ΑΝΑΛΥΣΗ:Τι κερδίζει & τι χάνει η Τουρκία από τη συνάντηση σε Σότσι

Η Τουρκία κέρδισε, φαίνεται, τον ρόλο που διακαώς επιθυμούσε.

Την απόκτηση ρόλου και λόγου στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη Συρία του αύριο.

Το αντάλλαγμα που φαίνεται να δίνει, ως υπόσχεση, στον Βλαδιμήρ Πούτιν, είναι η ανοχή στο πρόσωπο του Μπασάρ Αλ Άσαντ, για να πάρει όμως μερίδιο στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.

Οξύμωρο βέβαια, το γεγονός ότι τουρκικές εταιρείες θα αναλάβουν να ανοικοδομήσουν περιοχές που ο τουρκικός στρατός ισοπέδωσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως

με την εισβολή στο Αφρίν, αλλά δεν είναι αυτό το μόνο παράδειγμα.

Ήταν πολύ καλό το κλίμα στη συνάντηση, μια συνάντηση που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Στη συνέντευξη τύπου βεβαίως οι δύο ηγέτες αρκέστηκαν να μιλήσουν μόνο για τη συμφωνία τους σχετικά με τη Συρία.

Επισήμως ανακοινώθηκε και η δημιουργία ζώνης αποστρατικοποίησης στην πόλη Ιντλίμπ.

Η ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και θα καλύπτει 15-20 χιλιόμετρα.

Επίσης, η απόφαση αυτή την οποία υποστηρίζει και το συριακό καθεστώς προβλέπει ότι ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες στην περιοχή και ότι όλα τα βαρέα όπλα θα απομακρυνθούν από εκεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Από την άλλη η δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενου εμμέσως από τον τουρκικό στρατό και κατοικουμένου από πρόσφυγες επαναπατρισθέντες από την Τουρκία, προφανώς και εκ πρώτης είναι νίκη για τον Ερντογάν.

Ωστόσο η οριστική εμπλοκή της Τουρκίας στα συριακά δρώμενα στριμώχνει τον Ερντογάν, του περιορίζει την ελευθερία κινήσεων, αφού δύσκολα πλέον θα μπορεί να αποδεσμευτεί από τη Μόσχα, η οποία του ανοίγει, ουσιαστικά τον δρόμο για τον έλεγχο των βόρειων συνόρων της Συρίας.

Ο Ερντογάν μέσα από αυτήν τη συμφωνία, οραματίζεται την υλοποίηση, σταδιακά, των τουρκικών συνόρων στα όρια του "Εθνικού Όρκου" του 1920.

Να σημειωθεί ότι ούτε αναφέρθηκαν, αλλά ούτε και δέχτηκαν ερωτήσεις Πούτιν και Ερντογάν για τους s-400.

Ωστόσο τόσο τα ρωσικά, όσο και κάποια τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε, ότι οι δύο επαναβεβαίωσαν την εκπλήρωση της συμφωνίας, το 2019, παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Ενώ μια προκαταρκτική συζήτηση, φαίνεται να έγινε, και σχετικά με τη δημιουργία ρωσικού πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, μετά το ρήγμα που επήλθε μεταξύ ελληνικού και ρωσικού πατριαρχείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα