Ανάλυση: Παράνομη μετανάστευση και περιορισμός κορωνοϊού
H Kυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την αναστολή της λειτουργίας των οδοφραγμάτων Δερύνειας, Λήδρας, Λεύκας και Αστρομερίτη. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές και το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του νέου κορωνοϊού εντός του μεταναστευτικού πληθυσμού, ανακοίνωσε την αύξηση -στο μέγιστο- των περιπολιών από σκάφη του Λιμενικού για την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.
Η παγκόσμια αύξηση
Εν τω μεταξύ, το πολύνεκρο αιματηρό χτύπημα κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιντλίμπ της Συρίας από τον Συριακό Στρατό, που υποστήριξε η ρωσική αεροπορία, εξόργισε τον Ερντογάν, που άνοιξε την καταπακτή για διοχέτευση των προσφύγων της Τουρκίας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Εκτιμάται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έφυγαν από Συρία έχουν καταφύγει στα σύνορα με την Τουρκία και διοχετεύονται στην Ελλάδα, ενώ άλλοι έρχονται και στην Κύπρο.
Τα αντίθετα αφηγήματα
Στον δημόσιο διάλογο τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή, συγκρούονται αυτήν τη στιγμή δυο αντίθετες προσεγγίσεις για το θέμα των συνόρων. Από τη μια η διεθνιστική αριστερή προσέγγιση, που υπερασπίζεται την κατάργηση των εθνικών συνόρων και τις ανοιχτές πολυπολιτισμικές κοινωνίες και από την άλλη οι εθνοκεντρικοί κύκλοι, που ζητούν σκλήρυνση των διακρατικών συνόρων ως ζητήματος εθνικής ασφαλείας. Οι New York Times θεωρούν πως ο CONVID-19 είναι μια ακόμα πρόκληση, δεδομένου ότι έχει δώσει νέα πυρομαχικά «στους εθνικιστές που θέλουν να δουν τα σύνορα να σφίγγονται ή κλείνουν πριν ακόμη φτάσει η μόλυνση».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εργάζονται για την διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων ισχυρίζονται ότι ο ιός αποτελεί τουλάχιστον οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειές τους, καθώς προσφέρει στους λαϊκιστές μιαν ακόμη ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη σημασία των εθνικών συνοριακών ελέγχων. Η ουσία, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ ο υγιειονομικός προληπτικός έλεγχος στα δυτικά κράτη γίνεται από τις νόμιμες εισόδους, αεροδρόμια και λιμάνια, στην περίπτωση των παράνομων εισόδων το όλο ζήτημα είναι ανεξέλεγκτο.
Τα πορώδη σύνορα σε Μέση Ανατολή
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η επιδημία του κορωνοϊού (COVID-19) θα μπορούσε να έχει ευρύτερα δυσάρεστες επιπτώσεις εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης. Η ανησυχία έχει να κάνει κυρίως όχι τόσο για τις χώρες όπου θα πάνε οι μετανάστες, αλλά και για τους ίδιους τους ευάλωτους πληθυσμούς που προέρχονται από χώρες όπου παρουσιάστηκαν εμπόλεμες συγκρούσεις.
Αυτήν την εβδομάδα, οι περιπτώσεις διάγνωσης θετικών κρουσμάτων του ιού COVID-19 κλιμακώθηκαν δραματικά στο Ιράν (συνολικά 338 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 34 θάνατοι), με τον ιό να κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως το Αφγανιστάν, ο Λίβανος και το Ιράκ.
Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου διαμένουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι. Οι πιο πάνω χώρες διαθέτουν είτε χερσαία σύνορα με το Ιράν είτε συνδέονται μέσω διαφόρων μεταναστευτικών διαδρομών. Μόνο το Ιράν, φιλοξενεί στο έδαφός του περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, με καταγωγή κυρίως από το γειτονικό Αφγανιστάν, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να σημειώνει πως 1,5-2 εκατομμύρια είναι άτομα χωρίς έγγραφα.
Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σήμερα μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας - χώρες που συνδέονται με το Ιράν είτε με συχνές μετακινήσεις, παράνομες μεταναστευτικές διαδρομές, με κοινά σύνορα είτε και με όλους τους προηγούμενους τρόπους. Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων ουσιαστικά κατακερματίζουν το σύστημα δημόσιας υγείας και τις υποδομές και αποτρέπουν τις κυβερνήσεις από την εκτέλεση αποτελεσματικών υγιειονομικών ελέγχων και εξετάσεων των ασθενειών.
Γιατί οι πρόσφυγες είναι «ευάλωτοι»
Παράλληλα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που εστιάζουν κυρίως στα θέματα Μέσης Ανατολής, προειδοποιούν ότι οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορωνοϊό ή σε άλλες ασθένειες, λόγω της αυξημένης γεωγραφικής κινητικότητας, της αστάθειας, της διαβίωσης σε συνθήκες υπερπληθυσμού, μη επαρκούς υγιεινής, καθώς και της έλλειψης πρόσβασης σε αξιοπρεπή προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης ή εμβολιασμού στις χώρες υποδοχής. Τους κινδύνους αυτούς και τις ανησυχίες επιβεβαίωσε και ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης στην Πρωινή Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο την Παρασκευή.
Ανεπαρκής ενημέρωση
Ένα άλλο, επίσης κρίσιμο, ζήτημα είναι η μη επαρκής ενημέρωση των μεταναστών και προσφύγων για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνουν σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων του υιού. Τα ασαφή και πορώδη σύνορα σε όλη τη Μέση Ανατολή με οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες δυσκολεύουν τις Αρχές ασφαλείας στις χώρες της περιοχής να εκτελέσουν επαρκείς υγειονομικούς ελέγχους για τυχόν κρούσματα κορωνοϊού.
Αδύναμες υποδομές υγείας
Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση για μια αποτελεσματική διαχείριση του κορωνοϊού είναι τα συστήματα δημόσιας υγείας της περιοχής. Μια αεροπορική πτήση ή ένα κρουαζιερόπλοιο με τουρίστες με ύποπτο κρούσμα, σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, των κυβερνήσεων, των τοπικών και διεθνών υγειονομικών Αρχών, κάτι που δυστυχώς δύσκολα θα συμβεί με τις χιλιάδες και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων προσφύγων και μεταναστών.
Πολιομυελίτιδα και Φύμα Χαλεπίου
Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι αναλυτές της δημόσιας υγείας αναφέρουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο πώς μπορεί να διαδοθεί το κρούσμα στους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Αναλυτές, επίσης, σημειώνουν πως οι κρίσεις στην υγεία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και των κρίσεων εκτοπισμού των πληθυσμών. Υπενθυμίζεται το ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας στην Συρία και το Ιράκ το 2014 και η αύξηση των περιπτώσεων της παρασιτικής ασθένειας λεγόμενης «Aleppo boil» (Φύμα του Χαλεπίου) - που εξαπλώθηκε από «μύγες της άμμου» στις γειτονικές χώρες μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Περιορισμοί στα ευρωπαϊκά σύνορα
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κανονισμοί επιτρέπουν την προσωρινή επιβολή συνοριακών ελέγχων για συγκεκριμένους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων, των κύριων μεταναστευτικών ρευμάτων ή των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Το κλειδί, ωστόσο, είναι η λέξη «προσωρινή» (όπως δηλαδή έπραξε και η Κυπριακή Κυβέρνηση για τα οδοφράγματα). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια χώρα μπορεί να αναστείλει τους κανόνες διέλευσης, αλλά πρέπει να εξηγήσει γιατί το κάνει και, θεωρητικά, δεν μπορεί να διεξάγει συνοριακούς ελέγχους για περισσότερο από δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Νορβηγία έχουν ουσιαστικά αχρηστεύσει την Ζώνη Σένγκεν. «Το Σένγκεν βρίσκεται σε πολύ φτωχή και προβληματική κατάσταση», δήλωσε η Marie De Somer, επικεφαλής του προγράμματος μετανάστευσης στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με έδρα τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητάς του προγράμματος εξαρτάται από τη μεταρρύθμιση των κανόνων ασύλου και της μετανάστευσης.
Κλείνει διαδρόμους η Ιταλία
Το επίκεντρο της «μόλυνσης» του ιού CONVID-19 στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, όπου μέχρι την Παρασκευή οι θάνατοι έφταναν τους 17. Πολλοί αιτούντες άσυλο και ταξιδιώτες περνούν από την Ιταλία για να φτάσουν στην Δυτική Ευρώπη, είτε με πλοίο από ελληνικά λιμάνια είτε με τα πόδια, διασχίζοντας τα Βαλκάνια και την Κροατία για να εισέλθουν στην χώρα.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που διοργάνωσε η Caritas, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και η ιταλική κυβέρνηση, ανεστάλησαν την τελευταία στιγμή από την ιταλική κυβέρνηση. Ο διάδρομος θα έφερνε πρόσφυγες στην Ιταλία από τον Νίγηρα. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος έπρεπε να φέρει 67 πρόσφυγες από τον Νίγηρα στην Ιταλία - αλλά η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε την επανεγκατάσταση. Μόνο έξι Σύριοι πρόσφυγες έφθασαν στη Ρώμη, παράλληλα με εργαζόμενους από το ιταλικό υποκατάστημα της Caritas και την UNHCR. Παρόλο που δεν υπήρξε ρητή ανακοίνωση, ο λόγος για την ακύρωση φαίνεται να συνδέθηκε με τις διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης για τον περιορισμό του COVID-19.
Ανησυχία στα κατεχόμενα για ιό Lassa
Εκτός του κορωνοϊού, που προέρχεται από την Κίνα, εμφανίστηκε και ο ιός Lassa, ο οποίος εξαπλώθηκε από τις χώρες της Αφρικής και κυρίως από την Νιγηρία, έγραφε τον περασμένο μήνα η τ/κ εφημερίδα Kıbrıslı. Σύμφωνα με ανασκόπηση του τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που επικαλείται την Kibrisli, από αυτόν τον ιό έχασαν την ζωή τους 41 άτομα και μετά το άκουσμα του εν λόγω ιού, η προσοχή όλων στράφηκε στα άτομα που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα από την Αφρική. Επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα εισήλθαν στα κατεχόμενα 740 Νιγηριανοί από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.
Σύμφωνα πάντως με ιατρικές ιστοσελίδες, οι αρεναϊοί (arenaviruses) είναι RNA ιοί, τα υποδόχα τους είναι τρωκτικά, τα οποία μεταδίδουν τον ιό οριζόντια και κάθετα, έχουν χρόνια ιογενή λοίμωξη χωρίς εμφανή νόσο και μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους με τα περιττώματά τους, κυρίως δε με τα ούρα τους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο ιός Lassa, που υπάρχει σε τρωκτικά.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Σημερινή» της Κυριακής.
Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό από το «SigmaLive» - LIVE/Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται ο ιός σε περισσότερες χώρες - Οι τελευταίες εξελίξεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ COVID-19 ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ!!!
- Κλειστά σχολεία αύριο: Δείτε ποια δεν θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μαρτίου
- Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος επιχειρηματίας (pics)
- Έβρος: Απίστευτη πρόκληση των Τούρκων – Φτιάχνουν το δικό τους φράκτη
- Κλείνει σχολεία για μέρες ο κορονοϊός σε Αθήνα και επαρχία! Ολόκληρη η λίστα
- Κοροναϊός : Στο «μικροσκόπιο» 1.500 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που έδεσε στο Ηράκλειο
- Εκτακτο: Κορωνοϊός: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά και πότε θα ανοίξουν
- Λέσβος: Αποχωρούν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δημοσιογράφοι
- «Πάγος» ΟΗΕ στα σχέδια της κυβέρνησης – Απορρίπτει την αναστολή αιτήσεων ασύλου
- Φθιώτιδα: Γαμπρός και πεθερά σκοτώθηκαν σε τροχαίο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Αποχωρούν πολλοί εργαζόμενοι σε ΜΚΟ από τη Λέσβο
- «Για τον Πούτιν με αγάπη» - Υπογεγραμμένες τουρκικές βόμβες στην Συρία (ΦΩΤΟ)
- Λήδρας: ΜΚΟ ζητούν άμεση απελευθέρωση του υπόπτου που επιτέθηκε σε στρατιώτη
- Εκτός ο Παππάς με Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ
- Ανάλυση: Παράνομη μετανάστευση και περιορισμός κορωνοϊού
- Παίρνει μέτρα για τα υβριστικά πανό η Μπάγερν
- Υπουργείο Υγείας: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Λεμεσό
- Μεσίνα:"Παράξενο να παίζουμε σε άδειο γήπεδο"
- Λιβύη: Παραιτήθηκε ο Απεσταλμένος του ΟΗΕ - «Λόγοι υγείας» & «μεγάλου στρες
- Ευρωκοινοβούλιο: Αναστέλλουν επισκέψεις για 3 βδομάδες λόγω κορωνοϊού
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ανάλυση: Παράνομη μετανάστευση και περιορισμός κορωνοϊού
- Το "τρίτο" ημίχρονο από το ντέρμπι
- Αποχωρούν πολλοί εργαζόμενοι σε ΜΚΟ από τη Λέσβο
- Υπουργείο Υγείας: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Λεμεσό
- Ευρωκοινοβούλιο: Αναστέλλουν επισκέψεις για 3 βδομάδες λόγω κορωνοϊού
- «Για τον Πούτιν με αγάπη» - Υπογεγραμμένες τουρκικές βόμβες στην Συρία (ΦΩΤΟ)
- Μεσίνα:"Παράξενο να παίζουμε σε άδειο γήπεδο"
- Λιβύη: Παραιτήθηκε ο Απεσταλμένος του ΟΗΕ - «Λόγοι υγείας» & «μεγάλου στρες
- Μένουν 1400 εισιτήρια για το sold out
- Πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε Λετονία & Σενεγάλη - Στα 2036 στην Ιταλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έφθασαν τους 52 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία
- Άλλη μια δύσκολη νύχτα στη Λέσβο- Πορεία 1.000 αιτούντων άσυλο
- ΥΠΟΙΚ: Στα 495 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο
- Κούλουμα: Καθαρά Δευτέρα στον λόφο του Φιλοπάππου -Χαρταετοί πάνω από την άδεια Αθήνα [εικόνες]
- Χανιά: Κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά
- Συνεχίζονται και την Τρίτη οι βολές με πραγματικά πυρά σε Έβρο και Αιγαίο
- Προσφυγικό Ελλάδα: «Το δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου δεν μπορεί να ανασταλεί», λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
- Πιτίνο: «Εκτός με απόφασή μου ο Παππάς για τα ματς με Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ»
- Τoυρκικά ΜΜΕ: Πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν την Κυριακή το απόγευμα από Αττάλεια για Καστελόριζο
- Κλείνουν 28 σχολεία λόγω κορωνοϊού - Έκτακτα μέτρα πρόληψης