Αναφορές για ρόλο Κύπρου εν μέσω κρίσης Μ. Ανατολής στο συνέδριο του Economist

 Το ρόλο της Κύπρου, ως ενός «εποικοδομητικού παράγοντα» σε μια περιοχή που αναταράσσεται από κρίσεις ανέδειξαν ομιλητές στο πλαίσιο συζήτησης για την γεωπολιτική κατάσταση κατά το συνέδριο του Economist.

Τόσο η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούλι Φισερ όσο ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ιρφάν

Σιντίκ, υπογράμμισαν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε το ρόλο της Κύπρου ως ασφαλούς χώρου για απομακρύνσεις πολιτών αλλά και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η συνεργασία με την Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντική και κάνουμε τόσα πολλά μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την ομάδα του», ανέφερε η κ. Φίσερ, η οποία σημείωσε πως ο ρόλος της Κύπρου δεν σχετίζεται απλά με την γεωγραφική της θέση, η οποία σε αυτές τις στιγμές είναι αναπόδραστη, όπως είπε.

«Βασιζόμαστε πολύ στην γεωγραφική θέση της Κύπρου, σε σχέση με τις απομακρύνσεις πολιτών, εξετάζοντας τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου για αξιοποίηση των σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής αλλά για την στήριξη ιδεών όπως ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος», ανέφερε η κ. Φίσερ, προσθέτοντας ότι εξετάζεται η κάθε ευκαιρία στήριξης του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και των αμάχων στην Γάζα.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα σημείωσε ακόμη τη σχέση με την Κύπρο σε ό,τι αφορά τη στήριξη της διατλαντικής συμμαχίας για την Ουκρανία και την δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας του για εφαρμογή των κυρώσεων, την εφαρμογή του νόμου καθώς και για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «πεπαλαιωμένη τάση», όπως είπε, ότι η Κύπρος ήταν χώρος για έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, σημειώνοντας  ότι η ίδια αναγνωρίζει «ότι υπάρχει πραγματική ηγεσία από μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη για εξάλειψη της».

Για το Κυπριακό, η κ. Φίσερ υπογράμμισε τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα στο συνέδριο για την αίσθηση του κατεπείγοντος για διευθέτηση μακροχρόνιων συγκρούσεων.

«Εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία για πολιτική ισότητα και δεν έχουμε μόνο επαναλάβει, αλλά στηρίζουμε πλήρως το διορισμό ενός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, προκειμένου να προσπαθήσει να βρει γόνιμο έδαφος για να οδηγήσει τις συνομιλίες προς τα μπρος», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Ιρφάν Σιντίκ είπε πως η κρίση στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα στη Μέση Ανατολή έδωσαν την ευκαιρία στη Κύπρο να επανατοποθετηθεί στον γεωστρατηγικό χάρτη.

Ανέφερε επίσης πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ξεκάθαρο αντίκτυπο στην Κύπρο, όπου στο παρελθόν υπήρχε «αρκετή διευκόλυνση και πολλές ρωσικές επενδύσεις και κάποια εξάρτηση στη Ρωσία».

«Αυτό έχει αφαιρεθεί και σημαίνει ότι η στρατηγική κατεύθυνση της Κύπρου είναι ξεκάθαρα προς τη Δύση», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός διπλωμάτης σημείωσε πως μετά τη κρίση στη Γάζα και το Ισραήλ «έχουμε δει την Κύπρο να τοποθετείται ως ένας εποικοδομητικός παράγοντας στην περιοχή, ως το περιφερειακό σημείο για εκκένωση ξένων πολιτών από σημεία σύγκρουσης».

«Αυτό το είδους περιφερειακού παράγοντα, στον οποίο άλλοι μπορούν να βασιστούν και ο οποίος προσπαθεί να αυξήσει τον όφελος του προς τους διεθνείς εταίρους του», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η πρόταση για ένα θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο ενισχύει αυτό το ρόλο.

Λέγοντας ότι υπάρχει ένα τεράστιο όφελος από αυτή την πρόταση, ο κ. Σιντίκ σημείωσε ωστόσο ότι αυτό το θέμα είναι πολύ εξειδικευμένο.

Παράλληλα, ο κ. Σιντίκ αναφέρθηκε σε κρίσεις που προηγουμένως θεωρούνταν ως παγωμένες όπως την Ουκρανία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τώρα τη Μέση Ανατολή και ανέδειξε τις αναφορές του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό.

Μίλησε για τις προσπάθειες «στα βόρεια του νησιού», όπως χαρακτήρισε τις κατεχόμενες περιοχές, για αλλαγή του στάτους κβο, όπως τις εξελίξεις στην Πύλα, τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και την προσπάθεια αλλαγής του στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην υποθέσουμε ότι το στάτους κβο θα διατηρηθεί και να προσπαθήσουμε να το προλάβουμε και τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσει η Κύπρος από αυτούς τους κινδύνους για τη δική της ασφάλεια είναι ότι δεν μπορεί να επαναπαυτεί», κατέληξε.

Εξάλλου ο Ίαν Λέσσερ, Αντιπρόεδρος του German Marshall Fund των ΗΠΑ, επεσήμανε πως η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «ευρωατλαντικό περιουσιακό στοιχείο».

Ανέδειξε τόσο την ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω της σύγκρουσης του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες εξελίξεις που αφορούν στην ναυτιλιακή ασφάλεια, αλλά και τη διασύνδεση της περιοχής, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ και την ψηφιακή διασύνδεση.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αν η ΕΕ εννοεί την επιθυμία της να καταστεί πιο σοβαρός πολιτικός παράγοντας η περιοχή γύρω από την Κύπρο είναι ο χώρος όπου αυτό θα εξεταστεί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα