Ανάλυση:Η κούρσα διαδοχής για Κομισιόν και οι Ευρωεκλογές

Ψάχνουμε τον νέο Γιούνκερ και φαίνεται ότι υπάρχει και θεσμική διαφωνία στα όργανα της ΕΕ, όπως κατέδειξε η χθεσινή άτυπη συνάντηση, ανέφερε ο Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων ΤΕΠΑΚ, Πάμπος Χρυσοστόμου.

Κρατάω, είπε, την αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος ανέφερε «διαφωνούμε με τους αυτοματισμούς» και αυτό παραπέμπει, σημείωσε, στη διαδικασία η οποία έγινε για πρώτη φορά το 2014, όπου η κάθε ομάδα του Κοινοβουλίου υπέδειξε τον κορυφαίο υποψήφιο, μέθοδος με την οποία έγινε ο

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπάρχουν ισχυρές απόψεις από κράτη της ΕΕ, ώστε να μην γίνει αυτή η διαδικασία και αυτή τη φορά, αλλά να λειτουργήσει η Επιτροπή ως τέτοια και να κάνει υπόδειξη υποψηφίων, σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Αυτό, ανέφερε, έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, καθώς τόσο το EPP όσο και το S&P, έχουν υποχωρήσει και δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ρεύμα προς την υποψηφιότητα του Βέμπερ, ο οποίος υποδείχθηκε από το EPP και φαίνεται να χάνει έδαφος αυτή τη στιγμή.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, είπε, η κάθε χώρα είχε τη δική της εθνική ατζέντα και αυτή επηρέασε πολύ περισσότερο από την Ευρωπαϊκή.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, πρέπει να κρατήσουμε τρία βασικά συμπεράσματα από αυτές τις Ευρωεκλογές, το πρώτο επαναλαμβανόμενο ξεκάθαρο μήνυμα ήταν η αποχή παρά την αύξηση που παρουσίασε από το 2014.

Δεύτερο, είναι η υποχώρηση των δύο μεγάλων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το τρίτο βασικό συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ακροδεξιάς, όχι ωστόσο στην έκταση που αναμενόταν.

Keywords
Τυχαία Θέματα