ΑΝΑΛΥΣΗ: Tζιχαντισμός και Κράτη-Ακρίτες στην Ανατολική Μεσόγειο

Στον νέο στρατηγικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα, Ισραήλ αλλά και Κύπρος στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου δεδομένης και της συνεχιζόμενης ριζοσπαστικοποίησης του Ισλάμ που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του δυτικού κόσμο, εστιάζει ανάλυση του Ισραηλινού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών «Begin Sadat» την οποία εκπόνησε ο Δρ. Σπυρίδων Ν. Λίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στην ανάλυση με

τίτλο «Τζιχαντισμός, η Ανατολική Μεσόγειος και τα Κράτη-Ακρίτες» , τονίζεται αρχικά πως η κύρια διαφορά μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος σχετικά με τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης στο Ισλάμ είναι η τεχνολογία και συγκεκριμένα η ύπαρξη του διαδυκτίου. «Ο 21ος αιώνας δεν είναι η εποχή της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης αλλά η εποχή κατά την οποία η ισλαμική τζιχάντ απέκτησε την ικανότητα να προάγει και να μεταδίδει τα μηνύματα πρωτόγονου μίσους και του ακατέργαστου μηδενισμού σε εκατομμύρια», σημειώνει.

Ακολούθως αναφέρεται, στις μελέτες των Grygiel και A. Wess Mitchell σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ , όπου τονίζουν την ανάγκη μιας μεγάλης στρατηγικής που δίνει μεγαλύτερη σημασία στους συνοριακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον όπως το Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ Λίτσας τονίζει τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχατιστικού Ισλάμ.

«Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Αθήνας, Ιερουσαλήμ και Λευκωσίας ξεπερνούν την προώθηση ανοικτών επικοινωνιακών δεσμών στον τομέα της ενέργειας. Το στρατηγικό τρίγωνο, και ιδιαίτερα η στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ιερουσαλήμ, μπορεί να βοηθήσει τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο να εμποδίσει τους τζιχαντιστές καθώς αυοτί προσπαθούν να στοχοποιήσουν τα δυτικά κράτη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ο Δρ. Λίτσας παραθέτει μια σειρά από τρόπους τους οποίους Αθήνα και Ιερουσαλήμ θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

Δημιουργώντας ένα δίκτυο ελέγχου των ροών των προσφύγων τώρα που η Τουρκία φαίνεται ανίκανη και απρόθυμο να το πράξει. Οι τζιχαντιστές κάνουν χρήση της συνεχούς ροής προσφύγων στην Ελλάδα μέσω του διαδρόμου του Αιγαίου, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη Δύση.Πραγματοποιώντας προληπτικές στρατιωτικές ασκήσεις από το ελληνικό, το ισραηλινό και το κυπριακό έδαφος κατά των λαθρεμπόρων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ικανότητα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε συνδυασμό με την ισραηλινή στρατιωτική αεροπορία δύναται να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε μια θωρακισμένη περιοχή σχετικά με την εξωτερική δράση των τζιχαντιστών .Το Ισραήλ είναι κράτος πρωτοπόρο στην τεχνολογία, ενώ η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ικανότητα μαλακής ισχύος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολιτικού αφηγήματος που μπορεί να αντιμετωπίσει τη δύναμη των τζιντιστών στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, για να εφαρμοστούν όλα αυτά και να επηρεαστούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν την ανοικτή υποστήριξη του Ισραήλ ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποδώσει στην Ελλάδα τον ρόλο του ακριτικού-κράτους μεθοριακού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα