Ανάγκη για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ

Την ανάγκη για συνεργασία των κρατών μελών στην ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αφορούν την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα και το κυβερνοέγκλημα, επεσήμαναν από κοινού ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ένωση Ασφάλειας, Τζούλιαν Κινγκ.

Ο κ. Κινγκ επισκέπτεται την Κύπρο

για συζήτηση των θεμάτων αυτών, αφού, όπως ίδιος δήλωσε, τα κράτη μέλη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντησή τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και οι δύο τόνισαν την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και της συλλογικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Συμφωνώ ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε συλλογικά. Η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα και το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα δεν γνωρίζουν σύνορα, αυτές είναι κοινές απειλές και είμαστε σε καλύτερη θέση να τις αντιμετωπίσουμε όταν εργαζόμαστε μαζί», υπογράμμισε ο Βρετανός Επίτροπος.

Ο κ. Κινγκ ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης στην κοινωνία, στους δρόμους και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, όπου κυκλοφορεί πάρα πολύ παράνομο τρομοκρατικό περιεχόμενο.

«Η κάθε τρομοκρατική επίθεση που βιώσαμε στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, συνδεόταν με διαδικτυακό τρομοκρατικό περιεχόμενο», είπε.

Ο κ. Κινγκ αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκκρεμεί στο Κοινοβούλιο για μεταφορά της στο εθνικό Δίκαιο.

Όπως είπε, παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση κάποιων ομάδων στη Συρία και το Ιράκ που ενθαρρύνουν και κατευθύνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας. «Η τρομοκρατία και η ακραία, βίαιη και ριζοσπαστικοποιημένη συμπεριφορά είναι μια πρόκληση που θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να τις αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Νικολάου είπε πως στη συνάντηση έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

«Γιατί πράγματι, μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενεργήσουμε προληπτικά αλλά και κατασταλτικά ακόμα στην πληρέστερη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων και στην καταστολή του εγκλήματος», τόνισε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εξήγησε στον Ευρωπαίο Επίτροπο τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στις κρίσιμες υποδομές και ενημέρωσε για την Εθνική Στρατηγική που τυγχάνει εφαρμογής από τον Οκτώβριο του 2014.

«Έχουμε, θα έλεγα, υιοθετήσει και εφαρμόσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις πολιτικές αυτές και η προσπάθειά μας είναι να συνεχίσουμε, ούτως ώστε σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη να μπορέσουμε προληπτικά αλλά και κατασταλτικά να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Νικολάου είπε πως από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 βλέπουμε να υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που δραστηριοποιούνται σε διάφορα κράτη, να παρουσιάζονται και στην Κύπρο, όπως είναι οι Ροζ Πάνθηρες και άλλα (στοιχεία)».

Για την αντιμετώπιση του θέματος, είπε, «ζήτησα όπως ενισχυθεί περαιτέρω η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και την αξιοποίηση των μηχανισμών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Ως Κύπρος, έχω εξηγήσει ότι έχουμε λάβει αρκετά μέτρα, φαίνεται ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και έχω εξηγήσει ότι ακόμα και τις τελευταίες νομοθετικές μας υποχρεώσεις τις έχουμε προωθήσει στο Κοινοβούλιο και αναμένεται από τον Σεπτέμβρη να εγκριθούν και να θεσπιστούν νομοθεσίες για τον τόπο μας», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα μέσω PNR

Τέλος, ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζει η αντιπολίτευση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω της οδηγίας PNR, ο κ. Νικολάου είπε πως το νομοσχέδιο «απαντά πλήρως τις οποιεσδήποτε ανησυχίες καθ’ όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα».

Εξήγησε πως η συγκέντρωση των πληροφοριών γίνονται στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, η οποία ουσιαστικά διασφαλίζει πως η χρήση κάποιων πληροφοριών γίνεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό και επιτρέπεται η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μόνον όταν ο σκοπός αυτός τάσσεται στις υψηλής προτεραιότητας προστασίας, και αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για μέτρα ασφαλείας που προστατεύουν τα στοιχεία αυτά, ώστε να αξιοποιούνται για τον συγκεκριμένο σκοπό χωρίς την παροχή πρόσβασης στον οποιονδήποτε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα