Ανάγκη για έναρξη πραγματικής έρευνας για τα απόβλητα

Πρέπει να ξεκινήσει πραγματική έρευνα για το τι συνέβη και φτάσαμε στο σημείο η Κυπριακή Δημοκρατία να κινδυνεύει με επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής Δώρος Ιωαννίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ και σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκληθεί μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον διορισμό αμερόληπτων επιτροπών, η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, επεσήμανε ο κος

Ιωαννίδης, επιβεβαιώνει ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν περιλαμβάνεται η διερεύνηση των λόγων εξαιτίας των οποίων η χώρα βρέθηκε στη δεινή κατάσταση ως προς τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

«Η Ερευνητική Επιτροπή, δεν μπορούσε να διερευνήσει οτιδήποτε που να αφορά στη νυν Κυβέρνηση», είπε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος προβληματίστηκε με τον όρο εντολής που αναφέρει ότι η Επιτροπή μπορούσε μεν να διερευνήσει την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά όχι τη νυν, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, κάτι που προκύπτει και από τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα.

«Αυτό που μας ζητήθηκε, ήταν να διερευνήσουμε αν όσα έχουν γίνει, συμπίπτουν με τις θέσεις και τις οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι που θα ερευνούσαμε, ώστε να δούμε τώρα -που μας ζητούν να πάμε σε συγχρηματοδότηση του έργου και έχουμε μια απόφαση από το 2013 που δεν έχει ενεργοποιηθεί- να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε, τι λάθη έχουν γίνει, αλλά και πώς θα προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε από όλα αυτά», είπε.

Τόνισε, δε, ότι χωρίς να γίνει πραγματική έρευνα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπεράσπιση, ενώ, προς το παρόν, η συζήτηση αναλώνεται στο ποια Κυβέρνηση έφταιξε περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, την Τρίτη, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι με την Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, υπήρχε ο κίνδυνος εκτροπής και κατάληξης σε διαδικασία συγκάλυψης ευθυνών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε τους σχεδιασμούς προηγούμενων κυβερνήσεων για δημιουργία δύο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, μία στη Λευκωσία και μία στη Λεμεσό, αποφασίζοντας τη δημιουργία μόνο αυτής στο Πεντάκωμο, γεγονός που δεν επέτρεψε το κλείσιμο του Κοτσιάτη.

Μίλησε, επίσης, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη διάθεση της δευτερογενούς καύσιμης ύλης στη μονάδα στο Πεντάκωμο.

Με τη γνωμάτευσή του, σημείωσε ο κύριος Μιχαηλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας εξαγγέλλει ότι μετά την κατάργηση της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, θα διορίσει ο ίδιος άλλη Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα