«Ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ισραήλ-Αιγύπτου κατά Τουρκίας»

Η δημόσια υποστήριξη της Αιγύπτου για τις συμφωνίες εξομάλυνσης του Ισραήλ με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν είναι ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά και οφέλη της συνεργασίας του Ισραήλ με τον γείτονά της στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πρώην Ισραηλινός Στρατηγός σύμφωνα με το Arabi21.

 

«Το Κάιρο χαιρέτισε θερμά αυτές τις συμφωνίες, από τις οποίες αναδύεται ένα δίκτυο περίπλοκων σχέσεων ισχύος, αποτρέποντας οποιαδήποτε συζήτηση στο Αραβικό

Σύνδεσμο που απαιτούσαν οι Παλαιστίνιοι», εξήγησε ο Eran Lerman. «Όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά από την αιγυπτιακή συμπεριφορά στο παρελθόν."

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS) πρόσθεσε σε ένα ότι η αιγυπτιακή θέση πρέπει να θεωρηθεί ως μία από τις σημαντικές ανταμοιβές που λαμβάνει το Ισραήλ λόγω της δέσμευσής του για τις νέες σχέσεις εξουσίας στη Μεσόγειο. «Αυτό εκφράζεται ως ρητή υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο εναντίον της Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την έμμεση σύγκρουση που προκύπτει από αυτό για το μέλλον της Λιβύης».

 

Ο Lerman βρισκόταν στον ισραηλινό στρατό για 20 χρόνια. Η τρέχουσα κατάσταση, είπε, είναι ένα σημαντικό μέρος της εξελισσόμενης εταιρικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Γαλλίας.

 

Το Ισραήλ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα, την Κύπρο, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, και συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους Κύπριους και τους Έλληνες. «Τέτοιες εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για μια νέα περιφερειακή συμμαχία μεγάλης σημασίας, ειδικά για την Αίγυπτο και το Ισραήλ, επειδή είναι απαραίτητο για το Ισραήλ να διατηρήσει στενή συνεργασία με χώρες της Μεσογείου σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας». Υπάρχουν ενδείξεις, ισχυρίστηκε, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «χάνουν την υπομονή τους» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν.

 

 «Η Αίγυπτος και το Ισραήλ ενοχλούνται από τη φιλοδοξία του Ερντογάν να δημιουργήσει μια νεο-οθωμανική εποχή, η οποία είναι όλο και πιο επικίνδυνη», είπε. 

Ο πρώην ισραηλινός στρατηγός προειδοποίησε  ότι η θαλάσσια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Αίγυπτο από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. «Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμφέροντα της Αιγύπτου τέμνονται με εκείνα του Ισραήλ και της Κύπρου ... Ως εκ τούτου, η Αίγυπτος πρέπει να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση».

 

Ο Lerman αποκάλυψε επίσης ότι το Κάιρο και το Τελ Αβίβ συνεργάστηκαν στενά για αρκετά χρόνια για να εξαλείψουν την απειλή στοιχείων υπέρ του Daesh στη χερσόνησο του Σινά. «Η υποστήριξη του Ισραήλ για τις θέσεις της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον είναι επίσης σημαντική για τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, επειδή θεωρεί τις στρατηγικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ ζωτικής σημασίας και απαραίτητες για την αιγυπτιακή ηγεσία και στρατό, παρά τις καλές σχέσεις της Αιγύπτου με την Κίνα και τη Ρωσία. Έτσι, ο Αλ Σίσι θα ενισχυθεί στην Ουάσινγκτον εάν παρουσιαστεί ως σύμμαχος του Ισραήλ.»

 

Keywords
Τυχαία Θέματα