Ανάλυση: Πού αποσκοπούν οι κινήσεις της Τουρκίας στo Βαρώσι (vid)

Τις στοχεύσεις της Άγκυρας με φόντο τις κινήσεις της στην περίκλειστη περιοχή στο Βαρώσι, ανέλυσε στο «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο τουρκολόγος, λέκτορας Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Μούδουρος.

Η πράξη αυτή, έχει μια κεντρική λογική, η οποία συνδέεται μέσα σε ένα ευρύτερο πλάνο – πλαίσιο εντός του οποίου η Τουρκία, θέλει να αναπτύξει τα νέα

της βήματα και στο Κυπριακό πρόβλημα αλλά και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε.

Η κεντρική λογική βρίσκεται ακριβώς στην επαναφορά του σκηνικού – τοπίου εγκατάλειψης και του εφιάλτη που βρίσκεται πάνω από την "πόλη φάντασμα", σημείωσε.  

Αυτές οι εικόνες, έχουν μια λειτουργικότητα, πρόσθεσε, εξηγώντας, ότι υπενθυμίζουν την εκκρεμότητα που υπάρχει ενός προβλήματος το οποίο πρέπει να επιλυθεί και την ίδια ώρα με μια δόση αντιφατικότητας, οδηγεί την Άγκυρα, στο συμπέρασμα ότι επειδή αυτή η πληγή πρέπει να κλείσει, θα πρέπει να γίνουν βήματα «ομαλοποίησης» - «εξημέρωσης» του πολεμικού τοπίου, μέσα από την αναζήτηση «νέων μοντέλων» επίλυσης.

Τα νέα αυτά μοντέλα, τα οποία προσπαθεί η Άγκυρα και μέρος του κατοχικού καθεστώτος να εφαρμόσουν επί του εδάφους, απομακρύνουν – μειώνουν τα όποια περιθώρια υπάρχουν σήμερα για μια ομοσπονδιακή λύση, υπογράμμισε ο κ. Μούδουρος.

Ο λεγόμενος υπουργός «Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, μέσα από τις δηλώσεις και τις κινήσεις του, σε σχέση με την Αμμόχωστο, προσπαθεί να άρει την στρατικοποιημένη μορφή της περίκλειστης πόλης, δίδοντας της πολιτικό περιεχόμενο. Υπό την έννοια, ότι η διάνοιξη των Βαρωσιών, μπορεί να αποτελέσει το εναλλακτικό μοντέλο συνεργασίας των δυο κοινοτήτων, σε μια βάση διχοτομικού ή μη επανενωτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μούδουρος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο αμέσως επόμενο διάστημα το ψευδοκράτος να καλέσει και Ε/κ δημοσιογράφους να μπουν στην περίκλειστη πόλη για να καταγράψουν εικόνες, οι οποίες θα αγγίζουν την ουσία, όπως την αντιλαμβάνεται η Τ/κ πλευρά. Δηλαδή, της αναγκαιότητας να γίνουν μονομερή βήματα για την διάνοιξη της πόλης. Επίσης, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι λεγόμενες Τ/κ Αρχές ή οι Τουρκικές να επικοινωνήσουν απευθείας με τους Ε/κ ενδιαφερόμενους. Κάτι, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συζήτηση για το Κυπριακό πρόβλημα.

Η επιθετική αυτή πολιτική της Τουρκίας, όπως αποτυπώνεται με φόντο το Βαρώσι, προκύπτει μέσα από την ευρύτερη αντίληψη της Άγκυρας, ότι πρέπει να αναζητηθούν νέα μοντέλα επίλυσης του Κυπριακού πέραν της Δ.Δ.Ο, τόνισε. Επιπρόσθετα, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτή η πολιτική ως «ελκυστική» προς τους Ε/κ, ώστε, να τους εξαναγκάσει στην ουσία, να συζητήσουν ανοικτά, τα νέα αυτά μοντέλα επίλυσης, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα