομικό που του είπε:

«Κύριε, μπορεί εσείς να έχετε σώσει την Γαλλία με την πράξη σας».

Πριν το φιλικό ανάμεσα στη Γαλλία και την Γερμανία, ο Τουραμπαλί, απόλαυσε το γεύμα του μαζί με την οικογένεια του.

Το σπίτι του βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από το «Σταντ ντε Φρανς» στην περιοχή Σεν Ντενίς, εκεί όπου ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ έπεσε νεκρός έπειτα από λίγες μέρες.

Ο Σαλίμ ήταν ένας από τους 150 υπαλλήλους που είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια του γηπέδου. Ακραιφνής οπαδός της Παρί Σεν Ζερμέν με δεκαετή εμπειρία, ήταν η πρώτη φορά που θα επέβλεπε τους εξωτερικούς χώρους του «Σταντ ντε Φρανς».

Η κόρη του, τον προειδοποίησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Είχε ακούσει πως το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσε η γερμανική αποστολή εκκενώθηκε λόγω απειλών για βόμβα.

Ο Σαλιμ Τουραμπαλί ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο των οπαδών στην θύρα L του σταδίου. Τρία τέταρτα πριν την έναρξη του αγώνα ένας Άραβας με σκούρο μπουφάν επιχείρησε να μπει με τον μπροστινό του παρακάμπτοντας τον έλεγχο σε απόσταση αναπνοής από το τουρνικέ.

Ο 42χρονος υπάλληλος ασφαλείας εμπόδισε την διέλευση με μία απότομη κίνηση του χεριού του. Ο τρομοκράτης ισχυρίστηκε πως είχε εισιτήριο για τον αγώνα, αλλά περίμενε τον ξάδερφο του για έρθει μαζί του.

Υπό κανονικές συνθήκες ο Τουραμπαλί δεν θα ασχολούνταν με τον νεαρό άνδρα, όμως οι κινήσεις του τον έβαλαν σε υποψίες.

Έκανε συνεχώς τηλεφωνικές κλήσεις και κινούνταν στον χώρο έχοντας έντονη νευρικότητα. Ο Σαλίμ έσπευσε στην πλευρά που βρίσκονταν οι συνάδελφοι του προκειμένου να τους προειδοποιήσει, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο τρομοκράτης οπισθοχωρώντας. Πρόλαβε να χαθεί ανάμεσα στα πλήθη.

Πέρασαν 50 λεπτά, όταν ακούστηκε ο κρότος της πρώτης από τις τρεις συνολικά εκρήξεις. Αρχικά ουδείς υποψιάστηκε τον Μπιλάλ Χαντφί.

Ο Σαλίμ Τουραμπαλί αναγνώρισε τον δράστη της βομβιστικής επίθεσης. «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα νιώσει τέτοιο φόβο. Φοβόμουν πως θα πεθάνω. Σκεφτόμουν την οικογένεια μου, την γυναίκα μου και την κόρη μου. Στη συνέχεια σκέφτηκα το πιο σημαντικό πρόσωπο που βρισκόταν στο γήπεδο, τον Πρόεδρο Ολάντ», διηγείται ο Μαυριτανός μετανάστης σημειώνοντας:

«Έπρεπε να κάνω κάτι για να βοηθήσω. Ήμασταν πολλοί εκεί αλλά νιώθαμε άχρηστοι».

Μπιλάλ Χαντφί, 20 ετών, γαλλικής εθνικότητας, κάτοικος Βελγίου, πυροδότησε τελικά το γιλέκο με τα εκρηκτικά με το οποίο ήταν ζωσμένος έξω από το «Σταντ ντε Φρανς».

Ο Τουραμπαλί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έφτασε στη Θύρα D, όπου αντίκρισε αιμόφυρτους υπαλλήλους του σταδίου. Είχαν τραυματιστεί από την έκρηξη. Δίχως χρονοτριβή πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και στους τρεις συναδέλφους του προσευχόμενος για την υγεία τους.

«Είχαν έρθει να κάνουν την δουλειά τους. Τα χρήματα που παίρνουν είναι ελάχιστα. Τους έβλεπα ξαφνικά να κείτονται μπροστά στο γήπεδο. Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα εγώ να είμαι το επόμενο θύμα».

Δύο σφαίρες είχαν σφηνωθεί στο σώμα των υπαλλήλων ασφαλείας του γηπέδου. Παρά τον πανικό που επικρατούσε ειδοποιήθηκε άμεσα το ασθενοφόρο.

Ο Σαλίμ πήρε το τρένο και επέστρεψε τα ξημερώματα σπίτι του.

«Έκτοτε δεν έχω καταφέρει να κοιμηθώ. Νιώθω το στομάχι μου να με σφίγγει. Ζω συνεχώς τις τραγικές σκηνές».

Δύο από τους συναδέλφους του έλαβαν εξιτήριο έπειτα από λίγες μέρες. Ο Σαλίμ αναγορεύθηκε ως ήρωας.

«Στέλνουν το λάθος μήνυμα οι τρομοκράτες. Ήρθα στη Γαλλία όταν ήμουν 16 ετών. Είναι η χώρα στην οποία πέτυχα. Είμαι περήφανος που είμαι Γάλλος.

Ένιωσα ρίγος και σιχαμάρα. Ήταν σοκαριστικό. Είπα στον εαυτό μου, πως αν τον είχα αφήσει να μπει στο στάδιο θα είχε καταφέρει να δολοφονήσει αθώους ανθρώπους. Εκατοντάδες άνθρωποι θα είχαν πεθάνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα