Ανακοινώσεις κομμάτων για την απόσυρση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απέσυρε το Νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις η Κυβέρνηση

Ακολουθούν αυτούσιες οι ανακοινώσεις:


Δημοκρατικός Συναγερμός

Στόχος της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, από την πρώτη μέρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλα τα

επίπεδα, ήταν και παραμένει η στήριξη των συμπολιτών μας που πλήγηκαν περισσότερο. Όλες οι αποφάσεις, όλα τα πολιτικά μέτρα που πάρθηκαν και συνεχίσουν να παίρνονται κινούνται γύρω από αυτόν τον άξονα.

Σ’ αυτό αποσκοπούσε και το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε σήμερα. Στο να δοθούν στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρές και στις μεσαίες, εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ρευστότητας. Πρόθεση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν να δοθεί ρευστότητα στις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από ευνοϊκούς όρους δανεισμού και κρατικές εγγυήσεις, που συνεπάγεται στήριξη στους εργαζόμενους, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Δυστυχώς, παρά την όλη καλή διάθεση της κυβέρνησης που αποδείχτηκε στην πράξη μέσα από τη διαδικασία, οι τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετουσίωναν το χειροπιαστό αυτό μετρό σε ένα ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό νόμο.

Η απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου είναι πράξη ευθύνης.

Η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες μέρες προτάσεις που θα στηρίξουν περαιτέρω τις κυπριακές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, τους εργαζομένους και την οικονομία του τόπου. Δεν χάσαμε ποτέ, δεν θα χάσουμε ούτε τώρα, τον ορθολογισμό και την υπευθυνότητά μας για το καλό της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΑΚΕΛ

Δικαίωμα της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Είναι απαράδεκτο όμως να κατηγορεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή διαφωνεί μαζί της. Είναι έκφραση αυταρχισμού και ετσιθελισμού η κυβέρνηση να θεωρεί ότι όλοι είναι λάθος και ότι μόνο αυτή είναι σωστή.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έκανε διαβούλευση με τα Κόμματα. Δεν ξέρουμε τι έκανε με άλλα κόμματα, με το ΑΚΕΛ πάντως δεν έκανε καμία επαφή και καμία διαβούλευση. Προφανώς η κυβέρνηση αντί ουσιαστικού διαλόγου επιχείρησε απλά να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο και μόνο για να περάσει τη δική της θέση.

Οι κυβερνώντες κατηγορούν τα κόμματα ότι είχαν πολλές τροπολογίες. Είναι οξύμωρο οι θιασώτες της «κυβερνώσας βουλής» να κατηγορούν τα κόμματα γιατί αξιοποιούν τα δικαιώματα που τους παρέχει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι κυβερνώντες δεν είχαν καν την υπομονή να περιμένουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Οι περισσότερες τροπολογίες είναι αμφίβολο αν συγκέντρωναν πλειοψηφία.

Από την αρχή της συζήτησης για τη στήριξη της οικονομίας το βασικό διακύβευμα ήταν ένα: περισσότερη στήριξη ή περισσότερος δανεισμός στην Κύπρο των υπερδανεισμένων ΜμΕ και του πολύ ψηλού ιδιωτικού χρέους; Η κυβέρνηση από την αρχή επέλεξε περισσότερο δανεισμό και μάλιστα μόνο από τις τράπεζες. Για τη στήριξη διέθεσε πολύ λίγα.

Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προτείνοντας ένα συνδυασμό από εργαλεία για στήριξη και δανειοδότηση της οικονομίας με πρωταγωνιστή το κράτος. Η κυβέρνηση όμως ποτέ δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα. Έμεινε από την αρχή προσκολλημένη στο δανεισμό μέσω των τραπεζών δείχνοντας μάλιστα αλλεργία στον έλεγχο και τη διαφάνεια. 

Δημοκρατικό Κόμμα

Η απόσυρση του σχεδίου στήριξης της οικονομίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν αυτό τεθεί προς ψήφιση εξαιτίας, ουσιαστικά, της άρνησης της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ ν’ αποδεχτεί αυτονόητες διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, αποδεικνύει την αλαζονεία της εξουσίας που διακατέχει τους κυβερνώντες.

- Γιατί η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο και τη διαφάνεια;
- Τι είναι αυτό που φοβάται τόσο, ώστε να αποσύρει ολόκληρο το νομοσχέδιο   αφήνοντας την αγορά χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα;
- Υπάρχουν και ποιες σκοπιμότητες πίσω από την ακατανόητη και επίμονη άρνηση της;

Είναι απαράδεκτος ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έχει και λόγο και ρόλο.

Εκβιαστικές τακτικές τύπου “take it or leave it”, παιγνίδια επίρριψης ευθυνών και ανεδαφικές εμμονές, δεν έχουν θέση σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Το δημόσιο χρήμα δεν αποτελεί προνόμιο κανενός και η τελευταία που δικαιούται να φέρει ενστάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας και της εποπτείας διαχείρισης του, είναι η κυβέρνηση της κατάρρευσης και χρεοκοπίας του Συνεργατισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει να προκρίνει και να επιζητεί τον έλεγχο και τη διαφάνεια, σε όποιο σχέδιο αφορά διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, την καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση στη διοχέτευση ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία και για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

ΕΔΕΚ

Παρά του γεγονότος ότι το νομοσχέδιο με τις Κρατικές Εγγυήσεις έχει αποσυρθεί όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης , ως ΕΔΕΚ οφείλουμε να ενημερώσουμε σωστά και αντικειμενικά για όλα τα δεδομένα και ας κρίνουν οι πολίτες.


Ως ΕΔΕΚ ξεκαθαρίσαμε πως δεν είμαστε αντίθετοι με τον δανεισμό- παρόλο που θα προτιμούσαμε λιγότερο δανεισμό και περισσότερες κρατικές ενισχύσεις- παρόλα αυτά δηλώσαμε έτοιμοι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο σε περίπτωση όπου :


-Όλοι οι δικαιούχοι έχουν το ίδιο καθεστώς δανειοδότησης και όχι κάποιοι να δανειοδοτούνται με υποθήκη ακινήτου και κάποιοι χωρίς υποθήκη ακινήτου

-Να μην έχουν το δικαίωμα οι τράπεζες να πωλήσουν το δάνειο σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

– Οι εταιρείες καθ’ όλη την διάρκεια του δανείου να παραχωρούν στους μετόχους τους μερίσματα ίσου ποσοστού με την απομείωση του δανείου

-Δανειοδότηση:

-Δάνεια μέχρι 50 χιλιάδες να παραχωρούνται χωρίς εγγύηση ενυπόθηκου ακινήτου και η εγγύηση του κράτους να είναι με αναλογία  85 -15
-Δάνεια άνω των 50 χιλιάδων να απαιτείται για όλα εξασφάλιση ενυπόθηκου ακινήτου και σε περίπτωση που το δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο, το κράτος να καλύψει 100% την ζημιά του δανείου, αφού προηγουμένως μεταβιβαστούν στο κράτος τα ενυπόθηκα δικαιώματα

Με αυτές τις προτάσεις εκτιμούμε ότι βοηθούμε αποτελεσματικά τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και περιορίζουμε τις αυθαιρεσίες και κινδύνους σε βάρους του τραπεζικού τομέα ενώ την ίδια ώρα προστατεύουμε τους πολίτες οι οποίοι στο τέλος- αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα -είναι αυτοί που θα καταβάλουν τις κρατικές εγγυήσεις όπως έγινε στο παρελθόν, με την εξαγορά της Λαικής τράπεζας, του Συνεργατισμού αλλά και με τις αυθαιρεσίες των Τραπεζών που με τις πολιτικές ανοχές μας οδήγησαν στην κρίση του 2013.

Για ακόμη μία φορά ως ΕΔΕΚ υπεύθυνα δηλώνουμε πως από τις 29 Μαρτίου όταν είχαμε το  πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης μέχρι και τις 8 Μαΐου που κατατέθηκε το επικαιροποιημένο  από πλευράς της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία απολύτως διαβούλευση με την ΕΔΕΚ.
Ως εκ τούτου οι όποιες επικρίσεις ας απευθυνθούν σε αυτούς με τους οποίους γινόντουσαν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Μετά από δύο μήνες καθυστέρηση, αφού δεν πέρασε το σκανδαλώδες σχέδιο για πάρτι ημέτερων, η Κυβέρνηση αφήνει αβοήθητη την οικονομία;
Μετά από δύο μήνες καθυστέρηση η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε τράπεζες, προκειμένου να δανειοδοτήσουν οι τραπεζίτες επιχειρήσεις.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχει μιας μορφής έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία από την Ελεγκτική Υπηρεσία - που σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών έχει ρίσκο για ζημιές εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ για το δημόσιο - η Κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους έρμαιο στα νύχια της κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος δεν κατάφερε κατά τη χθεσινή σύσκεψη να τεκμηριώσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων γιατί θεωρεί κόκκινη γραμμή το θέμα του Γενικού Ελεγκτή. Υπενθυμίζεται ότι η πρότασή για τον Γενικό Ελεγκτή είχε κατατεθεί από την πρώτη μέρα και δεν ήταν - όπως λέει η Κυβέρνηση - μια πρόνοια της τελευταίας στιγμής.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και η στάση ορισμένων κομμάτων που έδειξαν έτοιμα να υποχωρήσουν από την κοινή θέση για συμμετοχή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να καλοπιάσουν την Κυβέρνηση και να επαναληφθεί το φιάσκο με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη Συμφωνία Μακρόν - Μέρκελ για ένα ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. από το οποίο τα κράτη θα επιχορηγήσουν απευθείας τις επιχειρήσεις.  Σημειώνεται ότι τη συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν χαιρέτησε η πρόεδρος της Ε.Ε.  κα.  Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν  και η Ευρωπαϊκή  Τράπεζα (κα. Κρ. Λαγκαρντ) και συστήνουν η στήριξη της οικονομίας να γίνεται μέσω απευθείας χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είμαστε πάντα στη διάθεση της Κυβέρνησης να υποβάλουμε προτάσεις για να γίνει ορθολογιστικά - και οικολογικά - η απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων.

Συμμαχία Πολιτών

Τι ενόχλησε την Κυβέρνηση και απέσυρε το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις; Οι πρόνοιες για διαφάνεια;
Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την απόσυρση τελικά από πλευράς Κυβέρνησης, του νομοσχεδίου που αφορούσε στις κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέσω τραπεζών.

Η Συμμαχία Πολιτών με τις τροποποιήσεις που κατέθεσε και έδωσε στη δημοσιότητα, σ’ ότι αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποσκοπούσε σε δικαιότερη κατανομή του κόστους της κρίσης καθώς και σε περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο των τραπεζών κατά τη διαδικασία παραχώρησης δανείων.

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε την Κυβέρνηση και απέσυρε άρον – άρον το νομοσχέδιο, βαφτίζοντας το μάλιστα ως μη εφαρμόσιμο, ως απότοκο – δήθεν – των τροπολογιών των πολιτικών δυνάμεων; Η Κυβέρνηση είχε αποκλείσει κάθε άλλη επιλογή πέραν των κρατικών εγγυήσεων και τώρα αποκλείει κάθε τροποποίηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ερωτήματα προκύπτουν και από την επιμονή της Κυβέρνησης να μην καταθέσει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο την απευθείας χορηγία (έστω την ελάχιστη) στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Πρόκειται για διαφορετικό ζήτημα και χρήζει διαφορετικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ερχόμενη Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί και η πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών που αφορά στη μείωση της τιμής των ενοικίων.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η κυβέρνηση εκδικητικά και με πρωτοφανή αυταρχισμό αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Με στόχο να οδηγήσει τον λαό σε απόγνωση και να προκαλέσει οργή και δυσαρέσκεια ανάμεσα στους φτωχοποιημένους πολίτες, ρίχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη Βουλή και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι ξεκάθαρο.

Όπως ξεκάθαρη είναι η ενόχληση τους στη λογική απαίτηση μας για ορθό και επαρκή έλεγχο στα σχετικά τραπεζικά δάνεια που θα προέλθουν από τις καταθέσεις του Κύπριου πολίτη που ανησυχεί γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα κυβέρνηση τον εξαπατά και προσφέρει εκδουλεύσεις στους ψηφοφόρους της.

ΕΛΑΜ

Η σημερινή απόσυρση του Νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση αναδεικνύει την προχειρότητα που επιδεικνύεται σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι αναμένουν ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που κρίνεται η βιωσιμότητά τους.

Το ΕΛΑΜ με υπευθυνότητα και πλήρη επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν έχει καταθέσει το δικό του πακέτο προτάσεων προς την Κυβέρνηση. Επαναλαμβάνουμε πως μοναδική μας έγνοια είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βαθμό που θα τις καθιστά βιώσιμες, θα προστατεύει τον Κύπριο εργαζόμενο και θα τονώνει την Οικονομία του τόπου μας.

Δημοκρατική Παράταξη

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζουμε την απαρέσκεια, τη λύπη και την απογοήτευση μας για το αδιέξοδο που έχει προκύψει στο σημαντικό θέμα των κρατικών εγγυήσεων, γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση του.

Αναμφίβολα τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα έχουν τις δικές τους πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις. Όπως, επίσης είναι θεμιτό και σεβαστό να έχουν τις ιδιαίτερες τους ευαισθησίες ή προβληματισμούς σε επιμέρους ζητήματα.

Την ίδια, όμως ώρα, όλοι έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να υπηρετήσουν το δημόσιο καλό, ιδιαίτερα τώρα που ο τόπος και η κοινωνία μας βιώνουν την πρωτοφανή πανδημία και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αυτή επισώρευσε.

Δεν είναι η ώρα για πείσματα και γινάτια.
Δεν είναι η ώρα της επικράτησης κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
Δεν είναι η ώρα των ανώφελων συγκρούσεων και των χαρακωμάτων.
Είναι η ώρα της ρεαλιστικής αποτίμησης των αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι η ώρα που θα πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, να στηριχθούν οι μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και εν γένει ο επιχειρηματικός κόσμος. Είναι η ώρα που θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Θα μπορούσε, έστω και την υστάτη να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες, έτσι που ένα ωφέλιμο και χρήσιμο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο, όπως άλλωστε έγινε και σε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ.

Εξυπακούεται ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου θα έπρεπε να οδηγούν στην λειτουργικότητα του και πάντα στα πλαίσια του Συντάγματος, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και την συμμόρφωση προς τις συμβατικές μας υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

Είναι, πραγματικά κρίμα που μετά από δύο μήνες συζητήσεων καταλήξαμε, σήμερα, σε αυτό το σημείο.

Είναι, πραγματικά κρίμα, όλα αυτά που επιτεύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων, να έχουν αυτό το άδοξο τέλος. Αν τα παθήματα των προηγούμενων χρόνων δεν έγιναν μαθήματα, τότε πολύ φοβούμαστε πως μας αναμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες.

Ο τόπος και η κοινωνία ζητούν και αναμένουν συνθέσεις, σύνεση, συνεννόηση και την συνέργεια όλων. Οι αντοχές της κοινωνίας μας έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές που μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων αδιεξόδων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, μέσα στα πλαίσια των δικών της δυνατοτήτων, εκφράζει την ετοιμότητα της να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, μακριά από λαϊκισμούς, ιδεολογικές ή κομματικές σκοπιμότητες, στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και της επιχειρηματικότητας εν γένει.

Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι τέτοιες που να στηρίζουν πραγματικά τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ με ευθύτητα και αίσθημα ευθύνης θα τις αξιολογήσουμε και θα τοποθετηθούμε.

Keywords
αποσυρση, αποσυρση αυτοκινητων 2011, μετρο, ακελ, βουλη, κυπρος, μμε, τραπεζες, εδεκ, μαΐου, συμμετοχή, μερκελ, συγκεκριμένο, ελαμ, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, λιστα λαγκαρντ, τελος του κοσμου, λαικη τραπεζα, κοινωνια, κομματα, χωρες, το θεμα, δανεια, εργαλεια, θεμα, μμε, νυχια, οικονομια, σημερινη, ωρα, αγορα, ακελ, αλλεργια, απλα, βιωσιμότητα, γεγονος, γινει, γινεται, δανειο, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δοθει, εγινε, εγγυηση, εδεκ, ευρω, υπαρχει, εκφραση, ελαμ, εβδομαδα, εμμονες, εξελιξη, επρεπε, ευθυνη, ζημια, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπομονη, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λυπη, λογο, μαΐου, μακρια, μηνες, μειωση, παντα, οξυμωρο, ορια, ουσιαστικα, ωφελιμο, πετριδης, πολιτεια, προβληματα, ρισκο, ρολο, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σχεδιο, τι ειναι, φιασκο, φορα, χρημα, κωνσταντινος, δικαιωμα, δικαιωματα, ιδιαιτερα, μια φορα, οργη, πακετο, τραπεζα, θεσεις, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα