Ανάλυση: 108η η Κύπρος στον παγκόσμιο κατάλογο γυναικών υπουργών

Καλύτερες επιδόσεις από την Κύπρο έχει το Σουδάν, η Τουρκία, το Τζιμπουτί, η Σομαλία, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν, όσον αφορά την συμμετοχή γυναικών σε υπουργικά συμβούλια.

Αυτό ανέφερε σε μια σειρά αναρτήσεών της στο Twitter η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών

και Έργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Η πρώην υπουργός, που δηλώνει «φεμινίστρια» στο προφίλ της, καυτηρίασε με αρκετά τιτιβίσματα το ισοζύγιο μεταξύ των δύο φύλων στο Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση το πρόσφατο ανασχηματισμό του Νίκου Αναστασιάδη.

Σε ένα tweet, έκανε αναφορά και σε κάποια στατιστικά τα οποία φέρουν ως πηγή τον ΟΗΕ:

«Με 2 γυναίκες στο Υπουργικό και 18.2% βρισκόμαστε μέχρι πρόσφατα στην 108η θέση στον κατάλογο την γυναικών στα Υπουργικά Συμβούλια! Τώρα με μια γυναικα και 9.1% πέφτουμε στην 149η θέση με το Σουδαν, Τουρκια, Τζιμπουτί, Σομαλία, Αφγανιστάν και Κουβέιτ να έχουν καλύτερες επιδόσεις!»

Το tweet της πρώην Υπουργού «προσυπέγραψε πλήρως» σε retweet της και το "τμήμα Κύπρου" της AIPFE ("Association Internationale pour la Promotion des Femmes d’Europe"), μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1987 στις Βρυξέλλες και που προτάσσει «την ιδέα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ενθαρρύνει τη συμμετοχή γυναικών στην κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο και στο εξωτερικό». 

Σύμφωνα με την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το ζήτημα της «ισότητας των φύλων» σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέση της Κύπρου αναφορικά με την συμμετοχή γυναικών σε υπουργικά συμβούλια είναι πολύ χαμηλή.

Στην αναφορά “Women in Politics: 2019” του “UN Women” (“United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women"), που φέρει ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2019, η Κύπρος βρισκόταν στην 108η θέση. Στην ίδια ομάδα ήταν με το Μπενίν, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και το Ανατολικό Τιμόρ. Στην ίδια κατηγορία, με εκπροσώπηση «15 με 19.9%», βρίσκονται επίσης το Ισραήλ, η Σερβία, η Σιγκαπούρη, το Τόγκο, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία «25 με 29.9%» μαζί με την Αργεντινή, το Βέλγιο, την Κούβα, τη Σλοβενία και την Γκάνα.

Στην πρώτη κατηγορία («60 με 69.9%») βρίσκεται μόνο η Ισπανία, στην προτελευταία («2 με 4.9%») το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία και ο Λίβανος, ενώ στην τελευταία («0%») το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, η Λιθουανία, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και το Βανουάτου. 

Στην ίδια έρευνα κατατάσσονται και τα στατιστικά συμμετοχής γυναικών σε κοινοβούλια και εθνοσυνελεύσεις. Να σημειωθεί πως η έρευνα φέρει επίσης την σφραγίδα της διεθνούς οργάνωσης διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, της “Inter-Parliamentary Union”.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 117η θέση, στην ίδια κατηγορία με την Γκαμπόν, χώρα της κεντροδυτικής Αφρικής. Και σε αυτή περίπτωση, η Κύπρος βρίσκεται στην ίδια κατηγορία όπως και με την εκπροσώπηση στα υπουργικά συμβούλια, δηλαδή στην «15 με 19.9%». Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Γουατεμάλα, η Ελλάδα, η Κολομβία, η Τουρκία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Στην πρώτη κατηγορία («50 με 65%») βρίσκονται η Ρουάντα, η Κούβα και η Βολιβία. Στην προτελευταία («0.1 με 4.9%») βρίσκονται ο Λίβανος, το Κουβέιτ, η Αϊτή, τα Νησιά Σολομώντα και η Υεμένη. Στην τελευταία θέση («0%») βρίσκονται οι Μικρονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα και το Βανουάτου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Inter-Parliamentary Union, οι γυναίκες που κατέχουν βουλευτικό αξίωμα εκπροσωπούν το 24.5%. 

Το ζήτημα της συμμετοχής γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο αναδείχθηκε και πάλι στην χώρα μας με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή, στο Υπουργικό Συμβούλιου του Νίκου Αναστασιάδη η μόνη γυναίκα είναι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ωστόσο, γυναίκα είναι και η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα