Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Άσκησης Διαφάνειας της ΕΑΤ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Διαφάνειας (EU-Wide Transparency Exercise) 2017 τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία για 132 τράπεζες σε ολόκληρη την ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και οι κυπριακές τράπεζες: Τράπεζα

Κύπρου, Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και RCB.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΤ, τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα εν μέσω ενός ήπιου μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, με πρόσθετη ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης, βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και ελαφρά αύξηση της κερδοφορίας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κυρίαρχων επιχειρηματικών μοντέλων εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

Η εύρωστη διαχείριση δεδομένων και η προσαρμοστικότητα της τεχνολογίας της πληροφορίας και λειτουργικότητας αποτελεί επίσης προτεραιότητα με βάση τα αποτελέσματα.

Η φερεγγυότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ συνέχισε να ενισχύεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ο CET1 ratio1 διαμορφώθηκε σε 14,3% από τον Ιούνιο του 2017, αυξημένος κατά 70 μονάδες σε σχέση με το επίπεδο του Ιουνίου 2016.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της ΕΕ μειώθηκε από 5,4% (από τον Ιούνιο του 2016) σε 4,5% λόγω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πρόοδο των τραπεζών της ΕΕ για τον καθαρισμό του ισολογισμού τους.

Η κερδοφορία βελτιώθηκε μερικώς και υποστηρίχθηκε από το ήπιο περιβάλλον, παραμένει όμως βασική πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.

Οι τραπεζικές αγορές χρηματοδότησης χαρακτηρίστηκαν από σταθερές συνθήκες τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 λόγω της χαμηλής μεταβλητότητας.

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, έχουν προκύψει νέοι και υψηλοί κίνδυνοι, με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και των δεδομένων να είναι από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα συνοδεύονται με την δημοσίευση της Έκθεση Αξιολόγησης Κινδύνων («ΕΑΚ») (Risk Assessment Report).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα