Ανάλυση BBC: Οι Χούθι θέλουν να είναι μέρος του πολέμου στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Γάζα αρχίζει να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζει το BBC σε δημοσίευμά του.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή. Έχει ήδη συμβεί. Οι ελπίδες για τον περιορισμό αυτού που συμβαίνει, στηρίζονται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, σε σύγκριση με τα χειρότερα σενάρια περιφερειακού

πολέμου», γράφει ο αναλυτής του BBC, Jeremy Bowen, προσθέτοντας πως «οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Χούτι στην Υεμένη δεν αφορούν μόνο, όπως πρότειναν οι υπουργοί στο Λονδίνο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο. Συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα στη Γάζα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση της κρίσης που κυριεύει την περιοχή».

Οι Χούτι ορκίστηκαν αμέσως να απαντήσουν. Είναι επίσης, απολύτως πιθανό «οι φιλοϊρανικοί πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τηn Συρία να αυξήσουν τηn δράση που αναλαμβάνουν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Εάν αυτό το ''θέατρο'' συνεχιστεί και οι αμερικανικές δυνάμεις αντεπιτεθούν, θα είναι πιο δύσκολο για την προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποτρέψει τον ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Οι Χούτι αποτελούν επίσης μέρος του δικτύου συμμάχων και πληρεξουσίων, του λεγόμενου άξονα αντίστασης, που έχει κατασκευάσει το Ιράν για να αμυνθεί ενάντια στους εχθρούς του».

Όπως εξηγεί ο αναλυτής του BBC στη συνέχεια, έχει περάσει αρκετό χρόνο με τους Χούτι στην Υεμένη και είναι άνθρωποί που έχουν μεγάλη ανεξαρτησία. «Θα απολαύσουν την σύγκρουση με τους Αμερικανούς. Θέλουν να είναι μέρος αυτού του πολέμου. Αυτό που συμβαίνει, ταιριάζει τόσο στους Χούτι όσο και στο Ιράν, το οποίο έχει ενισχύσει τις δυνατότητές του και το είδος της δύναμης πυρός που έχουν στην διάθεσή τους. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους κατά πλοίων, βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν εκτοξεύσει στο Ισραήλ, καθώς και επιθετικά drones - το ίδιο είδος που το Ιράν προμηθεύει στην Ρωσία για να χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας. Είναι καλά οπλισμένοι».

«Οι εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες που θέλουν να περάσουν τα πολύτιμα φορτία τους μέσω του στενού Bab al-Mandab στις εκβολές της Ερυθράς Θάλασσας δεν θέλουν να έχουν εχθρικές δυνάμεις να πυροβολούν εναντίον τους. Λόγω των κινδύνων, το κόστος ασφάλισης θα εκτοξευθεί, και γι' αυτό τόσες πολλές εταιρείες επιλέγουν τώρα να παρακάμψουν κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής και γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί να χρησιμοποιήσουν την Διώρυγα του Σουέζ, την συντόμευση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης που εκτελεί δρομολόγια» συμπληρώνει, εξηγώντας πως οι Χούτι ελέγχουν την Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, και μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας από το 2014. Το 2015, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε ενός συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων επίσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που μπήκε σε πόλεμο για να προσπαθήσει να τους ανατρέψει.

Επίσης, ο Jeremy Bowen εκτιμά: «Δεν νομίζω ότι ένας μόνο γύρος αεροπορικών επιδρομών θα κάνει περισσότερα από το να τους κάνει να πιστεύουν ότι ''ναι, είμαστε στον σωστό δρόμο''. Θέλουν να θεωρούνται ως μια ατρόμητη αντίσταση στην Αμερική και τους δυτικούς συμμάχους της, που υποστηρίζουν επίσης το Ισραήλ. Οι Χούτι έχουν πει ότι πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω του πολέμου στη Γάζα, των δολοφονιών αμάχων και των σοβαρών στερήσεων που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Είπαν ότι εάν ο πόλεμος στη Γάζα τελείωνε και εάν επιτρεπόταν η είσοδος των προμηθειών, τότε δεν θα απειλούσαν την μεγάλη διεθνή ναυτιλιακή λωρίδα».

Στη συνέχεια, αναφέρεται σε ορισμένους επικριτές των Αμερικανών και των Βρετανών οι οποίοι λένε πως «μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ήταν ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούτι από τον βομβαρδισμό τους. Εάν οι επιθέσεις των Χούτι συνεχίζονταν μετά την κατάπαυση του πυρός, το επιχείρημα είναι ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους θα ήταν ''πιο νόμιμες''. Υπάρχει η πιθανότητα αυτή η ενέργεια ΗΠΑ και Βρετανίας να παρατείνει ή να κλιμακώσει την κατάσταση με τους Χούτι, αντί να την κλείσει. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι Χούτι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στον ευρύτερο πόλεμο της Γάζας με τις πρώτες τους επιθέσεις στα εμπορικά πλοία στα ανοιχτά της Υεμένης, μίλησα με τον Μοχάμεντ Αλί Αλ Χούθι, ένα από τα ηγετικά μέλη της οργάνωσής τους. Ήταν πολύ προκλητικός τότε και είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Χούτι θα συνεχίσουν να είναι προκλητικοί τώρα. Θα θέλουν να κάνουν περισσότερες επιθέσεις, για να δείξουν ότι είναι προκλητικοί και αήττητοι».

Ο αναλυτής του BBC κλείνει το άρθρο του με μια αναφορά στο πόσο εξοπλισμένοι είναι οι Χούτι. «Μπορούμε να υπολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν έχει αναβαθμίσει το οπλοστάσιο των Χούτι εξετάζοντας το είδος των όπλων που εκτοξεύουν από την Υεμένη. Είναι πιο εξελιγμένα, πιο θανατηφόρα και επομένως πιο απειλητικά. Όταν οι Χούτι κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο τον περασμένο μήνα, το βίντεο της επίθεσής τους έδειχνε καλά εκπαιδευμένους κομάντο να προσγειώνονται από ελικόπτερο. Είναι πιο τρομερές από τις εικόνες που βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση, με ομάδες κουρελιασμένων ανδρών να κουνάνε καλάσνικοφ. Σε σύγκριση με την δύναμη που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχει σύγκριση, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα σε αυτού του είδους τον πόλεμο».

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα - Αντίποινα υπόσχονται οι Χούθι

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα