Ανάλυση: Οι επιδιώξεις Χριστοδουλίδη στη Μόσχα και τα αγκάθια

Στη Μόσχα για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη βρέθηκε την Παρασκευή (22/2) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και όχι μόνο.

Η ατζέντα της συνάντησης, πέραν των θεμάτων που καταγράφθηκαν μέσα από τις δηλώσεις των κ.κ Λαβρόφ και Χριστοδουλίδη, δηλαδή τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ε.Ε – Ρωσίας, ζητήματα πολιτισμού και τουρισμού, έχουν να κάνουν και με δυο πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Μιλώντας στο Sigmalive,

ο Προιστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι τα δυο κρίσιμα ζητήματα έχουν να κάνουν με την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την επικείμενη άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Η σημαντικότητα σε ότι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έγκειται στο γεγονός ότι η Ρωσία, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και ότι διαχρονικά τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό, σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

«Δεδομένου ότι η διακυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη μειώσει τα κονδύλια για τις ειρηνευτικές αποστολές, η θετική στάση της Ρωσίας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ιδιαίτερα σημαντική γι΄αυτό η συνάντηση κρίνεται κρίσιμη ως προς την επιβεβαίωση της στάσης αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα είναι το σύννεφο και η σκιά στις σχέσεις των δυο χωρών με αφορμή τις δηλώσεις Ζαχάροβα τον περασμένο Δεκέμβριο που ενεργοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία Λαβροφ – Χριστοδουλίδη και αποτέλεσε τον σημαντικότερο λόγο πραγματοποίησης της συνάντησης», πρόσθεσε.

Η Μόσχα παρουσιάζεται ενοχλημένη από τη σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου, ειδικότερα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και η δήλωση Ζαχάροβα για κινήσεις της ρωσικής πλευράς λόγω του γεγονότος αυτού είναι ενδεικτικές, υπογράμμισε.

«Άρα λοιπόν, πέραν από την προσπάθεια Χριστοδουλίδη να διαλύσει το σύννεφο από τις δηλώσεις Ζαχάροβα, αυτό το σύννεφο είναι δυνατό να επανέλθει μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ (τον Μάρτιο) όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η άρση του εμπάργκο», τόνισε.

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, ενδέχεται να επαναφέρει τις ρωσικές ενστάσεις καθώς η Μόσχα θα θεωρήσει ότι η Κύπρος κάνει πλέον ξεκάθαρα Αμερικανική στροφή.

Οι διπλωματικοί χειρισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτοί και ευαίσθητοι διότι από τη μια θα πρέπει να διατηρηθούν οι πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία και η στήριξη της Μόσχας σε Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά από την άλλη να διατηρηθεί η προοπτική διεύρυνσης και εμβάθυνσης των Κυπροαμερικανικών σχέσεων στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, κυρίως λόγω των ενεργειακών σχεδιασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα