Ανάλυση: Ποιος είναι ο βαθύτερος στόχος του Ερντογάν

Τους βαθύτερους γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς στόχους του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλυσαν στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο αρθρογράφος – πολιτικός αναλυτής Σάββας Ιακωβίδης και ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τζιάρας σημείωσε ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό, έστω και καθυστερημένα, στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού, ότι η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, έχοντας πλέον βλέψεις να καταστεί όχι μόνο μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια υπερ

– περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.

Η Τουρκία του κ. Ερντογάν, συνέχισε ο κ. Τζιάρας, εφαρμόζει στην πράξη το αναθεωρητικό του όραμα, το οποίο μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο σε ρητορικό επίπεδο.

Για να προσθέσει ότι σήμερα η Τουρκία έχει καταφέρει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες δυνάμεις και να μπαίνει στο πλαίσιο του πάρε – δώσε, προωθώντας τη δική της ατζέντα.

Παράλληλα, ο κ. Τζιάρας σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές συγκυρίες στη Μέση Ανατολή αλλά και διεθνώς είναι τέτοιες που ούτε οι Η.Π.Α μπορούν να την πιέσουν, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία συνεργάζεται μαζί της τόσο για το Συριακό όσο και για να τη χρησιμοποιήσει ως ένα «δούρειο ίππο» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Με τη σειρά του, ο κ. Ιακωβίδης παρομοίασε τον κ. Ερντογάν με τον Χίτλερ, καθώς επίσης και με τον Αμπντουλ Χαμιτ B’.

Ο κ. Ερντογάν, τόνισε ο κ. Ιακωβίδης, όχι μόνο δεν είναι ένας «light» ισλαμιστής όπως τον παρουσίαζαν στο παρελθόν κάποιοι, αλλά είναι ένας τζιχαντιστής ο οποίος θέλει να επιβάλει την Τουρκία ως την ηγέτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιακωβίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν διεξάγει έξι πολέμους. Ο ένας είναι εσωτερικός πόλεμος εναντίον των Κούρδων της Τουρκίας. Οι άλλοι δυο πόλεμοι είναι στη Συρία και προς το Ιράκ. «Και μετά είναι άλλοι πόλεμοι που διεξάγει και ήδη προχωρεί προς Αρμενία - ΕλλάδαΚύπρο, αλλά και προς το Ιράν σε κάποια στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Ιακωβίδης, μέσα από την ισχύ που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του στόλου και των στρατιωτικών της μέσων, θέλει να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε, για να καταστεί έτσι παγκόσμια δύναμη μέχρι το 2023, έτος κατά το οποίο θα είναι η εκατονταετηρίδα του νέου τουρκικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα