Αναγνώριση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ουρακοτάγκους

Εφετείο της Αργεντινής αναγνώρισε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε ουρακοτάγκο ενός ζωολογικού κήπου της χώρας και έκρινε πως το ζώο έχει στερηθεί την ελευθερία του παράνομα.

Ως αποτέλεσμα της ιστορικής αυτής απόφασης, το 29χρονο θηλυκό έγινε το πρώτο ζώο εκτός από τον άνθρωπο στο οποίο αναγνωρίστηκε νομικά το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία από κακόβουλες πράξεις.

Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε από ανώτατο ποινικό εφετείο πριν από κάποιες ημέρες, αναφέρει ότι ο πίθηκος κρατείται παράνομα και

διατάσσει την απελευθέρωσή του από το ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με Αργεντινούς νομικούς η απόφαση-ορόσημο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μελλοντικές παρόμοιες αποφάσεις για άλλα ζώα που ζουν σε αιχμαλωσία, όπως 17 χιμπατζήδες που κρατούνται σε ζωολογικούς κήπους της χώρας. Η υπόθεση ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο από τη μη κυβερνητική οργάνωση Σύνδεσμος Αξιωματούχων και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων (AFADA).

Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης υποστήριξαν ότι ο ουρακοτάγκος έχει επαρκή γνωστική λειτουργία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα αντικείμενο. Το δικαστήριο τελικά συμφώνησε και αποφάνθηκε πως το ζώο έχει τα ίδια δικαιώματα με ένα «μη ανθρώπινο πρόσωπο».

«Η απόφαση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για τους υπόλοιπους μεγάλους πιθήκους, αλλά και για τα άλλα όντα τα οποία άδικα και αυθαίρετα έχουν στερηθεί την ελευθερία τους σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, πάρκα νερού και επιστημονικά εργαστήρια», δήλωσε ο δικηγόρος της AFADA Πολ Μπουομπάντρε.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στα ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά, το γεγονός ότι ακόμα είναι σε αιχμαλωσία είναι κάτι εξωφρενικό και απαράδεκτο», δήλωσε ο Άλντο Τζιουντίτσε, ειδικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. «Βλέποντας τους σήμερα σε ζωολογικούς κήπους θυμάται κανείς τα ανθρώπινα εκθέματα από άλλες περιοχές του πλανήτη στις Εκθέσεις του Κόσμου στο Παρίσι του 19ου αιώνα», πρόσθεσε.

Άλλη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί σύντομα για να προσδιοριστεί ο τόπος όπου ο ουρακοτάγκος με το όνομα Σάντρα θα ζήσει το υπόλοιπο των ημερών της, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ένα καταφύγιο ζώων, καθώς είναι μάλλον απίθανο να είναι σε θέση να ζήσει ελεύθερη στη φύση από μετά από τόσα χρόνια αιχμαλωσίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Αργεντινής αποτελεί την πρώτη νομική νίκη για τους ακτιβιστές που ζητούν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλα πλάσματα. Αρκετές τέτοιες προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προσπάθειές τους να απελευθερώσουν ένα χιμπατζή έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς έως τώρα.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα