Ανάλυση: Πού οδηγεί η «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας
Η απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μεγαλώνει, καθώς η κάθε πλευρά προωθεί σε βάρος της άλλης τα συμφέροντά της σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας, σύμφωνα με το Stratfor, το οποίο αναλύει το διακύβευμα των αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν την 1η Αυγούστου κυρώσεις σε δυο Τούρκους Υπουργούς, ως «απάντηση» σε αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρεί «άδικη» κράτηση του ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον,
Οι κυρώσεις στους Τούρκους Υπουργούς, λόγω της κράτησης του Μπράνσον, αντιπροσωπεύουν την κλιμάκωση των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, γράφει το Stratfor. Για μήνες οι δυο πλευρές διαφωνούν για ζητήματα που κυμαίνονται από την απαίτηση της Τουρκίας για έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλά Γκιουλέν, τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία και την απειλή που συνιστά αυτή για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις κατά του Ιράν, τις αντικρουόμενες αμερικανοτουρκικές πολιτικές για τη Συρία, κ.α.
Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την εκατέρωθεν διπλωματική ρητορική τους και τις συμβολικές κυρώσεις, με αποτέλεσμα να απειλούνται πλέον οι σχέσεις των δυο χωρών σε θέματα διπλωματίας, ασφάλειας και οικονομίας.
Οι οικονομικές κυρώσεις, βέβαια, από μόνες τους είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές, καθώς επηρεάζουν τα προσωπικά οικονομικά των τεσσάρων Υπουργών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ωστόσο η επιβολή τους είναι ένας μόνο από τους πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν χάος στην τουρκική οικονομία και συμβάλλουν στην περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιδεινώνει τα εγχώρια οικονομικά της προβλήματα λόγω των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής της.
Εν μέρει λόγω της προβληματικής οικονομίας της χώρας, υπήρξε ένας ασυνήθιστος συνασπισμός των πολυάριθμων πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας. Τώρα που η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις, όλα τα κόμματα μπορούν να ενωθούν και να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.
Τι σημαίνουν όμως οι κυρώσεις για τις αμερικανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία; Όπως επισημαίνει το Stratfor, το τουρκικό νομικό σύστημα, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος και η υπερεθνικιστική πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα, δίνουν στην Άγκυρα «άδεια» να πατάξει οτιδήποτε θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυξημένης παρενόχλησης των Αμερικανών ταξιδιωτών και των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και πρόκλησης προβλημάτων στις δραστηριότητες εταιρειών που έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τις επιπλοκές σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, το Stratfor σημειώνει πως ΗΠΑ και Τουρκία έχουν τον μεγαλύτερο και δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα. Ένα σοβαρό ρήγμα μεταξύ των δυο χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, αλλά και σύγχυση εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν προς όφελος της Ρωσίας, η οποία θα καλοδεχόταν ένα ΝΑΤΟ με λιγότερη συνοχή. Η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα αυτά -ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα- ως μια ευκαιρία να διασπάσει τον παραδοσιακό ρόλο της Τουρκίας ως της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο μπορεί, επίσης, να αποφασίσει να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του στη δυτική στρατιωτική περιοχή του, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς την Τουρκία, και ως εκ τούτου το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει την Άγκυρα στην αναζήτηση άλλων προμηθευτών. Και, δεδομένης της αλληλοσύνδεσης των δυο χωρών σε διάφορους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, μια ακύρωση από την πλευρά των ΗΠΑ των εξοπλιστικών συμφωνιών με την Τουρκία (όπως φάνηκε από την απειλή των ΗΠΑ να ακυρώσουν τις προμήθειες F-35 στην Άγκυρα), θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές βραχυπρόθεσμες αμυντικές διακοπές, που θα επηρέαζαν τις πολλές χώρες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα των F-35.
Επιπλέον, ένα σχίσμα θα έβλαπτε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η βλάβη θα ήταν ιδιαίτερα εμφανής στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, όπου η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο ενεργές κινήσεις για την υπονόμευση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, καθώς και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των συμμάχων του στο βόρειο Ιράκ. Η προσέγγιση αυτή θα ερχόταν σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση των βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, διατηρώντας μια σταθερή παρουσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Συρία και ένα σταθερό περιβάλλον στο βόρειο Ιράκ. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης δυνητικά να χάσουν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αν και έχουν αρκετά εναλλακτικά δικαιώματα για βάσεις στη Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου για να μετριάσουν μια τέτοια απώλεια.
Μια τελευταία αρνητική επίπτωση για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να αφορά στην άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κάποιες από τις κυρώσεις αυτές θα επανεφαρμοστούν στις 6 Αυγούστου και στις 4 Νοεμβρίου.
Η Τουρκία πιθανότατα «ζυγίζει» δυο ανταγωνιστικές προτεραιότητες: Χρειάζεται να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της, που δεν θα άντεχε σε επιπλέον εξωτερικές αναταράξεις από επιπλέον αμερικανικές κυρώσεις. Όμως θα μπορούσε να επιλέξει να συναλλαχθεί με το Ιράν, προκειμένου να εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα του Ιράν. Για αυτού του τύπου τα αντίποινα, η Τουρκία θα χρειαζόταν να βασιστεί περισσότερο στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αυτή τη στιγμή είναι σχετικά θετικές.
Πηγή: Εuro2day
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τη σκότωσε και την τεμάχισε – Πέταξε τα απομεινάρια της στην τουαλέτα και τα κόκαλα στα ψάρια
- «Σε παρακαλώ σταμάτα να κοιμάσαι με τον άντρα μου»
- Ρίκα Βαγιάνη: Πέθανε σήμερα μετά από μάχη με τον καρκίνο
- Η… τολμηρή φωτογράφιση μιας φοιτήτριας στην αποφοίτησή της
- Το συγκινητικό κείμενο της Ρίκας Βαγιάνη για τον μπαμπά της, Γιάννη Διακογιάννη
- Ρίκα Βαγιάνη: Ο γάμος με το Νίκο Στεφανή, η μητρότητα μετά τα 40 και οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
- Το συγκινητικό κείμενο της Ρίκας Βαγιάνη για τον Γιάννη Διακογιάννη -Τον θετό πατέρα, που τη μεγάλωσε σαν κόρη του
- Ρίκα Βαγιάνη: Όταν τα άφησε όλα και έφυγε στην Αυστραλία
- Ποιος Νάτχο τώρα; Αυτό είναι ΜΠΑΜ στη Super League - Έμειναν «ξεροί» ΑΕΚ, ΠΑΟ, Ολυμπιακός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Από σηπτικό σοκ έφυγε το 8χρονο αγγελούδι στη Λεμεσό
- Τούρκος ακαδημαϊκός: «Η Δύση θέλει αναβίωση του Βυζαντίου»
- Για διπλωματικά κόλπα μιλά ο Μεντβέντεφ - Αναφορές σε ψευδοκράτος
- Άσχημα τα νέα για Νταρμπισάιαρ!
- Υπό κράτηση 44χρονος για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
- Χάνει ΑΠΟΕΛ;
- Ενώπιον σοβαρής υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών η ΥΚΑΝ
- Υφ.Ναυτιλίας:Υπήρχε οξυγόνο και Πρ. Βοήθειες στο σκάφος του Ακάμα
- Ανάλυση: Πού οδηγεί η «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας
- Ιωνάς: Μελέτη για επέκταση του υφιστάμενου χώρου των φυλακών
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ανάλυση: Πού οδηγεί η «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας
- Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον Μίκη Θεοδωράκη
- Στον τελικό δισκοβολίας ο Παρέλλης
- Τσίπρας: Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη
- Υπό κράτηση 44χρονος για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
- Sammanhang η νέα σειρά της ΙΚΕΑ
- Ανακοινώθηκε ο Γκόικο Κάτσαρ
- Κατεχόμενα: 69 τροχαία ατυχήματα με 31 τραυματίες σε 1 εβδομάδα
- ΑΠΟΕΛ: Επιμένουν οι Ιταλοί για Μπάλοκ
- T/κ ΜΜΕ: Στα Κόκκινα μεταβαίνουν αύριο οι Τουρκοκύπριοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρίκα Βαγιάνη: Οι σταθμοί στη ζωή της, η μητρότητα και η Αυστραλία
- Η Κομισιόν βάζει φρένο στην Ελλάδα -Να δίνετε λιγότερες «χρυσές βίζες»
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης
- Τσίπρας: Ανάληψη δράσης ώστε να μη ζήσουμε, ποτέ ξανά, μια τέτοια τραγωδία
- ΣΥΡΙΖΑ: Ψευτόμαγκας ο Οικονόμου - Θα έπρεπε να εξαφανιστεί από προσώπου γης
- Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε Νοτιοκορεάτη που είχε συλληφθεί να «περνά τα σύνορα»
- Φιλική αναμέτρηση στο ποδοσφαιράκι για Απόστολο Κατσιφάρα και Γιώργο Λαζουρά!
- Καλύτερα στην υγεία του ο Μίκης Θεοδωράκης – Αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα