Αναγνωρίστηκε άνδρας,αφαίρεσε στήθος - Της πήραν κηδεμονία

Η Γιούλια Σαβινόφσκιχ από το Αικατερίνενμπουργκ έχασε την επιμέλεια των δύο παιδιών που είχε υιοθετήσει επειδή τοπικό δικαστήριο, μετά την εγχείρηση αφαίρεσης στήθους στην οποία υποβλήθηκε, την χαρακτήρισε ως άνδρα και με βάση αυτό το επιχείρημα, ο δικαστής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να είναι κηδεμόνας ανηλίκων.

Την Δευτέρα ο δικηγόρος της οργάνωσης «Αγορά» Πάβελ Τσίκοφ έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα σχετικής της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Σαβινόφσκιχ είναι άνδρας και επειδή ο γάμος της με άλλον άνδρα θεωρείται άκυρος, σε μια τέτοια οικογένεια δεν μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τα υιοθετημένα τους παιδιά.

« Η ταυτοποίηση της Σαβινόφσκιζ Γ.Β ως εκπροσώπου του ανδρικού φύλου και με δεδομένο ότι έχει παντρευτεί με άνδρα, η επιδίωξη της να αναλάβει ένα κοινωνικό ρόλο που προσιδιάζει στο ανδρικό φύλο, στην ουσία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του οικογενειακού δικαίου της χώρας μας, τις παραδόσεις και τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην απόφαση του τοπικού δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος της Σαβινόφσκιχ Αλεξέι Μπουσκάκοφ δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta,ότι στην ταυτότητα της αναγράφεται ως θήλυ και πως το δικαστήριο δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο το οποίο να πιστοποιεί ότι η Σαβινόφσκιχ άλλαξε φύλο.

Η ίδια η Γιούλια Σαβινόφσκιχ δήλωσε στην ρωσική υπηρεσία του BBC ότι δεν έκανε ούτε προτίθεται να κάνει εγχείριση για να αλλάξει φύλο. « Όχι, δεν προτίθεμαι να κάνω εγχείριση φαλοπλαστικής, ορμονοθεραπεία, και να αλλάξω φύλο στην ταυτότητα μου». Προσέθεσε μάλιστα, εν αντιθέσει με τα όσα αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου στην οικογένεια της έχει τον ρόλο της γυναίκας

«Τα παιδιά μου με φωνάζουν μαμά. Ακόμη και η μεγαλύτερη κόρη μου, που είναι προοδευτική και δεν έχει προκαταλήψεις, η οποία ακόμη και αν θα της ζητούσα και της τεκμηρίωνα ότι πρέπει να μου απευθύνεται όπως απευθύνεται σε άνδρα, δεν θα είχε πρόβλημα» , λέει η Γιούλια Σαβινόφσκιχ.

Ο δικηγόρος της Αλεξέι Μπουσμάκοφ έχει δηλώσει ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να περιμένει το πόρισμα των ψυχολόγων και ψυχιάτρων που την εξέτασαν. «Η Σαβινόφσκιχ εξετάσθηκε από ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Αλλά οι γιατροί δεν συνέταξαν πόρισμα. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι η δικαστής αρνήθηκε να περιμένει την σύνταξη του πορίσματος».

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική παρόμοια απόφαση του τοπικού δικαστηρίου. Και παλαιότερα είχε απορρίψει προσφυγή της Σαβινόφσκιχ και τον Δεκέμβριο του 2017 το Περιφερειακό Δικαστήριο του Σβρερλντοφσκ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου παράνομη απαιτώντας την επανεξέταση της υπόθεσης.

Η Ιστορία της οικογένειας Σαβινόφσκιχ

Πριν από μερικά χρόνια η Σαβινόφσκιχ και ο σύζυγός της υιοθέτησαν από το ορφανοτροφείο δύο αγοράκια, τα οποία και τα δύο έχουν παθήσεις: το ένα πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και το άλλο έχει οργανική εγκεφαλική βλάβη.

Τον Αύγουστο του 2017 άνθρωποι της κοινωνικής πρόνοιας της πήραν και τα δύο υιοθετημένα παιδιά, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Σαβινόφσκιχ προτίθεται να κάνει εγχείριση αφαίρεσης στήθους. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017 το δικαστήριο του Οντρζονικίντζε αποφάσισε να μην της επιστραφούν τα παιδιά.

Στην απόφαση του τοπικού οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας, που είναι αρμόδιος για την κηδεμονία, αναφέρεται ότι ο σύζυγός της Σαβινόφσκιχ ο 31χρονος Γιεβγκένι Σόκοφ «δεν έχει εισοδήματα, που να εξασφαλίζουν στα υιοθετηθέντα παιδιά το ελάχιστο όριο διαβίωσης, το οποίο ορίζει η περιφέρεια του Σβερντλόφσκ» και ως κε τούτου «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για υιοθεσία παιδιών».

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο δικηγόρος τη Σαβινόφσκιχ, ο Σόκοφ παρακολούθησε την σχολή γονέων που υιοθετούν παιδιά, αποπλήρωσε εμπρόθεσμα το στεγαστικό του δάνειο και πρόσφατα η οικογένεια του απόκτησε και ένα εξοχικό.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο πραγματικός λόγος ήταν η εγχείριση που έκανε στο στήθος η Γιούλια. Και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για την υιοθέτηση τόσο σκληρών μέτρων εκ μέρους των δημοσίων αξιωματούχων» δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξέι Μπουσμάκοφ.

Οι αρμόδιοι δημόσιοι αξιωματούχοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της πράξης υιοθεσίας από την ανάδοχη οικογένεια, όταν η οικογένεια Σαβινόφσκιχ αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό αίτημα ότι παραιτούνται οικειοθελώς από την υιοθεσία.

Αλλαγή φύλου

Παλαιότερα οι αρμόδιοι της υπηρεσίας κηδεμονίας είχαν δηλώσει ότι η Σαβινόφσκιχ η οποία εκτός από τα δύο υιοθετημένα παιδιά έχει και τρία δικά της παιδιά, προτίθεται να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου, προσκομίζοντας ως απόδειξη το blog της στο διαδίκτυο.

Το υπουργείο κοινωνικής πολιτικής της περιοχής Σβερντλόφσκ δήλωσε ότι από την Σαβινόφσκιχ πήραν τα παιδιά εξαιτίας της ασθένειας της, η οποία συγκαταλέγεται στις παθήσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν την υιοθεσία παιδιών.

Η ίδια η Σαβινόφσκιχ, υποθέτει ότι οι αρμόδιοι της υπηρεσίας κοινωνική πρόνοιας θεωρούν ότι είναι τρανσέξουαλ και στην Ρωσία κάτι τέτοιο θεωρείται φυσική διαταραχή του φύλου.

Στη συνέντευξη της στο BBC η Σαβινόφσκιχ δήλωσε ότι δεν σκέφθηκε να αλλάξει φύλο, αλλά απλώς ήθελε να απαλλαγεί από το μεγάλο στήθος της το οποίο της προκαλούσε προβλήματα. «Από σωματικής απόψεως είναι κάτι πολύ βαρύ. Το βράδυ σου πονάει η πλάτη, το πρωί σου πονάει η πλάτη και η σπονδυλική σου στήλη πονάει παρά πολύ κάθε μέρα. Ζεις με τον πόνο», δήλωσε με τον πλέον απλό τρόπο η Σαβινόφσκιχ αναφερόμενη στους λόγους της απόφασης της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα